Ετσι, στο πακέτο της ΔΕΘ θα έχει μέτρα στήριξης για άλλη μία χρονιά, κάποια από τα οποία θα μονιμοποιηθούν, όπως η κάλυψη των αυξήσεων του ρεύματος για τους οικονομικά ευάλωτους. Βεβαίως, για να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει τα μέτρα να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με την Κομισιόν, η οποία έχει θέσει συγκεκριμένους κανόνες για το υπόλοιπο του 2023 και για το 2024.
Τα όποια μέτρα στήριξης αποφασιστούν θα έχουν στόχο να βοηθήσουν μόνο τα χαμηλά εισοδήματα, που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια. Σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζονται τα εξής:
» Ρεύμα: Συνέχιση της επιδότησης του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου και ανάλογα με την πορεία των τιμών της κιλοβατώρας. Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η επέκταση του έκτακτου καθεστώτος επιδοτήσεων μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Παράλληλα, εξετάζεται η «μονιμοποίηση» της επιδότησης των αυξήσεων (με βάση μία τιμή αναφοράς που θα οριστεί) για καταναλώσεις μέχρι και 500 kWh, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια (σύμφωνα με το λεγόμενο… ολλανδικό μοντέλο, που υποστηρίζει και η Ε.Ε.). Στο μεταξύ, προς όφελος των καταναλωτών θα λειτουργήσει η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων μέχρι και το τέλος του χρόνου.
» Συνταξιούχοι: Στο πρόγραμμα για τους οικονομικά ευάλωτους βρίσκεται και η προεκλογική εξαγγελία για την καταβολή ενός δεύτερου έκτακτου επιδόματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν πήραν φέτος την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις.
» Τρόφιμα: «Οχημα» στήριξης απέναντι στις αυξήσεις των τροφίμων θα είναι η επιδότηση του 10% των αγορών του νοικοκυριού μέχρι και τα 1.000 ευρώ τον μήνα, το γνωστό Market Pass, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Μία ενδεχόμενη νέα παράταση θα στοχεύσει στους οικονομικά ευάλωτους με διπλάσια ενίσχυση των αγορών τους, με τους δικαιούχους να μειώνονται από τα 2,8 εκατ. νοικοκυριά στα περίπου 900 χιλιάδες. Η νέα παράταση θα είναι μέχρι και το τέλος του χρόνου και θα χρηματοδοτηθεί από την υπεραπόδοση της οικονομίας που θα προκύπτει στο τέλος Οκτωβρίου και θα πιστοποιηθεί και από τους Θεσμούς. Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ το «καλάθι του νοικοκυριού», με τη δυνατότητα να υπάρχουν ειδικότερα «καλάθια», όπως αυτό των σχολικών ειδών που ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, θα ενταθούν και οι έλεγχοι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη φαινομένων αισχροκέρδειας. Αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο της μείωσης των συντελεστών σε τρόφιμα και καύσιμα με στόχο να μειωθούν οι τιμές στο ράφι και στα πρατήρια.
» Αγρότες: Για τον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής εξετάζεται να δοθούν εφάπαξ ενισχύσεις για ζωοτροφές και λιπάσματα, ώστε να περιοριστεί η αύξηση των τιμών των εποχικών προϊόντων (λαχανικών και φρούτων) στη λαϊκή αγορά, το οπωροπωλείο, το σούπερ μάρκετ και το κρεοπωλείο. Παράλληλα, θα καταβληθεί προσπάθεια να αποζημιωθούν μέσω του ΕΛΓΑ, το ταχύτερο δυνατό, όσοι παραγωγοί είχαν ζημιές στην παραγωγή τους, στο ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και από την αστάθεια του καιρού στο τέλος της άνοιξης.
» Καύσιμα: Παρότι αποκλείεται ένα τρίτο επίδομα καυσίμων (Fuel Pass), το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, είχε μόνο μερική επιτυχία στην εφαρμογή του, ωστόσο το υπ. Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης, αν οι τιμές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώσει εισαγωγική τιμή κοντά στο 1,3 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά τη βάση για το νέο επίδομα θέρμανσης. Αν, δηλαδή, θα είναι 800 ευρώ, με το επίδομα να διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ, που ίσχυσε πέρσι για τις πιο κρύες περιοχές της χώρας.
Στα «προσεχώς» παραμένει και μία δεύτερη καταβολή έκτακτου επιδόματος από 200 έως 300 ευρώ σε περίπου 300.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν έλαβαν φέτος την αύξηση του 7,75% που δόθηκε στις συντάξεις. Το επίδομα το οποίο θα δοθεί κοντά στα Χριστούγεννα εξετάζεται να συμπληρωθεί με κάποιες ενισχύσει για μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.