Συνολικά, οι κατηγορίες δεδομένων και στοιχείων που θα είναι προσυμπληρωμένα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι δώδεκα. Θα αφορούν συνταξιούχους άνω των 65 ετών, προστατευόμενα τέκνα, εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και τόκους καταθέσεων, παρακρατηθέντες φόρους από τα εισοδήματα αυτά, στοιχεία για κατοικίες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, ληφθέντα δάνεια, αυτοτελώς φορολογούμενα ή φοροαπαλλασσόμενα εισοδήματα, δαπάνες εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για καταναλωτικές ανάγκες, αμοιβές σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων και έξοδα για ανακαινίσεις κτιρίων.
Οπως ήδη έχουν αναγγείλει ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεώργιος Πιτσιλής, από φέτος περίπου 900.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές (ακίνητα, κινητές αξίες, επιχειρήσεις) θα έχουν στη διάθεσή τους έτοιμες προς ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023, χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσουν τίποτα επιπλέον.
Θα μπορούν δηλαδή -αν θέλουν- να υποβάλουν τις δηλώσεις τους με ένα «κλικ», επικυρώνοντας απλά όλα τα αριθμητικά δεδομένα για τα εισοδήματα και τις δαπάνες τους, καθώς επίσης και όλα τα πληροφοριακά στοιχεία για την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση και για τυχόν δικαιώματα μείωσης φόρου, μερικής ή ολικής απαλλαγής από το φόρο, τα οποία θα έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ.
Τροποποιήσεις
Ωστόσο, εφόσον κρίνουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να προβούν σε τροποποιήσεις προσυμπληρωμένων στοιχείων θα μπορούν να το πράξουν ελεύθερα.
Πάντως, για όσους από τους φορολογουμένους αυτούς δεν θα έχουν υποβάλει καν τις δηλώσεις τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής, οι δηλώσεις τους, όπως θα είναι προσυμπληρωμένες, με όλα τα απαιτούμενα δεδομένα, θα υποβάλλονται αυτόματα από την ίδια την ΑΑΔΕ, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Ετσι, κανείς από τους φορολογούμενους αυτούς δεν θα επιτρέπεται πλέον να υποβάλει εκπρόθεσμη αρχική δήλωση.
Οι κατηγορίες δεδομένων που θα είναι προσυμπληρωμένες από την εφορία στο Ε1
Σύμφωνα με το πλήρες σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της ΑΑΔΕ, στα φετινά «έντυπα» Ε1 των φορολογικών δηλώσεων θα είναι προσυμπληρωμένα τα ακόλουθα δεδομένα και στοιχεία:
1 Στοιχεία για συνταξιούχους
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Δείτε τις ημερομηνίες που θα πληρωθούν
Στον πίνακα 2, όπου αναγράφονται ορισμένα αναγκαία πληροφοριακά στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση της δήλωσης, θα είναι ήδη «κλικαρισμένη» (προσυμπληρωμένη) η ένδειξη «ΝΑΙ» δίπλα από το ερώτημα αν ο φορολογούμενος είναι συνταξιούχος και γεννήθηκε με 31-12-1958, για όλους τους φορολογούμενους που είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών. Κι αυτό διότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δικαιούνται έκπτωσης (μείωσης) 30% στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα σπίτια, τα ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.
2 Ποσά μισθών ή συντάξεων
Στον πίνακα 4Α, θα είναι προσυμπληρωμένο το άθροισμα όλων των ετήσιων καθαρών ποσών φορολογητέων αποδοχών του προηγούμενου έτους, όπως γίνεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια.
3 Παρακρατηθέντες φόροι
Στον πίνακα 4Α, θα έχουν προσυμπληρωθεί τα ποσά των φόρων εισοδήματος που παρακρατήθηκαν από τις ετήσιες καθαρές φορολογητέες αποδοχές του προηγούμενου έτους, όπως ήδη εδώ και πολλά χρόνια.
4 Τόκοι καταθέσεων
Στον πίνακα 4Δ1, θα έχει προσυμπληρωθεί -για πρώτη φορά στα σχετικά πεδία- το άθροισμα από τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν το 2023 στους λογαριασμούς καταθέσεων σε ημεδαπές τράπεζες.
5 Φόροι από τόκους
Στον πίνακα 4Δ1, θα έχει προσυμπληρωθεί -για πρώτη φορά- το άθροισμα από τα ποσά του φόρου 15% που παρακρατήθηκε επί των τόκων των καταθέσεων.
