Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) της έκδοσης θα είναι η Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024. Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση 360 ημερών και θα δοθούν στη λήξη του εντόκου, στις 5 Δεκεμβρίου του 2025. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι η αμέσως προηγούμενη δημοπρασία εντόκων 52 εβδομάδων είχε διαμορφώσει επιτόκιο 2,82%, το οποίο θα είναι ελαφρώς μειωμένο στη δημοπρασία της ερχόμενης Τετάρτης.
Απόδοση
Ωστόσο, έχουν το πλεονέκτημα ότι πλέον η απόδοση των ελληνικών ομολόγων και των εντόκων γραμματίων είναι εντελώς αφορολόγητες. Το γεγονός αυτό καθιστά την απόδοση του συγκεκριμένου εντόκου σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν οποιασδήποτε προθεσμιακής κατάθεσης τραπεζών η οποία φορολογείται με 15%. Επίσης, η απόδοση θα είναι υψηλότερη από το 2,4% που αναμένεται ότι θα είναι ο μέσος πληθωρισμός το 2025, στο τέλος του οποίου οι κάτοχοι των εντόκων θα πληρωθούν την απόδοσή του.
Διευκρινίσεις
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι από αυτές για τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τις 15.000 ευρώ, διευκρινίζονται τα εξής:
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Καμία παράταση φέτος - Μέχρι πότε θα γίνονται οι πληρωμές – Αναλυτικά τα βήματα
* Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).
* Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.
* Η περίοδος εγγραφών: για τη συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι από αύριο, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024, έως και την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024.
Προμήθεια
Υπενθυμίζεται ότι τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα (έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου) μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνήθεις διαδικασίες, όποτε το επιθυμήσουν. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η αγορά τίτλων από τη δευτερογενή αγορά, δηλαδή όχι απευθείας από το Δημόσιο αλλά από κατόχους των τίτλων, θα επιβαρυνθεί με προμήθεια αγοράς, η οποία καθορίζεται κατά περίπτωση από τον κάτοχο/πωλητή των τίτλων.
Βήμα βήμα η διαδικασία
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του ΣΑΤ. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα για κάθε ενδιαφερόμενο με την υπογραφή μιας συμφωνίας MIFID, η οποία δίνει το δικαίωμα αγοραπωλησίας από ιδιώτες επενδυτικών προϊόντων -όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου- τα οποία διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά, εν προκειμένω το ΧΑΑ. Η σύνταξη και υπογραφή της συμφωνίας γίνεται στην τράπεζα ή στη χρηματιστηριακή εταιρία μέσω της οποίας ο ιδιώτης θα κάνει την προφορά του. Η συγκεκριμένη συμφωνία υπογράφεται εφάπαξ και δίνει το δικαίωμα αγοραπωλησίας κάθε είδους επενδυτικού προϊόντος και όχι μόνο ομολόγων. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ.