Πιο ώριμο έργο θεωρείται η περιοχή των Ιωαννίνων και για αυτόν τον λόγο θα ξεκινήσουν από εκεί οι γεωτρήσεις. Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, η Energean επισήμανε ότι για την εκτέλεση της γεώτρησης θα εφαρμοστεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο, ενώ θα ακολουθηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που διέπουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και σε σχέση με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Aλλωστε, η σεισμική έρευνα, που διεξήχθη σε έξι δήμους της Ηπείρου το 2019, έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στον Νομό Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, για το Block «Ιωάννινα» η πρώτη γεώτρηση, εφόσον δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2023 στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων. Είναι η πλέον ώριμη περιοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες πέντε. Η εταιρία που έχει μισθώσει το συγκεκριμένο Block έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και άλλες προκαταρκτικές εργασίες και προγραμματίζει ερευνητική γεώτρηση. Αν διαπιστωθεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, τότε το 2024 θα προχωρήσει η ανάπτυξή του. Σημειώνεται ότι έχουν παραχωρηθεί από το 2014.
Οπως εξηγούν πηγές από την Energean στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, από τις 2 Απριλίου έληξε η πρώτη φάση των ερευνών, ενώ στόχος είναι η διαβούλευση της περιβαλλοντικής μελέτης και επιπτώσεων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Το φθινόπωρο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εταιρία θα προετοιμάζει τον μηχανισμό για τη γεώτρηση -δηλαδή θα αναζητήσει στην αγορά την ενοικίαση του γεωτρύπανου- έτσι ώστε στις αρχές του επόμενου έτους να προετοιμάσουν το σημείο της γεώτρησης και να ελέγξουν αν χρειάζεται, για παράδειγμα, κάποια διάνοιξη δρόμου.
Τον Μάιο – Ιούνιο του 2023, προγραμματίζεται να γίνει η μετακίνηση του γεωτρύπανου και όλου του σχετικού απαραίτητου εξοπλισμού, προκειμένου από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί η γεώτρηση. Συνολικά για όλη αυτή τη διαδικασία, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα χρειαστούν περίπου 10 στρέμματα.
Το κόστος της επένδυσης συνολικά ανέρχεται στα 30 – 40 εκατ. δολάρια, ενώ έχουν ήδη επενδυθεί 50 εκατ. δολάρια κατά τη διαδικασία της έρευνας κοιτασμάτων.
Το χρονικό
Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, στα Ιωάννινα, περιοχή έκτασης 4,187 km2 έχει ερευνηθεί σε μικρό βαθμό (λιγότερα από 1.500 km 2D γεωφυσικών γραμμών, ενώ έχει πραγματοποιηθεί μόνο μία γεώτρηση τα τελευταία 25 χρόνια). Το χερσαίο τμήμα της Δυτικής Ελλάδας ανήκει στο ίδιο πετρελαϊκό σύστημα, που συχνά αναφέρεται ως Ιόνιος Λεκάνη ή Ζώνη. Σε τοπική κλίμακα, η περιοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί η προέκταση στα νότια της Περι-Αδριατικής Λεκάνης, η οποία αποδεδειγμένα έχει δώσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αλβανία, στην Ιταλία και την Κροατία. Πάνω από 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 30 τρισ. κυβ. πόδια φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί σε περιοχές που σχετίζονται με την περιοχή «Ιωάννινα».
Voucher για laptop και tablet: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία
Η περιοχή είχε αρχικά ερευνηθεί από τον ιταλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, το ελληνικό κράτος και το IFP πραγματοποίησαν δύο γεωτρήσεις. Κατά τη δεκαετία του ’80, το ελληνικό κράτος πραγματοποίησε 8 ερευνητικές γεωτρήσεις, από τις οποίες προέκυψαν εμφανίσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την ενότητα του Μεσοζωικού, καθώς και παχιά στρώματα μητρικών πετρωμάτων της Τριαδικής, Ιουρασικής και Κρητιδικής Περιόδου. Επιπλέον, αποκτήθηκαν 1.000 km 2D γεωφυσικών δεδομένων.
«Block 2 – ΒΔ της Κέρκυρας»
Οσον αφορά στο «Block 2 – ΒΔ της Κέρκυρας», την παραχώρηση έχουν μισθώσει η Energean (75%) και τα ΕΛΠΕ (25%). Στη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 προγραμματίζονται απευθείας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, ώστε να έρθει πιο κοντά ο χρόνος της πρώτης γεώτρησης που, εφόσον οι έρευνες δώσουν θετικές ενδείξεις, θα αρχίσει να προετοιμάζεται από τις αρχές του 2024 και μετά.
Ειδικότερα, βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, έχουν ζητηθεί προσφορές από τις σχετικές εταιρίες και στόχος είναι μέσα στο β’ τρίμηνο να υπάρχει ο ανάδοχος, ώστε προς τα τέλη του έτους να ξεκινήσουν οι έρευνες. Η επιλογή τού να πραγματοποιηθούν τον χειμώνα γίνεται για μια σειρά από περιβαλλοντικούς λόγους (προστασία των κητωδών θηλαστικών).
Επόμενο στάδιο είναι η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, η οποία θα διαρκέσει όλο το 2023 και ανάλογα με τα ευρήματα θα κριθεί αν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να «τρέξουν» με ταχύτερο ρυθμό και στις έξι περιοχές οι διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων. Οι έρευνες αφορούν τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, το Ιόνιο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.
Οσον αφορά στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός Κόλπος, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας. Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές.
Σχετικά με τις υπόλοιπες χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, Αρτα, Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί για τη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, δεδομένου ότι οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, επαφές με Ελληνες και ξένους επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για έρευνες οι περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.