Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν 16.268 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πραγματοποιούν το 87,5% του τζίρου της αγοράς, σηματοδοτώντας την επέκταση της ασφάλισης σε ένα σημαντικό τμήμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρίες, κατά πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπερβούν τα 290 εκατ. ευρώ, αφού μόνο το 10% των κατοικιών και των αγροτικών εκτάσεων είναι ασφαλισμένο. Ενώ σε όλη τη χώρα τα οχήματα που καλύπτονται για φυσικές καταστροφές φτάνουν το 20%, σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα αγγίζουν μόλις το 10%.
Οχήματα
Κύκλοι της αγοράς, που γνωρίζουν την κατάστασης, αναφέρουν: «Κάθε όχημα για να μπορέσει να αποζημιωθεί θα πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο έγγραφο της Πυροσβεστικής που δηλώνει τι συνέβη. Ακόμα και αυτό που χάθηκε αποζημιώνεται». Στη Θεσσαλία ο αριθμός των οχημάτων που καλύπτεται για ζημιές από πλημμύρες είναι κάτω από 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Αναφορικά με τις κατοικίες, και σε αυτόν τον τομέα το ποσοστό των ασφαλισμένων δεν ξεπερνά το 10%. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, οι ζημιές που δηλώθηκαν μέχρι σήμερα στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 6.011. Τα στοιχεία προήλθαν από 24 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι εκπροσωπούν το 97,6% της παραγωγής ασφαλίσεων περιουσίας. Από αυτές, οι 4.307 ζημιές αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας (1.714 κατοικίες, 2.032 επιχειρήσεις, 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα). Οι υπόλοιπες 1.699 αφορούσαν ασφάλιση αυτοκινήτων και 5 ασφάλιση σκαφών. Οπως σε κάθε περίπτωση καταστροφικού συμβάντος, η ΕΑΕΕ προχωρά σε αναλυτική καταγραφή που θα περιλαμβάνει πλήθος ζημιών, ποσά αποζημιώσεων και ασφαλισμένα κεφάλαια ανά κατηγορία και γεωγραφική κατανομή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν με την ολοκλήρωσή της.
«Ασφαλίζονται υποχρεωτικά όσα είναι (υποθηκευμένα) στην τράπεζα. Δεν έχουμε τόσο πολλά ασφαλιστήρια στον αγροτικό χώρο. Εκεί όπου είναι πολύ υψηλή ασφάλεια είναι στις επιχειρήσεις και ιδίως στις μεγάλες», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Συμπληρώνοντας υποστηρίζουν ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και οι εργαζόμενοι και καταλήγοντας τονίζουν: «Το 80% των αποζημιώσεων να αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις».
ΑΝΟΔΟΣ 2,9% ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Οριακή αύξηση 2,9%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατέγραψαν τα συμβόλαια περιουσίας, φθάνοντας το 1,2 εκατ. για το 2022, σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Για την ίδια περίοδο το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων ενισχύθηκε κατά 2%, σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, τα συμβόλαια για κατοικίες ανέρχονται σε 1 εκατ. αντιπροσωπεύοντας την πλειονότητα των συμβολαίων με ποσοστό 83,1% επί του συνόλου.
Η ασφαλισμένη αξία σχετικά με την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών διαμορφώθηκε στα 327,7 δισ., εκ των οποίων 129,7 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 198 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους.
Αναφορικά με το πλήθος των συμβολαίων λοιπών κινδύνων, πλην δηλαδή των κατοικιών, για ασφαλισμένη αξία έως και 1 εκατ. ευρώ αυτό ανήλθε στις 185.000 συμβόλαια, για ασφαλισμένη αξία από 1 εκατ. έως 3 εκατ. ευρώ στις 10.570 συμβόλαια, για 3 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ στις 5.313 συμβόλαια και, τέλος, για 10 εκατ. ευρώ και πάνω στις 2.458 συμβόλαια.
Οι επιμέρους ασφαλισμένοι κίνδυνοι, ως προς το πλήθος συμβολαίων, διαμορφώνονται ως εξής: Οι κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης με 1.080 συμβόλαια, τα ξενοδοχεία με 14.386 συμβόλαια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με 11.438 συμβόλαια, οι εμπορικές επιχειρήσεις με 67.280 συμβόλαια και, τέλος, τα λοιπά ασφαλιστήρια με 88.205 συμβόλαια.
Ζημιές – αποζημιώσεις
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2022 δηλώθηκαν 13.783 ζημιές εντός του 2022. Από αυτές 7.843 συμβόλαια αφορούσαν σε κατοικίες και οι υπόλοιπες, 5.940 συμβόλαια, σε λοιπούς κινδύνους.
Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 17,9 εκατ. εντός του 2022, εκ των οποίων 6,9 εκατ. για κατοικίες και 11 εκατ. για λοιπούς κινδύνους, ενώ σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 46 εκατ., αναλυόμενο σε 11,5 εκατ. για κατοικίες και 34,5 εκατ. για λοιπούς κινδύνους.
Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλωθείσες εκκρεμείς αποζημιώσεις αφορούν στην αρχική εκτίμηση του πρώτου έτους (έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου).
Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα διαφέρουν σημαντικά όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους που δεν είναι διαθέσιμη, μέχρι τη λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους. Τούτο συμβαίνει γιατί η περίοδος ισχύος ενός μεγάλου μέρους των συμβολαίων του έτους 2022 εκτείνεται εντός του 2023.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Η κλιματική κρίση ανεβάζει το κόστος των ασφαλιστηρίων
Στο λαμπερό Μόντε Κάρλο συγκεντρώθηκαν πρόσφατα, όπως κάθε χρόνο, οι μεγαλύτεροι αντασφαλιστές του κόσμου, για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα και να συντονίσουν τις δράσεις τους. Οπως διεπιστώθη φέτος, ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν είναι το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα. Η κλιματική κρίση είναι πλέον εμφανής σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τεράστιες φυσικές καταστροφές, φωτιές, πλημμύρες, τυφώνες και πρωτοφανείς καταιγίδες που ανεβάζουν το κόστος ασφάλισης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου. Ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει κλάδους ασφάλισης αυτοκινήτων, περιουσίας και ατυχημάτων, αφού ανεβάζει τις απαιτήσεις αποζημιώσεων. Η κλιματική κρίση όμως ανεβάζει την αξία και το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που εκτίθενται σε κίνδυνο. Ολα τούτα συμπερασματικά συνεπάγονται αύξηση των αντασφαλιστικών τιμών που θα καλύψουν τις ασφαλιστικές εταιρίες. Είναι προφανές ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μετακυλίσουν το κόστος στον ασφαλισμένο.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτό είναι το ολλανδικό «σχέδιο Δέλτα» για τη Θεσσαλία – Ποιος Ελληνας κρύβεται από πίσω