Η σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία περιγράφεται αναλυτικά σε νέα έρευνα που εκπονήθηκε από τον καθηγητή του ΟΠΑ, Γιώργο Δουκίδη, και τον δρα Λευτέρη Κιοσέ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισθώσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούν το 21,5% των συνολικών διανυκτερεύσεων των επισκεπτών στην Ελλάδα, με μεγάλη συνεισφορά και στο ΑΕΠ.
Ειδικότερα, το 2022 συνεισέφεραν σε ποσοστό 1,65%, που αντιστοιχεί σε 3,44 δισ. ευρώ, στηρίζοντας 54.000 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, αυτή είναι η άμεση επίδραση στην οικονομία, με την έμμεση επίδραση στο ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ 7,58 – 8,12 δισ. ευρώ, δηλαδή περί 3,64% – 3,9%. Ειδικότερα, για τον τουριστικό κλάδο παίζουν σημαντικό ρόλο σημειώνοντας το 2022 για οκτώ συνεχόμενους μήνες διανυκτερεύσεις άνω του 1 εκατ. μηνιαίως. Σε επίπεδο μεγεθών, ο κλάδος έχει επιτύχει σημαντικές επιδόσεις.
Το 2022 αντιστοιχούσε σε 28,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21,5% του συνόλου των διανυκτερεύσεων επισκεπτών στη χώρα. Επιπλέον, πραγματοποίησε σημαντικό κύκλο εργασιών 3,76 δισ. ευρώ το ίδιο έτος. Ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων εκτιμάται σε 1,38 δισ. ευρώ και οι λοιπές δαπάνες σε 2,38 δισ. ευρώ. Καταγράφεται αύξηση 10% στον τζίρο των καταλυμάτων από το 2019. Η αγορά εκτιμά ότι διαθέτει περισσότερες από 200.000 διανυκτερεύσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Το 2022 αντιπροσώπευαν σημαντικό μερίδιο αγοράς (14,41%) του κλάδου του τουρισμού, ενώ οι φόροι που προήλθαν από τον κλάδο αυτόν ανήλθαν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του σημασία. Ιδιαίτερα θετική είναι και η επίδρασή του στην απασχόληση, με περίπου 54.000 θέσεις εργασίας να υποστηρίζονται άμεσα ή έμμεσα από αυτόν τον κλάδο.
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας
Την έρευνα παρουσίασε ο καθηγητής του ΟΠΑ, Γιώργος Δουκίδης, στο 24ο συνέδριο Prodexpo. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από την έρευνα αναδεικνύεται ο «δημοκρατικός» κοινωνικός αντίκτυπος του μοντέλου οικονομίας διαμοιρασμού, που καθορίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς σ’ αυτήν συμμετέχουν κοινωνικά, οικονομικά και δημογραφικά ευαίσθητες ομάδες που στην πλειονότητά τους είναι ιδιώτες και οι οποίοι αναζητούν πρόσθετη πηγή εισοδήματος.
Οι σημαντικές επιδόσεις του κλάδου είναι που έφεραν και την προσεκτική επιλογή των αλλαγών που φέρνει το νέο πλαίσιο. Οπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τον ξενοδοχειακό κλάδο, ώστε να μην υπάρχουν ολόκληρα κτίρια που κρύβονται πίσω από τη βραχυχρόνια μίσθωση και λειτουργούν ως ξενοδοχεία, χωρίς όμως να πλήξει την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες, για τους οποίους η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος.
Ειδήσεις σήμερα
Στο gov.gr 6 νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: «Όσο πληρώνει ένσημα, θα αυξάνεται η σύνταξή του»
Bonus για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής
ΔΥΠΑ και e-ΕΦΚΑ: Αυτά τα επιδόματα πληρώνονται μέχρι την Παρασκευή