Το «Market Pass» έρχεται συνδυαστικά με το καλάθι του νοικοκυριού προκειμένου να αποτελέσει ένα ακόμη μέτρο στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.
Δείτε εδώ την τροπολογία
Tο κράτος θα καλύπτει το 8%-10% των δαπανών για αγορές τροφίμων και άλλων προϊόντων και αγαθών, που θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2022 περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά σε super markets και λοιπά καταστήματα με δραστηριότητες λιανικής πώλησης ειδών διατροφής, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ομιλίας του επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023.
Τα ποσά που θα καλύπτονται από το κράτος δεν θα μπορούν να υπερβούν τα 17,6 έως 100 ευρώ το μήνα ή τα 105,6 έως 600 ευρώ το εξάμηνο, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κάθε δικαιούχου νοικοκυριού και το εάν θα λάβει την επιδότηση μέσω ψηφιακής κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού για αγορές από super markets και από επιχειρήσεις με δηλωμένη δραστηριότητα τη λιανική πώληση ειδών διατροφής -φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, υπαίθριους πωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ.- το κράτος θα καλύπτει με δικά του χρήματα το 8%-10% κάθε μήνα, για το χρονικό διάστημα από 1ης-2-2023 έως 31-7-2023.
Το ποσό της δαπάνης που θα επιδοτείται από το κράτος δεν θα μπορεί να υπερβαίνει μηνιαίως το όριο των 220 ευρώ για κάθε άγαμο δικαιούχο χωρίς παιδιά. Το όριο των 220 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος κάθε νοικοκυριού. Μαζί με τις προσαυξήσεις δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ το μήνα. Ως εκ τούτου, το ανώτατο όριο της επιδοτούμενης δαπάνης θα ανέρχεται:
– σε 320 ευρώ για εγγάμους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
– σε 420 ευρώ για εγγάμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο ή για μονογονεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα,
– σε 520 ευρώ για εγγάμους με δύο εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα,
– σε 620 ευρώ για εγγάμους με τρία εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα,
Επιθεώρηση Εργασίας: Σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει Δώρο Χριστουγέννων
– σε 720 ευρώ για εγγάμους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα τέκνα,
– σε 820 ευρώ για εγγάμους με πέντε εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με έξι εξαρτώμενα τέκνα,
– σε 920 ευρώ για εγγάμους με έξι εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με επτά εξαρτώμενα τέκνα,
– σε 1.000 ευρώ για εγγάμους επτά ή περισσότερα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με οκτώ εξαρτώμενα τέκνα.
Συνεπώς, το ανώτατο ποσό της επιδότησης δεν θα μπορεί να υπερβεί μηνιαίως:
– τα 22 ευρώ για αγάμους χωρίς τέκνα,
– τα 32 ευρώ για εγγάμους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
– τα 42 ευρώ για εγγάμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο ή για μονογονεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα,
– τα 52 ευρώ για εγγάμους με δύο εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα,
– τα 62 ευρώ για εγγάμους με τρία εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα,
– τα 72 ευρώ για εγγάμους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα τέκνα,
– τα 82 ευρώ για εγγάμους με πέντε εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με έξι εξαρτώμενα τέκνα,
– τα 92 ευρώ για εγγάμους με έξι εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με επτά εξαρτώμενα τέκνα,
– τα 100 ευρώ για εγγάμους με επτά ή περισσότερα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με οκτώ ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
Σημειώνεται ότι με εγγάμους εξισώνονται και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.
Με βάση τα παραπάνω, η ενίσχυση θα ανέρχεται π.χ. για τους έξι μήνες έως 312 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, έως 192 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, ενώ για μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα φθάνει μέχρι τα 432 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά είναι τα ανώτατα όρια. Δηλαδή δεν θα τα πάρουν όλοι. Το ύψος της επιδότησης που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα είναι ανάλογο του ύψους των επιδοτούμενων εξόδων του. Π.χ. για να πάρει το ανώτατο ποσό επιδότησης των 22 ευρώ για έναν μήνα ένας άγαμος δικαιούχος χωρίς εξαρτώμενα τέκνα θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τον συγκεκριμένο μήνα επιδοτούμενα έξοδα ύψους τουλάχιστον 220 ευρώ (το 10% των 220 ευρώ είναι 22 ευρώ). Αντιστοίχως για να πάρει ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από 2 γονείς και 2 εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο ποσό της επιδότησης των 52 ευρώ για έναν μήνα, θα πρέπει η οικογένεια αυτή να έχει ξοδέψει τουλάχιστον 520 ευρώ σε επιδοτούμενες αγορές μέσα στον συγκεκριμένο μήνα.
Τα ποσά της επιδότησης που δικαιούνται τα περισσότερα νοικοκυριά παρουσιάζονται στους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων που δημοσιεύουμε.
