Γράφει η Ευανθία Καρρά
Καμία από τις φωτογραφίες που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Επίσης οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε 11 κατηγορίες και στην γενική που θα έδινε και το μεγάλο βραβείο. Ας δούμε στο νέο ET Magazine στο EleftherosTypos.gr.
Νικητής ανακηρύχτηκε ο Γερμανός φωτογράφος Tobias Friedrich με την φωτογραφία «Cycle War». Πρόκειται για μια πανοραμική φωτογραφία από το ναυάγιο SS Thistlegorm στην Ερυθρά Θάλασσα, στην οποία απεικονίζονται μηχανές και φορτηγά. Ο ίδιος συνέλαβε την ιδέα για την επίσκεψη του στο ναυάγιο και τη λήψη της συγκεκριμένης φωτογραφίας πριν από μερικά χρόνια αλλά δυσκολευόταν να την υλοποιήσει.
«Τοίχος του ναυαγίου βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση και δεν μπορείς να βρεθείς σε σημείο λήψης για πανοραμική φωτογραφία. Έπρεπε μόνος μου να τη δημιουργήσω φωτογραφίζοντας όλο το deck και να βάλω κάποια φώτα από κάτω για να δώσω βάθος», λέει ο Tobias.
Ο κριτής Peter Rowlands, στην ανακοίνωση του βραβείου, επεσήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος φωτογραφίζει το συγκεκριμένο σημείο του ναυαγίου, είναι η καλλιτεχνική προσέγγιση που κάνει τον Tobias να ξεχωρίζει. «Τέλειος φωτισμός και τέλεια σύνθεση. Δεν νομίζω να υπάρξει κανείς που θα μπορέσει να φωτογραφίσει καλύτερα το θέμα από δω και στο εξής», ήταν τα διθυραμβικά σχόλια του κριτή.
Η φωτογραφία που κέρδισε το πρώτο βραβείο:
Οι συμμετοχές που βραβεύτηκαν (με πλάγια γράμματα οι περιγραφές των φωτογράφων):
2025: Όλες οι... μακάβριες προβλέψεις του Νοστράδαμου και της Μπάμπα Βάνγκα - Πού έπεσαν μέσα την περασμένη χρονιά;
Πρώτη θέση στην κατηγορία «Πορτραίτο»: Ταυροκαρχαρίας περικυκλωμένος από μικρά ψάρια
«Πάντα ανυπομονούσα να κάνω κατάδυση σε ναυάγιο και να δω τους άγριους αλλά υπάκουους ταυροκαρχαρίες που συχνάζουν εκεί. Την ημέρα που κατέβηκα δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που αντίκρισα. Εκατομμύρια μικροσκοπικά ψάρια, συλλογικά γνωστά ως δολώματα ψαριών, ομαδοποιήθηκαν στο ναυάγιο και δεκάδες ταυροκαρχαρίες τα κυνηγούσαν».
Πρώτη θέση στην κατηγορία «Βρετανός Φωτογράφος της Χρονιάς»: Love Birds
«Πάντα με ενθουσίαζαν οι υποβρύχιες φωτογραφίες, να βλέπω το τι συνδέει τον καθημερινό χερσαίο κόσμο που όλοι γνωρίζουμε με τον υποθαλάσσιο που έχει μυστικά. Οι φιλικοί κύκνοι, το ειδυλλιακό τοπίο και η εύκολη πρόσβαση στο νερό με έκαναν να επιλέξω το Loch Lomond. Αρχικά ήθελα να φωτογραφίσω έναν κύκνο που τρώει κάτω από το νερό αλλά μόλις διαπίστωσα πως οι κύκνοι ήταν φιλικοί μαζί μου, με λίγη υπομονή, κατάφερα και φωτογράφισα δύο κύκνους μαζί. Ήταν μεσημέρι, μπήκα πολύ αργά μέσα στο νερό για να με συνηθίσουν και όταν ξεκίνησαν να ψάχνουν φαγητό ήταν η τέλεια ευκαιρία να τους φωτογραφίσω».
Νικητής στην κατηγορία «ευρυγώνιος φακός»: Σούπερ Φάλαινα
Κάθε χρόνο επισκέπτομαι την Τόνγκα μαζί με φυσιολάτρες για να φωτογραφίσουμε σούπερ φάλαινες. Η Τόνγκα αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να αλληλεπιδράσεις με φάλαινες. Η φετινή χρονιά ήταν πολύ ξεχωριστή αφού μαζί με τους φίλους μου είχαμε μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας στην υποβρύχια φωτογραφία: Περίεργες και παιχνιδιάρες φάλαινες ήρθαν προς το μέρος μας, ερεύνησαν και βρέθηκαν ακριβώς μπροστά απί τις μάσκες μας. Παρόλο που ζυγίζουν εκατοντάδες τόνους, οι φάλαινες έχουν εκπληκτική ευκινησία και μπορούν να στέκονται κάθετα στο νερό. Είναι πολύ εντυπωσιακή η δύναμη της φύσης που βιώσαμε και το συναίσθημα του σεβασμού που νιώσαμε. Είχα την ευκαιρία να αποτυπώσω τη στιγμή.
