Ακτινογραφία
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το έργο της διασύνδεσης των POS με τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων αποφέρει ήδη σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που είναι τα εξής:
1 Αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και συνακόλουθα του τζίρου που δηλώνεται υποχρεωτικά στην εφορία. Κατά το πρώτο 8μηνο του τρέχοντος έτους -και ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της διασύνδεσης των POS με τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων- παρατηρήθηκε αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και του τζίρου που αναγκαστικά δηλώνεται στις φορολογικές αρχές:
* κατά 16% στον κλάδο της εστίασης (από 4,8 δισ. σε 5,5 δισ. ευρώ),
* κατά 177% στα ταξί (από 18 εκατ. σε 50 εκατ. ευρώ),
* κατά 20,1% στους γιατρούς (από 227 εκατ. σε 273 εκατ. ευρώ),
Funds και servicers στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος
* κατά 13,8% στα κομμωτήρια και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας (από 326 εκατ. σε 371 εκατ. ευρώ),
* κατά 34,8% στα γυμναστήρια και στις αθλητικές δραστηριότητες (από 56 εκατ. σε 75 εκατ. ευρώ),
* κατά 8,8% στα ξενοδοχεία (από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,9 δισ. ευρώ).
2 Αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 10,3% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό οφείλεται μεν στην ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως όμως στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως η διασύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο έργο της διασύνδεσης είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Athens Innovation Forum 2024. Ειδικότερα, περισσότερες από 407.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά τους συστήματα. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται και περίπου 150.000 με συστήματα ERP. Το ποσοστό συμμόρφωσης ξεπερνάει πλέον συνολικά το 96%. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το ορόσημο που είχε τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την απρόσκοπτή χρηματοδότηση της χώρας – που ήταν 400.000 διασυνδέσεις- επετεύχθη 2,5 μήνες νωρίτερα από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2024.
Από τις υπόλοιπες 17.000 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν μόλις στο 4% του συνόλου των υπόχρεων και φαίνεται ότι δεν έχουν συμμορφωθεί:
* Περίπου 15.000 θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαρύτατα πρόστιμα από 5.000 έως και 20.000 ευρώ, τα οποία διπλασιάζονται ή ακόμη και τριπλασιάζονται σε περιπτώσεις υποτροπής. Για τις επιχειρήσεις αυτές αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από κλιμάκια της ΑΑΔΕ. Προτεραιότητα θα δοθεί στον έλεγχο εκείνων με τους υψηλότερους τζίρους.
* Περίπου 2.000 αντιμετωπίζουν τεχνικό πρόβλημα αναντιστοιχίας των POS με τα λογιστικά συστήματα ERP που διαθέτουν. Στις επιχειρήσεις αυτές έχει δοθεί περιθώριο λίγων εβδομάδων προκειμένου είτε να βρεθεί τεχνική λύση είτε να προχωρήσουν σε αντικατάσταση του εξοπλισμού τους.
Ειδήσεις σήμερα
Βασιλιάς Κάρολος: «Χλιαρή» υποδοχή στην Αυστραλία
Όλγα Κεφαλογιάννη: Συντετριμμένη στην Ευελπίδων – «Είμαι εδώ για τα παιδιά μου» [βίντεο]