Market Pass: Η καταβολή των χρημάτων
Το ποσό της επιδότησης θα δίδεται:
α) στο 100% (στο ακέραιο) για όσους επιλέξουν να την λάβουν με ψηφιακή χρεωστική κάρτα (κατά τα πρότυπα του fuel pass), που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα με δηλωμένη δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής. Για να ληφθεί η επιδότηση, δηλαδή στο ακέραιο, θα πρέπει ο δικαιούχος να είναι κάτοχος smartphone κινητού τηλεφώνου με υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC,
β) στο 80% για όσους επιλέξουν να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται με πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Δηλαδή γι’ αυτή την ομάδα δικαιούχων η επιδότηση δεν θα είναι 10% αλλά 8% (20% μικρότερη) και τα ανώτατα ποσά της θα κυμαίνονται από 17,6 έως 80 ευρώ το μήνα ή από 105,6 έως 480 ευρώ στο εξάμηνο!
Σε όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα τα ποσά θα καταβάλλονται κάθε μήνα, ενώ σε όσους επιλέξουν την κατάθεση στην τράπεζα, τα ποσά θα καταβάλλονται ανά τρίμηνο.
Ποια καθημερινά ψώνια θα επιδοτούνται
- Κάθε αγορά οποιουδήποτε προϊόντος ή αγαθού από επιχείρηση που έχει δηλωμένη στην εφορία δραστηριότητα λιανικής πώλησης ειδών διατροφής (κρεάτων, ψαριών, λοιπών θαλασσινών, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, ποτών, κονσερβών κ.λπ.) περιλαμβάνεται στις επιδοτούμενες με 8% ή 10% δαπάνες. Δηλαδή θα επιδοτούνται όλες οι αγορές από super markets, mini markets, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, τυροκομεία, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, υπαίθριους πωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση ισχύει και για αγορές άλλων ειδών, πλην τροφίμων, που μπορούν να γίνουν σε super markets ή mini markets ή υπαίθριους λιανοπωλητές λαϊκών αγορών κ.λπ. Π.χ. θα καλύπτονται και οι αγορές ειδών καθαρισμού, χαρτικών, υγιεινής, παιχνιδιών, ηλεκτρικών μικροσυσκευών, τσιγάρων, ετοίμων γευμάτων, σερβιριζόμενων ποτών, αναψυκτικών, καφέ κ.λπ., εφόσον οι επιχειρήσεις που πωλούν τα είδη και τα προϊόντα αυτά έχουν δηλωμένη στην εφορία, μεταξύ άλλων, και τη δραστηριότητα λιανικής πώλησης ειδών διατροφής.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση του δικαιώματος λήψης της επιδότησης είναι, σε κάθε περίπτωση, η εξόφληση των επιδοτούμενων αγορών να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή ηλεκτρονικά πορτοφόλια-ψηφιακές κάρτες και να έχουν εκδοθεί και οι σχετικές αποδείξεις. Κι αυτό επειδή οι συναλλαγές θα πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένες ώστε να αποδεικνύεται ότι όντως ο δικαιούχος πραγματοποίησε την επιδοτούμενη δαπάνη. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις που πωλούν τα είδη διατροφής θα πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε POS. Και ναι μεν για τις στεγασμένες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών διατροφής η διάθεση POS στους πελάτες για ηλεκτρονικές πληρωμές είναι υποχρεωτική, όμως για τους υπαίθριους πωλητές ειδών διατροφής σε λαϊκές αγορές δεν υφίσταται αυτή η υποχρέωση. Μόνο λοιπόν από όσους παραγωγούς και εμπόρους προϊόντων σε λαϊκές αγορές διαθέτουν POS θα μπορούν οι πολίτες να αγοράζουν προϊόντα με δυνατότητα κρατικής επιδότησης. Με απλά λόγια, δαπάνες για αγορές με μετρητά δεν θα επιδοτούνται, γιατί θα είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν.
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
- Δικαιούχοι λήψης των επιδοτήσεων θα είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και ως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Θα ληφθεί υπόψη το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα και η οικογενειακή κατάσταση που δηλώθηκαν στα έντυπα Ε1 των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2021, τα οποία υποβλήθηκαν φέτος μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2022.
- Για την επιλογή των δικαιούχων θα εφαρμοστούν και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, για να δικαιούται την επιδότηση ένα νοικοκυριό που πληροί τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια δεν θα πρέπει η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του, όπως είχε διαμορφωθεί την 1η-1-2022, να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και τις 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Market Pass: Η διαδικασία για αιτήσεις
Για τη λήψη της επιδότησης θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Οι αιτήσεις θα εγκρίνονται σε όλους όσοι πληρούν τα προαναφερθέντα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Οι δυνητικοί ωφελούμενοι είναι περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.
Το συνολικό κόστος του μέτρου για τους έξι μήνες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2023 εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Ομολόγησε η Εύα για το… μήλο του Κατάρ – Τι είπε για Παντσέρι, Τζόρτζι και την βαλίτσα με τα λεφτά