Ενάμιση χρόνο μετά από τις «χρυσές» εποχές των κρυπτονομισμάτων, ο ενθουσιασμός έχει μειωθεί αισθητά, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και μικρές προσδοκίες το μέλλον τους στις αγορές αυτές και όπως υποστηρίζουν, η πτώση θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη, όσο τουλάχιστον η παγκόσμια κρίση επηρεάζει τις παρακινδυνευμένες κινήσεις σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το Bitcoin έχει κατρακυλήσει από το ρεκόρ των 68.622 δολαρίων που κατέγραψε πριν από ένα ακριβώς χρόνο, τον Νοέμβριο του 2021. Σήμερα, βρίσκεται περίπου στα 16.200 δολάρια. Οι απώλειες των δέκα πλουσιότερων επενδυτών κρυπτονομισμάτων φθάνουν τα 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια, από τότε που το Bitcoin πετούσε ψηλά.
Υπάρχουν και πολύ χειρότερα για άλλα κρυπτονομίσματα. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX χρεοκόπησε και τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και το Cronos της Crypto.com (άλλη μια εταιρία διαχείρισης κρυπτονομισμάτων που είναι χορηγός μεγάλων διοργανώσεων από τη «Φόρμουλα Ενα», έως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου). Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρία έχει απολέσει μέσα σε λίγες ημέρες 1 δισεκατομμύριο δολάρια!
Η Crypto.com διαθέτει 70 εκατομμύρια χρήστες και είχε γίνει γνωστό μετά τη συμμετοχή του χολιγουντιανού σταρ, Ματ Ντέιμον, σε διαφήμισή του. Η εταιρία διαχείρισης κρυπτονομισμάτων FTX του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ έχασε μέσα σε μια μέρα 991,5 εκατομμύρια δολάρια. Η FTX ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2019 και τρία χρόνια αργότερα αποτιμήθηκε στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από ένα μήνα είχε περιουσία 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά σήμερα πλησιάζει στο μηδέν.
Ο Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway που ανήκει στον Γουόρεν Μπάφετ -τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο- χαρακτήρισε ως «απάτη» τα ψηφιακά νομίσματα. «Πρόκειται για κακό συνδυασμό… Είναι απάτη ή παράκρουση» είπε ο 98χρονος δισεκατομμυριούχος, που βλέπει με πολλή περίσκεψη την επενδυτική μανία των τελευταίων ετών κι έχει ζητήσει την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων.
Μόνο το Bitcoin είχε μικρή άνοδο 3% τη Δευτέρα, αλλά το γεγονός των μεγάλων απωλειών παραμένει. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι (το ένα τρίτο των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα) χάνουν τα χρήματα τους –περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Κρυπτονομίσματα: Οι διάσημοι που έχασαν τα λεφτά τους
Ενθουσιασμένοι από το νέο «παιχνίδι» πολλοί γνωστοί πλούσιοι και διάσημοι έσπευσαν να επενδύσουν κάποια από τα πολλά χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα, διαφημίζοντάς τα μάλιστα. Ηθοποιοί και αθλητές, σελέμπριτις και άλλοι, επένδυαν μέχρι πέρυσι σε ψηφιακό νόμισμα, ελπίζοντας να κερδίσουν πολλά χρήματα, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει διακυμάνσεις.
Ματ Ντέιμον, Γκουίνεθ Πάλτροου, Ρις Γουίδερσπουν, Τζίμι Φάλον, είναι μερικοί που υπέκυψαν στη γοητεία των «κρύπτο» και τώρα σπεύδουν σε ξεπούλημα. Η Γκουίνεθ Πάλτροου έδωσε άδεια χρήσης του ονόματός της για δώρα σε bitcoin και ο ηθοποιός, Ματ Ντέιμον, είχε κάνει τη διαφήμιση της Crypto.com πέρυσι, μιλώντας για το μέλλον του χρήματος. Η Γουίδερσπουν ήταν ενθουσιασμένη με την επένδυσή της, όπως και ο θρύλος του μπάσκετ Λεμπρόν Τζέιμς.
Ο κωμικός, Λάρι Ντάβιντ, ο οποίος έκανε διαφήμιση στο Σούπερ μπόουλ για τα κρυπτονομίσματα FTX, παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε ιδέα πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα, απλώς κάναμε ένα διαφημιστικό». Φυσικά, οι πλουσιότεροι επενδυτές δεν έχουν και πολλά να χάσουν, ακόμη κι αν έχουν ήδη χάσει πολλά χρήματα -όπως ο Ελον Μασκ, ο οποίος επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια σε Bitcoin ως επικεφαλής της Τesla, πριν από ενάμιση χρόνο.
Τι είναι τα κρυπτονομίσματα
Τα κρυπτονομίσματα (Bitcoin, Ether, Dogecoin, Cardano, Binance coin κ.λπ.) είναι εικονικά, χωρίς φυσική μορφή και διακινούνται μέσα από ένα διαδικτυακό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που ονομάζεται «blockchain». Ο καθένας μπορεί να παράξει το δικό του κρυπτονόμισμα, εφόσον διαθέτει γνώσεις και κεφάλαια και χωρίς σύνδεση με τράπεζα.
Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ξοδεύουν χρήματα ανώνυμα μέσω μιας σειράς πολύπλοκων συναλλαγών.
Δεν υπάρχει νομική προστασία ή εγγύηση και φυσικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απάτης, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή. Η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G7) είχε αποφασίσει να κινηθεί προς την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές Αρχές ορισμένων χωρών ζητούν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, για την προστασία των χρηστών στις πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
– 68.925 δολάρια άξιζε πέρυσι ένα Bitcoin
– φέτος έπεσε στα 16.200 δολάρια
– 991,5 εκατ. δολάρια χάθηκαν για τη FTX
– 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια είναι οι απώλειες για τους 10 πιο πλούσιους επενδύτες
– 300 εκατομμύρια (υπολογίζονται) οι επενδυτές σε κρύπτο
– το ένα τρίτο χάνει περίπου 2 τρισ.