Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, εφόσον συνεχιστεί, θα έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με πολλούς να προοικονομούν νέες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτικών προϊόντων και καθυστερήσεις της άφιξής τους στα ράφια των καταστημάτων, καθώς, με βάση ανάλυση του ΣΕΒ, αυξάνει το κόστος (ένα εμπορευματοκιβώτιο από την Ασία στην Ευρώπη αγγίζει τις 7.000 ευρώ) και το χρόνο μεταφοράς (2 έως 4 εβδομάδες μεγαλύτερη διάρκεια), καθυστερεί το χρόνο παράδοσης (τουλάχιστον 20 ημέρες, ειδικά για τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου), ανεβάζει τα ασφάλιστρα και το κόστος των πρώτων υλών, ενώ έχει αρνητικές συνέπειες και στην απασχόληση.
Ο κίνδυνος πρόκλησης νέων πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη είναι ορατός εξαιτίας δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εμπορευματικές ροές, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση το 2024 κατά 0,6%-0,7%. Επίσης, σε «θαλασσοταραχή» βρίσκεται η ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή, αφού 37 κρίσιμες πρώτες ύλες σε ορυκτά και μέταλλα, καθώς και 30 σπάνιες γαίες εισάγονται κατά 98% από ασιατικές χώρες, εκ των οποίων το 85% από την Κίνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, η κίνηση των εισαγωγών containers στο λιμάνι του Πειραιά από την αρχή του έτους μειώθηκε κατά 45%, ενώ των εξαγωγών κατά 14% και της μεταφόρτωσης κατά 20%. Το λιμάνι του Πειραιά, από πρώτο της Μεσογείου, σε σειρά προσέγγισης των διερχόμενων πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ, έχει μετατραπεί σε τελευταίο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την αλλαγή της διαδρομής με τη διέλευση από τα Στενά του Γιβραλτάρ, ενώ οι αφίξεις είναι καθυστερημένες κατά 14-19 ημέρες λόγω του περίπλου της Αφρικής. Το εμπορικό σκέλος του λιμανιού μειώθηκε κατά 12% τον φετινό Ιανουάριο. Παράλληλα, το μεταφορικό κόστος των κοντέινερ 40 ποδιών από τη Σαγκάη στον Πειραιά αυξήθηκε τον Ιανουάριο με τον τριπλασιασμό των ναύλων από 1.875 δολάρια σε 6.150 δολάρια, για να αποκλιμακωθεί τον Φεβρουάριο μεταξύ 4.800-5.700 δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2023 ο Πειραιάς υποδέχθηκε 2,6 εκατ. κοντέινερ μέσω του Σουέζ, που σημαίνει 50.000 την εβδομάδα.
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναμένει μια πτώση φορτίου περίπου 30% ή και περισσότερο για τον Πειραιά. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, ειδικά όταν πλοία που προέρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή αρχίσουν να φτάνουν στην Ευρώπη. Οι γίγαντες της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Cosco Container Lines, Evergreen Line και Orient Overseas Container Line αποφάσισαν να σταματήσουν τα εβδομαδιαία δρομολόγιά τους από την Ασία προς τον Πειραιά, που ήταν ενδιάμεσος σταθμός προς τη Βόρεια Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η Maersk και άλλες εταιρίες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αλλάξει δρομολόγιο προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το οποίο δεν εισέρχεται στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα», αναφέρει η DBRS.
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πληρωμή για δικαιούχους - Οι ημερομηνίες για ταμείο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
«Δυνατή ευρωπαϊκή ναυτιλία σημαίνει δυνατή ελληνική ναυτιλία»
«Υπάρχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών και παράλληλα έχει αλλάξει το παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας σε πολλά επίπεδα. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν η πανδημία, η γεωπολιτική, το Ουκρανικό, το τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα, το τι συμβαίνει στη Γάζα. Θα πρέπει, κατά συνέπεια, να τα λάβουμε υπόψη μας ως γεωπολιτικές παραμέτρους και να κρατήσουμε, πάση θυσία, την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας πολύ ψηλά. Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας βασίζεται σε μια δυνατή ευρωπαϊκή ναυτιλία. Και μια δυνατή ευρωπαϊκή ναυτιλία βασίζεται σε μια δυνατή ελληνική ναυτιλία. Τα πράγματα έχουν αυτή τη σειρά, αυτή την ιεράρχηση», ανέφερε σε χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στην προσπάθεια διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή και χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Ασπίδες», το οποίο είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.