Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, και αυτή υπέκυψε στην παγκόσμια πτωτική τάση και πλέον καταγράφει πέντε συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών. Το αρνητικό αυτό κλίμα, που αποτελεί πανευρωπαϊκό – και όχι μόνο – φαινόμενο, το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας έφτασε σήμερα (23/9) υψηλό 57 μηνών, καθώς αναμένεται στάση αναμονής πριν την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ.
Ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All-World έπεσε επίσης κατά 2,6%, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 2,3% και μπήκε σε φάση «αγοράς της αρκούδας» – δηλαδή, έχει σημειώσει πτώση περίπου 20% από το τελευταίο υψηλό.
Οι μεγάλες διαδηλώσεις και η κρίση στην οποία εισέρχεται το Ιράν δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις αγορές, καθώς το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου. Άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις για αναβίωση της συμφωνίας Ιράν-Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχουν παγώσει, αυξάνοντας την προσφορά, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Εξάλλου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν κατά στα 86,47 δολάρια (μείωση 4,41%) το βαρέλι, ενώ οι μελλοντικές αποδόσεις του West Texas Intermediate σημείωσαν επίσης πτώση, υποχωρώντας κατά 5,147 % στα 79,20 δολάρια.
Καθώς το ευρώ και η βρετανική στερλίνα σημειώνουν ιστορικά χαμηλές τιμές (η στερλίνα ανταλάσσεται έναντι μόλις 1,09 δολαρίων), το δολάριο κερδίζει έδαφος, χάρη κυρίως στην πολιτική της Federal Reserve, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό με κάθε κόστος. Ακόμα και στις ΗΠΑ, όμως, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 2% καταγράφοντας δύο συνεχόμενες εβδομάδες σε καθοδική πορεία και έριξε την τιμή του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου.
Ειδήσεις σήμερα
Ουκρανία: 436 σοροί έχουν εκταφεί στο Ιζιούμ – 30 φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων»
Μεταναστευτικό τσουνάμι από Τουρκία – 1500 πήγαν να μπουν από τον Έβρο