Στην εξειδίκευση των μέτρων που προανήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι υπουργοί Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, Εργασίας Νίκη Κεραμέως, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναπληρώτρια Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Τα μέτρα αφορούν τη στήριξη της οικογένειας, το δημογραφικό, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών ζωή.
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην Ευρώπη, μια δεινή δημογραφική κατάσταση που οδηγείται από μια δεκαετή οικονομική κρίση, τη μετανάστευση και την αλλαγή νοοτροπιών μεταξύ των νέων. Ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε εθνική απειλή και «ωρολογιακή βόμβα» για τις συντάξεις.
Αυτή τη στιγμή ξοδεύει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε μέτρα υπέρ του παιδιού. Ωστόσο, το 2022 κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων που έγινε ποτέ.
Τα μέτρα που περιγράφονται την Πέμπτη από τα υπουργεία Οικογένειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για νέους γονείς, κουπόνια παιδικού σταθμού, αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2025, αυξήσεις συντάξεων και μειώσεις κοινωνικών εισφορών.
Όμως οι ειδικοί στη δημογραφία, ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς.
«Είναι δεδομένο ότι το δημογραφικό πρόβλημα… δεν μπορεί να λυθεί απλώς με επιδόματα και κίνητρα σε μετρητά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.
Ο κ. Πετραλιάς είπε ότι η επίλυση του προβλήματος απαιτεί βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και υγείας, ενίσχυση των εισοδημάτων και καλύτερες συνθήκες ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η πτώση του ποσοστού γεννήσεων αποτελεί πρόβλημα για τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, όπου χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Ισπανία έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα υπέρ των παιδιών, χωρίς αποτέλεσμα.
Τα μέτρα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που στοχεύει στην αναστροφή της πτωτικής τάσης του ποσοστού γεννήσεων στην Ελλάδα, το οποίο αξιωματούχοι είχαν πει στο Reuters ότι θα παρουσιαζόταν τον Μάιο, αλλά αναβλήθηκε αργότερα εντός του έτους.
Το σχέδιο περιλαμβάνει οικονομικά προσιτή στέγαση για νέους, οικονομικά κίνητρα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ενσωμάτωση μεταναστών στο εργατικό δυναμικό.
«Αυτά (αυτά τα μέτρα) δεν θα έχουν δραματικό αντίκτυπο στις γεννήσεις», δήλωσε ο Βύρων Κοτζαμάνης, κορυφαίος καθηγητής Δημογραφίας στην Ελλάδα.
«Πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στον πυρήνα του», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων στους νέους να παραμείνουν στην Ελλάδα και την προσέλκυση όσων έφυγαν.