Ωστόσο η Ελλάδα, παρότι επηρεάστηκε και επηρεάζεται ακόμη από τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια που έχει σωρευτεί τα προηγούμενα δύο χρόνια, με τα τρόφιμα να έχουν σωρευτική αύξηση 70% από τις αρχές του 2022, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τους εταίρους της. Ξεκινά τη χρονιά με το αξιόχρεο να βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα και έχει ένα «κεφάλαιο» 72 δισ. για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Από αυτά, τα 36 δισ. θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 14,6 και αναμένεται να εισπραχθούν ακόμη 21,5 δισ. ευρώ, ενώ στην οικονομία έχουν περάσει 4,2 δισ. ευρώ. Το προνόμιο που δίνει το έκτακτο αυτό πρόγραμμα είναι ότι χρηματοδοτεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που δεν θα γίνονταν ποτέ ελλείψει πόρων και θα βοηθήσουν την οικονομία. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα υποστηριχτεί από το επόμενο ΕΣΠΑ ύψους 36 δισ. για την περίοδο 2021-2027. Επίσης με ρυθμό ανάπτυξης 2,9% η Ελλάδα μπορεί φέτος να επιταχύνει τη σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Συνεπώς η Ελλάδα έχει και τις δυνατότητες και τους πόρους να εκμεταλλευτεί τρεις μεγάλες ευκαιρίες και τρεις εξίσου μεγάλες προκλήσεις που θα έχει η οικονομία τον χρόνο που ξεκίνησε.
Οικονομία: ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
- Αντιμετώπιση της υψηλής ακόμη φοροδιαφυγής.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας έχει θέσει το θέμα σε προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση κάνει συνολικά 11 παρεμβάσεις, με βασική την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Η ψηφιοποίηση της τήρησης των φορολογικών στοιχείων των μη μισθωτών, η μείωση της χρήσης μετρητών και οι πυκνοί έλεγχοι που έχει ξεκινήσει από πέρσι η ΑΑΔΕ θα πρέπει να αποδώσουν καρπούς μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ο στόχος είναι από τα 4 έως 6 δισ. ευρώ φόρων που διαφεύγουν κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία να εντοπισθούν και να εισπραχθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
- Αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος τη ακρίβειας οφείλεται σε «εισαγόμενα» προβλήματα ή συγκυριακούς παράγοντες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή η πρώτη απάντηση που δίνεται ήδη είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Το δεύτερο επίπεδο καταπολέμησης της ακρίβειας αποτελεί πραγματική πρόκληση για τις ελληνικές αρχές. Η καλή αρχή έγινε με τα πρόστιμα που μπήκαν σε πολυεθνικές ως δείγμα ότι οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τους μικρούς. Το 2024 οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο εντατικοί και να συμπληρωθούν με πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού ώστε μετά την εξάλειψη των «εισαγόμενων» αιτιών του πληθωρισμού η αγορά να μη μείνει στο κλασικό ρητό ότι στην Ελλάδα ό,τι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει εύκολα.
- Προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων.
Παρά τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων από το 2021 και μετά το ζητούμενο είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις για νέες παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα. Η μεγάλη πλειοψηφία των επενδύσεων αφορά τη μερική ή ολική εξαγορά έτοιμων παραγωγικών μονάδων ή επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και Real Estate. Οι επενδύσεις που ξεκινούν από την αγορά γης και καταλήγουν σε παραγωγική μονάδα είναι ελάχιστες, αφού αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,5% των συνολικών επενδύσεων. Μια ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή δίνεται με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα πρέπει όμως να ενταθεί η προσπάθεια για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων μονάδων και φυσικά το κτηματολόγιο και τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.
Οικονομία: ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
- Ενίσχυση θετικής ανάπτυξης με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.
Δηλαδή από μια οικονομία που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση να περάσουμε σε μια οικονομία που βασίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον επόμενο χρόνο είναι αρκετά φιλόδοξοι. Για τις εξαγωγές ο στόχος είναι να φτάσουν ως αξία το 60% του ΑΕΠ από 50% το 2023. Να φτάσουν δηλαδή τα 140 δισ. ευρώ από 115 δισ. ευρώ το 2023. Στις επενδύσεις ο στόχος που έχει τεθεί είναι να φτάσουν φέτος στο 17% του ΑΕΠ, δηλαδή 37,8 δισ. ευρώ, από 15% του ΑΕΠ (32 δισ. ευρώ) το 2023, σε μια αρκετά δύσκολη συγκυρία λόγω της κατακόρυφης ανόδου των επιτοκίων.
- Βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου.
Μπορεί να εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά αποτελεί ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει και τη δική του δυναμική. Τούτο διότι με βάση έκθεση της ΤτΕ, η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου μπορεί να αυξάνει κατά 0,3% το ΑΕΠ στο διηνεκές. Μέσα στο 2024 αναμένεται να προχωρήσουν έργα και μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αφορούν τη φορολογία, τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, την υγεία, την παιδεία και τη δικαιοσύνη.
- Συνολική σύγκλιση των εισοδημάτων.
Ο δημόσιος τομέας θα έχει μέση αύξηση 10,5%. Ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να έχει αύξηση εισοδημάτων σε ονομαστικούς όρους κατά 7,3%, ενώ το 2023, παρά τις επιμέρους κρίσεις, οι μισθοί αυξήθηκαν, πάντα σε ονομαστικούς όρους, κατά 7,1%. Ο προϋπολογισμός έρχεται με θεσμοθετημένα μέτρα ύψους 1,6 δισ. για την αύξηση των εισοδημάτων. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται η 3η κατά σειρά αύξηση του κατώτερου μισθού και οι αυξήσεις που θα προκύψουν από την ενεργοποίηση του θεσμού των τριετιών. Επίσης αποφασιστικό βήμα στην αύξηση των εισοδημάτων θα είναι και η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από περίπου 13 χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Αντιπολίτευση: Πόλεμος έξι μηνών στην αριστερή… πολυκατοικία