Νικητής στην κατηγορία «Macro»: Ιππόκαμποι
Η λίμνη στην οποία βρισκόμουν έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ιππόκαμπων στη Γη. Αλλά ποτέ δεν είχα αντικρίσει τρεις μαζί. Έκανα κάμπινγκ και προσπαθούσα να φωτογραφίσω ιππόκαμπους με φακό. Όταν βρήκα τρεις μαζί ήταν σαν να μου έκαναν δώρο. Ήμουν απίστευτα προσεκτική για να μην τους ενοχλήσω επειδή θα έφευγαν. Έβαλα το τρίποδο και περίμενα για ώρα προκειμένου να γυρίσουν στη γωνία που βλέπεται και να φανεί η σιλουέτα τους. Ο ήλιος έδυε και το πλαγκτόν άρχισε να συσσωρεύεται. Όταν οι ιππόκαμποι έφευγαν, μπορώ να πω πως είχαν χαλαρώσει.
Νικητής στην κατηγορία «Ασπρόμαυρο»: Αντανάκλαση κροκόδειλου
Έκανα κατάδυση και μόλις τελείωσα, ζήτησα από τον εκπαιδευτή να με πάει σε ένα μέρος όπου συχνάζουν κροκόδειλοι. Ήθελα να τους φωτογραφίσω πριν δύσει ο ήλιος, όταν ο ουρανός έχει θερμά χρώματα. Μόλις φθάσαμε, ο ήλιος φαινόταν στον ορίζοντα και μέσα στο νερό είχε σκοτάδι. Έβαλα ψηλά το ISO για να δώσω δύναμη στη φωτογραφία. Ευτυχώς, ο κροκόδειλος ήταν πολύ συνεργάσιμος και αφού ήμασταν και οι δύο ήρεμοι, είδα την αντανάκλαση του στο νερό. Έβγαλα πολλές φωτογραφίες, αλλά αυτή είναι η αγαπημένη μου. Υπάρχει ένα δυνατό θέμα και το ασπρόμαυρο το κάνει ακόμα καλύτερο.
Νικητής στην κατηγορία «Συμπεριφορά»: Bρυχηθμός
Όταν φωτογράφιζα γυμνοβράγχια προσπαθούσα να επικεντρωθώ στη συμπεριφορά τους για να το σωστό καρέ. Ενώ αυτό συνέβαινε εμφανίστηκε ένα χέλι. Σοκαρίστηκα για λίγο αλλά σκέφτηκα πως μπορεί να ήταν μια εξαιρετική θεματική σύνθεση. Προς έκπληξη μου, μετά από λίγα λεπτά εμφανίστηκε και άλλο γυμνοβράγχιο, ίσως για να ζευγαρώσει. Έχοντας τα γυμνοβράχια και το χέλι εξεπλάγην και αποφάσισα να περιμένω για λίγο ακόμα ώστε να φανεί το χέλι από πίσω. Περίμενα μισή ώρα αλλά άξιζε τον κόπο.
Νικητής στην κατηγορία «Compact»: Χορεύοντας με τους γίγαντες
Οι χειμερινές διακοπές μου στη Νέα Ζηλανδία για μια μαγική εβδομάδα στην Τόνγκα έμοιαζαν σαν παράδεισος που χορεύεις με τις φάλαινες. Μαζί με τη γυναίκα μου κάναμε ιστιοπλοΐα για μία εβδομάδα. Η ομορφιά των συναντήσεων με τις φάλαινες πραγματικά με είχε ξεπεράσει. Αυτές οι δύο ενήλικες ένιωθαν μια σύνδεση μαζί μας και κυριολεκτικά «χόρευαν» κάτω από το νερό… στην πιο άγρια και απίθανη εμπειρία που έχω ζήσει και αντικρίσει ποτέ μου. Οι μεγάπτερες φάλαινες είναι καταπληκτικές και πρέπει να τις προστατέψουμε. Οι ωκεανοί χρειάζονται τη βοήθεια μας. Είναι πλέον επιβεβλημένη, πριν είναι πολύ αργά και χάσουμε τα πάντα. Ελπίζω η φωτογραφία μου να ανοίξει συζήτηση και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για την διάσωση και την προστασία των ωκεανών.
Οι συμμετοχές που ξεχώρισαν:
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]