Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου αναγράφεται τιμή σε ένα προϊόν, π.χ. 3,50 ευρώ, και παράλληλα έχει αυτοκόλλητο πάνω του, στο οποίο επισημαίνεται πως είναι σε προσφορά, π.χ. -1 ευρώ. Ο καταναλωτής, ενδεχομένως, να εκτιμήσει πως το προϊόν κοστίζει 2,50 ευρώ, αν δεν δώσει σημασία στα… ψιλά γράμματα που αναφέρουν πως τα 3,50 ευρώ είναι η τελική τιμή μαζί με την έκπτωση.
Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τιμή που αναγράφεται σε ορισμένα προϊόντα αφορά αποκλειστικά σε πελάτες του σούπερ μάρκετ οι οποίοι έχουν τα αντίστοιχα εκπτωτικά κουπόνια (π.χ. ψηφιακά, μέσω εφαρμογών). Συνεπώς, μόνον εκείνοι μπορούν να επωφεληθούν από τις εκάστοτε προσφορές.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις εκπτώσεις που απευθύνονται σε όλους όσοι είναι μέλη και έχουν την ειδική κάρτα του σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα, σ’ ένα προϊόν μπορεί να αναγράφεται τιμή 10 ευρώ και δίπλα να επισημαίνεται προσφορά -20% που να αφορά, όμως, μόνο στους κατόχους της αντίστοιχης κάρτας. Ο καταναλωτής ενδέχεται να παραπλανηθεί και να νομίσει πως θα πληρώσει 10 ευρώ, αν δεν δει πως η προσφορά αφορά μέλη, ή ακόμη και 8 ευρώ, αν θεωρήσει πως η έκπτωση -20% δεν έχει προσαρμοστεί, ενώ στην πραγματικότητα θα πληρώσει 12 ευρώ εάν δεν έχει την αντίστοιχη κάρτα.
Επιπρόσθετα, κάποια σούπερ μάρκετ βγάζουν σε προσφορά (-20%, -15% κ.ο.κ.) τα προϊόντα συγκεκριμένης ετικέτας και με μικρά γράμματα σημειώνονται οι εξαιρέσεις (π.χ. πως η προσφορά δεν αφορά σε πολυσυσκευασίες ή πως είναι για συγκεκριμένους κωδικούς της ετικέτας κ.λπ.).
Αξίζει να επισημανθεί, πάντως, πως στα φυλλάδια (δεν συμπεριλαμβάνονται στις υποχρεωτικές αλλαγές, όπως συμβαίνει με τα ταμπελάκια) οι τιμές κιλού, σε κάποια σούπερ μάρκετ τουλάχιστον, παραμένουν με μικρότερα γράμματα από την τιμή τεμαχίου. Οπως, επίσης, με ψιλά γράμματα αναγράφεται πως οι τιμές για ορισμένα προϊόντα ισχύουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για 3 ημέρες).
Σε πρόσφατη απόφαση (18.4.2023) του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνη Γεωργιάδη, με ισχύ από τη 15η.5.2023, επισημαίνεται πως η πληροφορία που παρέχεται, με οποιονδήποτε τρόπο, από τον έμπορο προς τον καταναλωτή σχετικά με την τιμή του συσκευασμένου προϊόντος που διατίθεται προς πώληση πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο:
α) την τιμή πώλησης ανά συσκευασία προϊόντος,
β) την τιμή πώλησης ανά μονάδα μέτρησης της ποσότητας του προϊόντος και
γ) την ονομασία του προϊόντος.
Οι τιμές πρέπει να αναφέρονται σε ευρώ, με τη μορφή δεκαδικού αριθμού με δύο δεκαδικά ψηφία, συνοδευόμενη από το σύμβολο «€» και να περιλαμβάνουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που αντιστοιχεί στο προϊόν.
Ακόμη, πρέπει να αναγράφονται με έντονη γραφή (bold), με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες, το μέγεθος των χαρακτήρων αναγραφής της τιμής πώλησης ανά κιλό, λίτρο κ.λπ. να είναι ίσο με το 70%, τουλάχιστον, του μεγέθους των χαρακτήρων της τιμής πώλησης ανά συσκευασία.
Καταγγελίες και έλεγχοι
Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχολίασε στον «Ε.Τ.» πως από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί διαπιστώνεται ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν κάνει ήδη τις προβλεπόμενες αλλαγές στα ταμπελάκια με τις τιμές των προϊόντων.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού» επεσήμανε πως έχουν γίνει μερικές καταγγελίες για ταμπελάκια που λείπουν σε προϊόντα ψυγείου (π.χ. γάλα, κρέατα, θαλασσινά κ.λπ.), τα οποία ωστόσο εξαιρούνται από την υποχρέωση της επάρκειας. Κάτι που σημαίνει πως αν αγοραστούν όλα τα τεμάχια, δεν υπάρχει η υποχρέωση της άμεσης αντικατάστασης, όπως συμβαίνει με τα εκτός ψυγείου προϊόντα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγγελίας, στην οποία έχει διαπιστωθεί παράβαση και επιβληθεί κατ’ επέκταση πρόστιμο, αφορά σε περιπτώσεις όπου λείπει το ταμπελάκι από κάποιο προϊόν του «καλαθιού». Για παράδειγμα, μακαρόνια που εντάσσονται στο «καλάθι», αλλά στο ράφι όπου έχουν τοποθετηθεί δεν υπάρχει ταμπελάκι για το κόστος της συσκευασίας.
Ο ίδιος εξήγησε πως σε γενικές γραμμές οι καταγγελίες για το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ελάχιστες, αφορούν σε ζητήματα αισχροκέρδειας και σε αρκετές περιπτώσεις δεν προκύπτει παράβαση. Ενδέχεται ένα προϊόν να φαίνεται σε κάποιον καταναλωτή ακριβό, σε σχέση με ό,τι είχε συνηθίσει να πληρώνει πριν μερικούς μήνες, αλλά αυτή η αύξηση να μην έρχεται σε κόντρα με το νόμο για το περιθώριο μικτού κέρδους. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, αν διαπιστωθεί παράβαση επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως από τις αρχές του έτους μέχρι τα μέσα Απριλίου έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν στο «καλάθι του νοικοκυριού» συνολικού ύψους 20.000 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Σάλος με την αποκάλυψη του «Ε.Τ.»: Επιμένουν στο 2015 με σχέδιο «Δήμητρα» – «Σιωπή» από Τσίπρα
ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι θα πληρώσουν, ποιοι θα… γλιτώσουν
Ρίσι Σούνακ: Πονοκέφαλος οι επιχειρήσεις της συζύγου του
Χριστίνα Ωνάση: Στην Ελλάδα ο τρίτος σύζυγος της Σεργκέι Καούζοφ για το μνημόσυνο