Ακόμη 12 καθεστώτα
Σημειώνεται πως ο νόμος περιλαμβάνει ακόμη 12 καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, τα οποία θα προκηρυχθούν, σταδιακά. Ο λόγος για τα εξής: 1. Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων • 2. Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων • 3. Νέο Επιχειρείν • 4. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση • 5. Ερευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία • 6. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία • 7. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια • 8. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων • 9. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού • 10. Μεγάλες Επενδύσεις • 11. Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας • 12. Επιχειρηματικότητα 360ο.
Στα 10 SOS της υπαγωγής στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:
1 Αφορά στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης (πλην αυτής των γεωργικών προϊόντων) και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
2 Μέσω του καθεστώτος μπορούν να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια πλήθους Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών σχετίζονται με: καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού, ρυζιού, λαχανικών, ανθέων, σταφυλιών, εσπεριδοειδών, εκτροφή αιγοπροβάτων, πουλερικών, παραγωγή αβγών, υπηρεσίες φυτωρίων δασικών δέντρων, αλιεία ψαριών που διατίθενται νωπά ή απλής ψύξης, εξόρυξη λιγνίτη, μεταλλευμάτων, αλατιού, επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών, παραγωγή χυμών, ελαίων, γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδών αρτοποιίας, έτοιμων γευμάτων και φαγητών, ζωοτροφών, ποτοποιία, κατασκευή ειδών ένδυσης, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων κατ’ οίκον (delivery) κ.ά.
3 Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Δημιουργία νέας μονάδας.
β) Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
γ) Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν με τον όρο, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως η αξία αυτή έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος, που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
4 Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 75 εκατ. ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα λοιπά 75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα εξής είδη: επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
5 Δικαιούχοι των ενισχύσεων που χορηγούνται είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια, κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
α) Εμπορική εταιρία.
β) Συνεταιρισμός.
γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).
δ) Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
ε) Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, υπό προϋποθέσεις.
6 Για την υπαγωγή στο καθεστώς απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται σε:
α) 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
β) 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις.
γ) 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις.
δ) 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
ε) 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).
7 Κάθε φορέας συμμετέχει στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είτε με ίδια κεφάλαια είτε με εξωτερική χρηματοδότηση είτε με συνδυασμό αυτών. Σημειώνεται πως στο 25% του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να περιλαμβάνεται κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.
8 Η αίτηση για τη χορήγηση ενίσχυσης περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Την επωνυμία και το μέγεθος της επιχείρησης (μεγάλη, μεσαία, μικρή, πολύ μικρή).
β) Την περιγραφή του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων ημερομηνιών έναρξης και λήξης.
γ) Τον τόπο εκτέλεσης του έργου.
δ) Τον κατάλογο των δαπανών του έργου.
ε) Τα είδη και το ποσό ενίσχυσης.
στ) Το χρηματοδοτικό σχήμα του επενδυτικού σχεδίου.
ζ) Αποδεικτικό καταβολής παραβόλου, το οποίο ορίζεται στο 0,001 του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Το παραπάνω ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ.
9 Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει και πραγματοποιείται, μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2022, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ-Αv), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://opsan.mindev.gov.gr
10 Ο επενδυτής υποβάλλει αίτηση, ηλεκτρονικά, μέσω του ΠΣ-Αv και για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, το αργότερο μέσα σε 60 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης.