Πρόκειται για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και άλλων οικονομικών υπηρεσιών του Δημοσίου.
Η κυβέρνηση θέτει σταδιακά σε εφαρμογή τις διατάξεις των άρθρων 23-27 του Ν. 4940/2022 – «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα» – που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022. Δικαιούχοι των ανταμοιβών παραγωγικότητας είναι περίπου 50.000 υπάλληλοι και τα ποσά που θα εισπράξουν ανέρχονται συνολικά σε 50 εκατ. ευρώ.
Η πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επιπλέον αυτό ποσό δεν θα συμψηφιστεί με τυχόν «προσωπική διαφορά» που είναι ενσωματωμένη στις συνολικές αποδοχές του δικαιούχου υπαλλήλου και θα υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα άρθρα 23 έως 27 του Ν. 4940/2022:
- Στους πολιτικούς υπαλλήλους και στο ένστολο προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, των Οικονομικών Υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), καθώς και στις λοιπές υπηρεσίες και φορείς, που εποπτεύονται ή υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων και Αρωγής, Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, Κτηματικές Υπηρεσίες, Αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, ΣΔΟΕ, Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής, Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) θα καταβληθεί Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων που καθορίστηκαν ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών για κάθε υπηρεσία.
Το ΚΕΔΣ του έτους 2023 προβλέπεται να καταβληθεί το αργότερο μέχρι μεθαύριο σε όσους υπαλλήλους πέτυχαν τους ποσοτικούς στόχους που τέθηκαν για το 2022. Από το ΚΕΔΣ εξαιρούνται οι υπάλληλοι που θα λάβουν ανταμοιβή εξαιτίας της εμπλοκής τους σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και σε έργα συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Η συνολική δαπάνη για την καταβολή του ΚΕΔΣ δεν μπορεί να υπερβεί τα 9 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2022.
- Δικαιούχοι που θα λάβουν πρόσθετες ανταμοιβές παραγωγικότητας για το έτος 2022 είναι και οι παρακάτω κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:
α) Οι πολιτικοί υπάλληλοι και το ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων.
β) Οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, οι οποίοι υπηρετούν στις υπηρεσίες ή είναι μέλη των συλλογικών οργάνων για την παρακολούθηση, το συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης των Δράσεων, Εργων ή και ομάδας Εργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
γ) Οι υπάλληλοι που ορίζονται ρητά από τους φορείς υλοποίησης, φορείς χρηματοδότησης ή υπουργεία ευθύνης ότι υλοποιούν τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
δ) Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων-Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων, των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ α΄ βαθμού και στην Προεδρία της Κυβέρνησης, εφόσον εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
ε) Οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των δικαστηρίων, των εισαγγελιών και των λοιπών υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ: Εκτόξευση… 3,6 δισ. για τις προθεσμιακές καταθέσεις
Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, παρά τις «σειρήνες» των νέων ομολόγων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά τις αποδόσεις που προσφέρουν στις προθεσμιακές, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν κεφάλαια, φτάνοντας και στα επίπεδα του 3%, αν συνυπολογιστούν και οι ειδικές προσφορές τους. Αυτός ο ανταγωνισμός έχει αποδώσει, με το σύστημα να βλέπει ρεκόρ 10 ετών στην αύξηση αυτών των καταθέσεων.
Τα σχετικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο τα υπόλοιπα των κλειστών καταθέσεων από τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο τριμήνου (από το τέλος Νοεμβρίου) η αύξηση φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ.
Γνώστες των εξελίξεων χαρακτηρίζουν την επίδοση «εξαιρετική», εξηγώντας πως θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη αν οι τράπεζες δεν είχαν κάνει παράλληλα και πολύ ελκυστικά τα νέα ομόλογά τους. Για καλύτερη εικόνα του πόσα κεφάλαια απορρόφησαν τα ομόλογα, τονίζεται πως μόνο τον Φεβρουάριο φέτος τα αμοιβαία κεφάλαια κέρδισαν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.
Στο δίμηνο της αρχής του 2023, το συνολικό ποσό κινήθηκε κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Χρήματα που σχεδόν στο σύνολό τους βγήκαν από τις καταθέσεις, με τους κεφαλαιούχους να αναζητούν τις υψηλότερες αποδόσεις και το μπόνους του μερίσματος που διαφήμισαν οι τράπεζες.
Αυτή την περίοδο, οι προθεσμιακές βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τα Μνημόνια και μετά, τόσο σε κεφάλαια όσο και σε προσφερόμενα επιτόκια. Αν και υπάρχουν προσφορές από 5.000 ευρώ και δέσμευση για ένα έτος, όσο ανεβαίνει το ποσό και ο χρόνος που θα μείνουν κλειστό τόσο ανεβαίνουν και τα επιτόκια.
Για 50.000 ευρώ και δέσμευση ενός έτους, το επιτόκιο κυμαίνεται κοντά στο 1,4%, ενώ για 100.000 ευρώ και διάρκεια δύο έτη φθάνει κοντά στο 2%. Η κάθε τράπεζα έχει τη δική της πολιτική και ειδικές προσφορές που μπορεί να ανεβάσουν την απόδοση για τους καταθέτες.