Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, το ευρώ εξακολουθεί να είναι σύμβολο της ενότητας και της δύναμης της Ευρώπης. Σε ολόκληρη την ευρωζώνη και πέραν αυτής, για περισσότερα από 20 χρόνια, ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν συνηθίσει να πληρώνουν με κέρματα και τραπεζογραμμάτια ευρώ.
Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα δύο αμοιβαία υποστηρικτικά πακέτα μέτρων για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες έχουν και τις δύο επιλογές πληρωμής, μετρητά και ψηφιακά όταν επιλέγουν να πληρώσουν με χρήματα της κεντρικής τράπεζας
Η πρώτη νομοθετική πρόταση αφορά το νόμιμο χρήμα των μετρητών ευρώ για τη διασφάλιση του ρόλου των μετρητών, τη διασφάλιση της ευρείας αποδοχής τους ως μέσου πληρωμής και την εύκολη πρόσβαση σε άτομα και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Η δεύτερη πρόταση αφορά τη θέσπιση του νομικού πλαισίου για ένα πιθανό ψηφιακό ευρώ ως συμπλήρωμα των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ. Θα διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις θα έχουν μια πρόσθετη επιλογή – πέρα από τις τρέχουσες ιδιωτικές επιλογές – που τους επιτρέπει να πληρώνουν ψηφιακά με μια ευρέως αποδεκτή, φθηνή, ασφαλή και ανθεκτική μορφή δημόσιου χρήματος στη ζώνη του ευρώ (συμπληρώνοντας τις ιδιωτικές λύσεις που υπάρχουν σήμερα).
Επισημαίνεται ότι η σημερινή πρόταση –αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο– θα θεσπίσει το νομικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ, αλλά θα εναπόκειται τελικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει εάν και πότε θα εκδώσει το ψηφιακό ευρώ.
Για να προσαρμοστεί στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – όπως και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – διερευνά τη δυνατότητα εισαγωγής ενός ψηφιακού ευρώ, ως συμπλήρωμα στα μετρητά.
Το ψηφιακό ευρώ θα έδινε στους καταναλωτές μια εναλλακτική λύση πληρωμής σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτός από τις επιλογές που υπάρχουν σήμερα. Αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές και ισχυρότερο διεθνή ρόλο για το ευρώ.
ΑΣΕΠ: Λήγει η προθεσμία για τις προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Είναι σημαντικό ότι θα είναι διαθέσιμο για πληρωμές τόσο online όσο και εκτός σύνδεσης, δηλαδή οι πληρωμές θα μπορούσαν να γίνονται από συσκευή σε συσκευή χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, από απομακρυσμένη περιοχή ή υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Ενώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προσφέρουν το ίδιο επίπεδο απορρήτου δεδομένων με τα υπάρχοντα ψηφιακά μέσα πληρωμών, οι πληρωμές εκτός σύνδεσης θα εξασφαλίζουν υψηλό βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων για τους χρήστες: θα επιτρέπουν στους χρήστες να πραγματοποιούν ψηφιακές πληρωμές ενώ αποκαλύπτουν λιγότερα προσωπικά δεδομένα από ό,τι σήμερα, όταν πραγματοποιούν πληρωμές με κάρτα, όπως ακριβώς όταν πληρώνουν με μετρητά, και το ίδιο με αυτό που αποκαλύπτουν όταν παίρνουν μετρητά από ένα ΑΤΜ. Κανείς δεν θα μπορεί να δει τι πληρώνουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ εκτός σύνδεσης.
Οι τράπεζες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών σε ολόκληρη την ΕΕ θα διανέμουν το ψηφιακό ευρώ σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Οι έμποροι σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να αποδεχτούν το ψηφιακό ευρώ, εκτός από τους πολύ μικρούς εμπόρους που επιλέγουν να μην δέχονται ψηφιακές πληρωμές (καθώς το κόστος για τη δημιουργία νέας υποδομής για την αποδοχή πληρωμών σε ψηφιακό ευρώ ενδέχεται να είναι ασύμφορο).
Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια σταθερή βάση για περαιτέρω καινοτομία από την πλευρά των τραπεζών στις λύσεις που παρέχουν στους πελάτες τους.
Ειδήσεις σήμερα
Φορολοταρία Μαΐου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ
Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορούμε να τις καταθέσουμε – Τι πρέπει να προσέξουμε
Market pass και «καλάθι του νοικοκυριού» μέχρι τα τέλη του 2023