Μαζί με τα οικονομικά επιτελεία της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων μεγάλων οικονομιών. Ηδη μέσα στο διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισ. δολάρια της αγοραίας αξίας τους λόγω του πανικού που προκλήθηκε στα χρηματιστήρια.
Η Silicon Valley Βank της Καλιφόρνια, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος την Παρασκευή λόγω της φυγής καταθέσεων που ακολούθησε το μαζικό ξεπούλημα ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου και την αδέξια ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 2,25 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, τέθηκε ουσιαστικά υπό κρατική εποπτεία με στόχο την «εξπρές» πώλησή της σε ιδιωτικές τράπεζες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία, προτού ανοίξουν σήμερα τα χρηματιστήρια σε Ανατολή και Δύση. Εκτός από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η SVB είχε υποκαταστήματα σε Κίνα, Δανία, Γερμανία, Ινδία, Ισραήλ και Σουηδία, με αποτέλεσμα οι πελάτες της να φοβούνται δικαιολογημένα ότι θα χάσουν τα λεφτά τους.
Σύμφωνα με το βρετανικό Sky News, η κατάσταση είναι τόσο πιεστική, ώστε η τράπεζα της Αγγλίας έδωσε προθεσμία 24 ωρών στις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας (Barclays, Lloyds κ.ά.) να εξαγοράσουν το βρετανικό κομμάτι της SVB για να μην αναγκαστεί να το κηρύξει σε κατάσταση πτώχευσης. Η «Handelsblatt» σημείωσε ότι η κατάρρευσης της SVB απειλεί και νεοφυείς επιχειρήσεις στη Γερμανία, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 93% των καταθέσεων της Silicon Valley Bank (της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ) ήταν ανασφάλιστο, γι’ αυτό αναζητείται επειγόντως λύση ώστε πελάτες της που υπερβαίνουν το όριο εγγύησης καταθέσεων των 250.000 δολαρίων -κυρίως νεοφυείς εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου- να μη μείνουν στον άσο προκαλώντας ντόμινο πτωχεύσεων.
Ταμείο εγγύησης καταθέσεων
Tο Bloomberg και το Reuters μετέδωσαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ,που έθεσε υπό τον έλεγχό της την SVB την Παρασκευή μαζί με την πολιτειακή κυβέρνηση της Καλιφόρνια, συζητούν ήδη το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικού ταμείου εγγύησης καταθέσεων, προκειμένου να εμποδίσουν τη μετάδοση του πανικού και την κατάρρευση περισσότερων τραπεζικών ιδρυμάτων. Ως πρώτο μέτρο, η FDIC εγγυήθηκε στους περίπου 8.500 εργαζομένους της SVB 45 ημέρες εργασία και ενάμιση μισθό.
Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια για την κατάρρευση της τράπεζας των startups και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία της FDIC, η SVB είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους. Ωστόσο, το διήμερο του πανικού, όταν η μετοχή της SVB έχασε σωρευτικά 86% της αξίας της και διακόπηκε η διαπραγμάτευσή της, τα αιτήματα απόσυρσης καταθέσεων έφτασαν τα… 40 δισ. δολάρια, ποσό που καμία τράπεζα δεν διαθέτει σε ρευστό στα συρτάρια της.
Το Σάββατο, οι επικεφαλής περίπου 180 εταιριών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή στον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ζητώντας του να παρέμβει: «Η απώλεια καταθέσεων έχει τη δυνατότητα να ακρωτηριάσει τον κλάδο και να γυρίσει το σύστημα 20 χρόνια πίσω. Πολλές επιχειρήσεις θα τεθούν σε ακούσια εκκαθάριση εν μία νυκτί». Χθες, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις ρυθμιστικές Αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ για την προστασία των καταθετών διευκρινίζοντας στο CBS ότι δεν εξετάζεται bailout ανάλογο με του 2008 (σ.σ.: όταν σώθηκαν με δισεκατομμύρια των Αμερικανών φορολογουμένων συστημικές τράπεζες και επενδυτές).
ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Κερδοσκόπησαν πριν τη χρεοκοπία
Η ιστοσελίδα Lever αποκάλυψε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευσή της φέρει ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος το 2015 είχε «μπουκώσει» με τουλάχιστον 500.000 δολάρια μέλη του Κογκρέσου, προκειμένου να χαλαρώσουν τους ρυθμιστικούς ελέγχους στα τραπεζικά ιδρύματα (μεταξύ των οποίων και στο δικό του), οι οποίοι είχαν επιβληθεί μετά το κραχ του 2008.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», τόσο ο Μπέκερ όσο και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της SVB, Ντάνιελ Μπεκ, γνώριζαν ότι το καράβι βουλιάζει, αλλά έσπευσαν να πηδήξουν με χρυσά σωσίβια. Δύο εβδομάδες πριν από την κατάρρευση, ο Μπέκερ πούλησε 12.400 μετοχές έναντι 287,42 δολαρίων έκαστη αποκομίζοντας 3,57 εκατ. δολάρια, ενώ την ώρα του λουκέτου την Παρασκευή ο τίτλος της SVB κατρακύλησε στα 39,49 δολάρια. Την ίδια μέρα με τον Μπέκερ, ο Μπεκ πούλησε 2.000 μετοχές στην ίδια υψηλή τιμή, κερδίζοντας 575.000 δολάρια.
Αγνωστη στο ευρύ κοινό, η Silicon Valley Bank ιδρύθηκε το 1983 στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ ανάμεσα στους Μπιλ Μπίγκεσταφ και Ρόμπερτ Μεντίρις. Βασική δραστηριότητά της ήταν να δανείζει νεοσύστατες εταιρίες τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το 2022 παρείχε χρηματοδότηση στο 44% όλων των εισηγμένων εταιριών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επενδυτικά κεφάλαια.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Πότε θα καταθέσουν οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι
Φορολογικός οδηγός: Τα 30 SOS τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις
Εκθεση-σοκ από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Καθυστερήσεις σε 779 από 1.162 δημόσια έργα