Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο για την οικονομία που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε το σχέδιο για τη μόχλευση των δανείων ύψους 12,7 δισ. ώστε να κινητοποιηθούν τελικά ιδιωτικές επενδύσεις.
Είπε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει ο υποψήφιος επενδυτής να μπορεί να αποδείξει ίδια κεφάλαια στο 20% της επένδυσης και να υπάρχει χρηματοδότηση 30% από τρίτο μέρος (συνήθως μια εμπορική τράπεζα ή άλλον επενδυτή) και τότε το Δημόσιο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο 50% με τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η επιδότηση του κράτους θα αφορά το σχεδόν μηδενικό επιτόκιο του δανείου που είναι πολύ σημαντικό για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δανείζονται με πολύ υψηλότερα ή επιτόκια ή δεν μπορούν να δανειστούν καθόλου από τις τράπεζες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι δεν θα αναζητηθούν επενδυτές οι οποίοι ψάχνουν για επιδοτήσεις, αλλά αυτοί που έχουν ώριμες επενδύσεις με υψηλή απόδοση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ειδικά για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ρόλο θα παίξει και η ταχύτητα ένταξης και υλοποίησης των επενδύσεων, καθώς όπως είπε η επικαιρότητα ενός επενδυτικού σχεδίου για τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια δείχνει ότι δεν είναι καλό επενδυτικό σχέδιο, καθώς οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο.
Νωρίτερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, τόνισε ότι το δεύτερο lockdown της οικονομίας επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας που θα έχει τελικά μεγαλύτερη ύφεση από το 7,9% που υπολογιζόταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι πόροι που διατίθενται προς την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι δόθηκαν με «κλείδα» 4,46%, δηλαδή διπλάσια από αυτή που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων του Δημοσίου, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο για την ανάκαμψη, αλλά και το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Με την έμφαση που δίνουν στην ψηφιακή μετάβαση και τις πράσινες επενδύσεις μπορεί να αυξάνουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 1,5-2% κάθε χρόνο ενώ, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, ένας μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 3,5% δεν είναι ένας στόχος που δεν μπορεί να εκπληρωθεί .
Μεσοπρόθεσμοι στόχοι
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης τόνισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι να κλείσει το τεράστιο παραγωγικό κενό της οικονομίας μαζί με τη μείωση του φορολογικού βάρους, ειδικά στη μισθωτή εργασία, αλλά και η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της χώρας με στόχο να προσελκύσει όχι συνταξιούχους, αλλά και εργαζομένους που θα θελήσουν να ζήσουν στη χώρα μας και να εργάζονται από απόσταση.
Τόνισε επίσης ότι αυτόν τον καιρό η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις προωθώντας νομοθετικές παρεμβάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, για την αγορά εργασίας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων, τα δίκτυα 5G, την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή και το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και μέλος της επιτροπής των επιστημόνων οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την έκθεση Πισσαρίδη κ. Νίκος Βέττας τόνισε ότι τα τρία σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους οι ελληνικές αρχές για να πετύχουν τη σταθερή αύξηση επενδύσεων είναι:
– Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με την προώθηση σχεδίων κατάρτισης και επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων με την ευκαιρία που δίνει και το Ταμείο Ανάκαμψης.
– Η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου με τη θέσπιση και διατήρηση σταθερών κανόνων για την οικονομία και ειδικά για τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της πολυνομίας, την ταχύτερη απόδοση της Δικαιοσύνης και γενικά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
-Η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού με πρώτο βήμα τη βελτίωση της ποιότητας, της παιδείας και τη μέριμνα από την προσχολική ηλικία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου