Ειδικοί δήλωσαν στον «Guardian» ότι οι επενδυτές διατηρούν μια σχετική αισιοδοξία και σημειώνουν πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί περισσότερο από 10% τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε όλες τις προηγμένες οικονομίες τους τελευταίους μήνες, ανοίγοντας τον δρόμο για μειώσεις των επιτοκίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Ωστόσο τα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν λείπουν, σημειώνουν αναλυτές, οι τιμές καυσίμων εκτινάσσονται αστραπιαία και δυσανάλογα στη Δύση και το ντόμινο φτάνει και στη χώρα μας. Λόγω των «διεθνών εξελίξεων» οι ανατιμήσεις στις τιμές καυσίμων γίνονται θέμα ωρών και ημερών.
Το Ιράν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, παρέχοντας περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως -ή περίπου το 3% της παγκόσμιας παραγωγής- παρά τις δυτικές κυρώσεις. Η πιο σοβαρή εξέλιξη που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την τιμή του πετρελαίου είναι το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Επιπλέον η Τεχεράνη έχει σημαντική επιρροή στα Στενά του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο για τις μεταφορές πετρελαίου και φυσικού αερίου με δεξαμενόπλοια, που διακινούν έως και 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.