Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, αυτή η συγκράτηση του δείκτη, παρά τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν σε ακόμη μία καραντίνα, είναι αποτέλεσμα, κυρίως, της βελτίωσης προσδοκιών στις κατασκευές (80,3 μονάδες, από 64,6 τον Οκτώβριο) – τομέας, ο οποίος δεν επηρεάζεται από τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στον ίδιο βαθμό με άλλους, αλλά και της ήπιας ανοδικής αντίδρασης σε επιμέρους κλάδους του λιανικού εμπορίου, π.χ. τρόφιμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις προσδοκίες που καταγράφονται στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, η επιδείνωση εξαιτίας της νέας αναστολής λειτουργίας σε κλάδους και δραστηριότητες και των περιορισμών στις μετακινήσεις προβλέπεται να είναι σημαντική, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται, εκ νέου, η ανησυχία για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Από την άλλη πλευρά, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει πως οι θετικές εξελίξεις (π.χ. παρασκευή εμβολίου) στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αμβλύνουν, σε κάποιο βαθμό, τις αρνητικές προσδοκίες.
Οι παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μετριάζουν τις οικονομικές επιπτώσεις του νέου lockdown, παρ’ όλα αυτά η επίδρασή τους εκ των πραγμάτων θα είναι διαφορετική από ό,τι την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.
Εκτιμάται πως καθότι πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά πιέστηκαν έντονα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, το σωρευτικό αρνητικό αποτέλεσμα εξαιτίας του δεύτερου lockdown, ενδεχομένως, να μην μπορεί να αμβλυνθεί εξίσου από τα νέα μέτρα στήριξης.
Οπως σημειώνεται, οι αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη των προσδοκιών στους προσεχείς μήνες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου