Τι ισχύει
Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από παραγωγούς σε τυποποιητές με βυτία ή κατάλληλους περιέκτες, ωστόσο δεν επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου στους καταναλωτές και επιχειρήσεις εστίασης. Το ελαιόλαδο διατίθεται στους καταναλωτές σε τυποποιημένες συσκευασίες έως 5 λίτρων, μπορεί να διατίθεται σε επιχειρήσεις εστίασης και σε μεγαλύτερες συσκευασίες από 10 έως 50 λίτρα. Δεν επιτρέπεται η διάθεση χύμα ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση, ενώ το ύψος των προστίμων είναι από 500 έως 2.000 ευρώ».
Μάλιστα, αν και η πώληση του ελαιολάδου στον τενεκέ απαγορεύεται, η αποθήκευσή του επιτρέπεται τόσο για προσωπική χρήση όσο και για επαγγελματική διακίνηση, ενώ είναι αποδεκτή ακόμα και η πώληση απευθείας από τον παραγωγό, αρκεί να γίνεται με τα ανάλογα παραστατικά.
Σαφάρι
Για το «σχέδιο» της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα, ρωτήθηκε στη χθεσινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι δεν αφορά τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν και δωρίζουν το προϊόν που παράγουν σε φίλους και συγγενείς. «Δεν πρόκειται να πάρει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση, δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε πολλά χρόνια πριν την εκλογή της κυβέρνησης αυτής, πριν δηλαδή το 2019, και το δεύτερο είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν αφορά τους παραγωγούς οι οποίοι αυτοκαταναλώνουν το λάδι, δηλαδή καταναλώνουν οι ίδιοι το λάδι τους ή το δωρίζουν σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Αρα, αυτό που λέμε ότι ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια ή στα παιδιά ή από τον έναν αδερφό στον άλλον αδερφό ή από τον φίλο σε έναν άλλον φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση. Είναι δεδομένο, γιατί μιλάμε για μία δωρεά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ελεγχοι
Πόσο «φούσκωσε» το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Ωστόσο, δεν διέψευσε τα σενάρια περί εντατικοποίησης των ελέγχων για όσους εμπορεύονται χύμα ελαιόλαδο, σημειώνοντας ότι «είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος στόχος της κυβέρνησης ή σκοπός ή εξαγγελία πουθενά καταγεγραμμένη ν’ αλλάξει αυτό το οποίο ισχύει, αλλά είναι προφανές ότι σε επίπεδο εμπορίας λαδιού και όχι δωρεάν διάθεσής του θέλουν οι ελεγκτικές αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο, να κάνουν ελέγχους, να προστατεύσουν τους παραγωγούς ελαιολάδου, να προστατεύσουν τους καταναλωτές, γιατί υπάρχει κι ένα ζήτημα, της ποιότητας του προϊόντος. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διατάξεις οι οποίες ισχύουν και μάλιστα ρητώς αναφέρεται ότι δεν έχει να κάνει αυτό με την αυτοκατανάλωση».
Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους.
Σε κάμψη οι τιμές πώλησης
Σε ό,τι αφορά στην τιμή πώλησης του ελαιολάδου, φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει σημαντικά τόσο στο χύμα όσο και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι το τυποποιημένο προϊόν είναι της περυσινής χρονιάς.
Δεδομένου ότι η τιμή του παραγωγού κυμαίνεται στα 5,5 ευρώ το κιλό και σε κάποιες περιπτώσεις πωλείται ακόμα και 4,5 ευρώ το κιλό, η τιμή του τενεκέ (17 κιλά) έχει υποχωρήσει στα 120-150 ευρώ από 170-200 ευρώ πέρυσι.
Αντίστοιχα, λόγω της τάσης που επικρατεί στο χονδρεμπόριο, οι εταιρίες τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διαθέσει ακόμα στα σούπερ μάρκετ το προϊόν της νέας σοδειάς, ακολουθούν μια επιθετική πολιτική προσφορών, πουλώντας τα περυσινά ελαιόλαδα σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από τα 13-14 ευρώ το λίτρο. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να αγοράσει το απλό ελαιόλαδο στα 7,5-8 ευρώ το λίτρο και το εξαιρετικά παρθένο στα 9,5-10 ευρώ το λίτρο.
Πάντως, από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, που θα πέσει στην αγορά το προϊόν της φετινής σοδειάς, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των 9-10 ευρώ το λίτρο.