Παράλληλα, το 2024 θα είναι ο ενδιάμεσος σταθμός του ελληνικού προγράμματος. Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου η Ελλάδα πλέον δικαιούται κονδύλια ύψους 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως σε 30 μήνες. Η αρχή θα γίνει το 2024 με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων που αφορούν την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, τη φορολογική διοίκηση, την προώθηση της πράσινης οικονομίας, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη και τις δομές απασχόλησης. Στον τομέα της πράσινης μετάβασης θα πρέπει να ολοκληρωθούν τρία έργα:
1 Η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών από το βασικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και τα επιμέρους προγράμματα για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις. Η ενεργειακή «μετάφραση» του οροσήμου είναι μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται τουλάχιστον 30% κατά μέσο όρο.
2 Η ολοκλήρωση του καθεστώτος επιδότησης των «πράσινων μεταφορών» με την αντικατάσταση 2.000 παλαιών ταξί με 2.000 νέα ηλεκτρικά οχήματα με συσσωρευτή και την αντικατάσταση 220 παλαιών λεωφορείων με ισόποσα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία (163 στην Αθήνα και 57 στη Θεσσαλονίκη).
3 Η ολοκλήρωση του 60% της αξίας των εργασιών για τα συστήματα ύδρευσης Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας, Λέσβου και Κέρκυρας. Επίσης αναμένεται η ολοκλήρωση των δράσεων εξοικονόμησης νερού για το 50% των νοικοκυριών και η ολοκλήρωση του 50% της αξίας των εργασιών για τα έργα ύδρευσης σε όλη την χώρα του 50% της αξίας των εργασιών για τις υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης.
Στη φορολογική διοίκηση αναμένεται να ολοκληρωθούν άλλα 2 έργα:
4 Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να έχουμε τη διασύνδεση περίπου 500.000 ταμειακών μηχανών και των συστημάτων σημείων πώλησης (pos) με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως έχει κατ’ επανάληψη προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.
4 Επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας με στόχο την απλούστευση και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας υπό το πρίσμα της ψηφιοποίησης και των βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε. Παράλληλα αναμένεται η δημιουργία συστήματος διαχείρισης περιεχομένου και ειδικού ιστοτόπου πληροφοριών για τους φορολογούμενους.
Στον τομέα της ψηφιοποίηση του Δημοσίου αναμένεται η ολοκλήρωση 2 έργων:
6 Των κανονιστικών αλλαγών για τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα μητρώων και υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται να ξοδεύει ώρες ή και μέρες για την ανάκτηση δημοσίων εγγράφων. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου διαλειτουργικότητας και ανάπτυξης υπηρεσιών Διαδικτύου.
7 Η συμπλήρωση της υποδομής των υπηρεσιών 1 στάσης μέσω της απόκτησης και της χρήσης 6.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών/εκτυπωτών/ταμπλετών που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υπογραφής και 200 συστημάτων διαχείρισης.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αλλαγές σε επίπεδο διεργασιών και διαδικασιών που αφορούν την κυβερνοασφάλεια. Επίσης, η δημιουργία και θέση σε λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ασφάλειας (SOC) σύμφωνα με τη νέα στρατηγική.
8 Στην πολιτική προστασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των υποδομών και των μέσων για την πρόληψη φυσικών καταστροφών το οποίο αναλύεται στο πρόγραμμα για την κατασκευή και έναρξη λειτουργίας 13 περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας. Επίσης αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία: Το σύστημα παρακολούθησης μέσω GPS που χρησιμοποιείται από το Πυροσβεστικό Σώμα και από οχήματα των περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας (μηχανήματα έργου κ.λπ.), η επέκταση του πληροφοριακού συστήματος επιχειρησιακής εμπλοκής του Πυροσβεστικού Σώματος, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, οι σταθμοί επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματικών δεδομένων για περιοχές ενδιαφέροντος, το ασύρματο δίκτυο επικοινωνιών.
9 Στον τομέα της Υγείας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και των κύριων στοιχείων του προγράμματος ψηφιακής Υγείας κατά του καρκίνου για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν πλήρως τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία: 1) Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και 2) πληροφοριακό σύστημα για τη θεραπεία του καρκίνου (το σύστημα περιλαμβάνει θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη χημειοθεραπεία, από τα οποία 36 βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη), 3) μητρώα ασθενών, 4) υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Καρκίνου.
Επιπλέον, το πληροφοριακό σύστημα για τη θεραπεία του καρκίνου πρέπει να έχει εγκατασταθεί σε τουλάχιστον 8 από τα 12 νοσοκομεία.
10 Στον τομέα της απασχόλησης και ειδικότερα στον πυλώνα «Δεξιότητες, απασχόληση και κοινωνική συνοχή» αναμένεται έως το τέλος του 2024 η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συστήματος ψηφιακής απονομής σύνταξης (ΑΤΛΑΣ) που επιτρέπει την καλύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ παροχών, με την έναρξη ισχύος του παράγωγου δικαίου για τη θέσπιση του συστήματος. Επίσης προβλέπεται η εφαρμογή του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας (ΑΡΙΑΔΝΗ) μέσω της έναρξης ισχύος του παράγωγου δικαίου για την έναρξη της συλλογής δεδομένων σε εθνικό επίπεδο μέσω του συστήματος.
Στο ίδιο πλαίσιο θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίησης του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου μέσω αποδοχής από τον διαχειριστή έργου των παραδοτέων της σύμβασης.