6 Στοιχεία κατοικιών
Στον πίνακα 5.1, και στην παράγραφο (α) όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι φορολογούμενοι, ώστε να υπολογιστούν τα αντίστοιχα τεκμήρια διαβίωσης, θα είναι -για πρώτη φορά- προσυμπληρωμένα όλα τα στοιχεία της κύριας και κάθε δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου και της συζύγου του ή και του άλλου μ.σ.σ. Τα προσυμπληρωμένα αυτά στοιχεία θα έχουν ληφθεί και θα έχουν αναρτηθεί από τις περυσινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Οσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι παρωχημένα, επειδή κατά τη διάρκεια του 2023 επήλθαν σ’ αυτά μεταβολές, π.χ. λόγω αλλαγής κατοικίας ή πώλησης ή αγοράς ακινήτου, θα μπορούν να επεμβαίνουν σ’ αυτά και να τα τροποποιούν ώστε να αποτυπώνουν την πραγματική τρέχουσα κατάσταση.
7 Περιουσιακά στοιχεία
Στον πίνακα 5.1 και στις παραγράφους (γ), (δ), (ε) και (στ) θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα αεροσκάφη και τις πισίνες, που κατείχε ο κάθε φορολογούμενος το 2023, προκειμένου να υπολογιστούν τα αντίστοιχα τεκμήρια διαβίωσης.
8 Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
Στον πίνακα 5.1 και στην παράγραφο (ζ) θα έχουν προσυμπληρωθεί τα ποσά που κατέβαλε κάθε φορολογούμενος το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, βάσει των στοιχείων που θα έχει συλλέξει η ΑΑΔΕ για τα ποσά αυτά από τα ηλεκτρονικά αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ στις αρχές κάθε χρόνου οι σχολάρχες.
9 Αποπληρωμή δανείων – καρτών
Στον πίνακα 5.2 όπου αναγράφονται τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα είναι προσυμπληρωμένα -για πρώτη φορά- αθροιστικά όλα τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών, προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Τα στοιχεία αυτά στέλνονται στις αρχές κάθε χρόνου από τις τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Στις δηλώσεις των προηγουμένων ετών τα εν λόγω ποσά συμπληρώνονταν από τους φορολογούμενους, βάσει δεδομένων που υπήρχαν σε αναλυτικούς πίνακες οι οποίοι «αναδύονταν» εφόσον ο φορολογούμενος έκανε «κλικ» πάνω στη σχετική ένδειξη του ηλεκτρονικού εντύπου. Τα ποσά αυτά αποτελούν τεκμήρια προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος τα οποία προστίθενται στα τεκμήρια διαβίωσης.
10 Δαπάνες αγορών
Στον πίνακα 7 και στους κωδικούς 049-050, θα είναι προσυμπληρωμένο, για κάθε σύζυγο ή μ.σ.σ. ή μεμονωμένο φορολογούμενο, το άθροισμα από τα ποσά που κατέβαλε το 2023 για την εξόφληση, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή καρτών πληρωμών:
α) πάσης φύσεως δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, οι οποίες πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον 20%-30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος για την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%
β) αμοιβών σε 24 κατηγορίες επιτηδευματιών, οι οποίες αφαιρούνται σε ποσοστό 30% από το φορολογητέο εισόδημα και μέχρι ποσού 5.000 ευρώ, παρέχοντας ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ)
γ) δαπανών λειτουργικής αναβάθμισης και ανακαίνισης κατοικιών, που εκπίπτουν κατά το 10% από τον φόρο εισοδήματος και μέχρι ποσού 1.600 ευρώ.
Τα ποσά των δαπανών αυτών θα έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ από τις τράπεζες και τους παρόχους ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο διαχωρισμός των δαπανών αυτών στις τρεις παραπάνω κατηγορίες θα γίνει και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από το σύστημα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.
11 Εξαρτώμενα τέκνα
Στον πίνακα 8 θα είναι προσυμπληρωμένα -για πρώτη φορά- όλα τα στοιχεία των ανηλίκων ή ενηλίκων εξαρτώμενων τέκνων της οικογενείας του φορολογούμενου. Για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο ισχύει πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 368 ευρώ για το 1ο εξαρτώμενο τέκνο και 1.000 ευρώ για κάθε ένα από το δεύτερο και τα επόμενα.
12 Κάλυψη τεκμηρίων
Ποσά που καλύπτουν τεκμήρια, δηλαδή δάνεια που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και ποσά αυτοτελώς φορολογουμένων ή φοροαπαλλασσόμενων εισοδημάτων. Στον πίνακα 6 όπου αναγράφονται τα ποσά που καλύπτουν τεκμήρια θα είναι προσυμπληρωμένα:
α) Τα ποσά των στεγαστικών, καταναλωτικών και προσωπικών δανείων που ελήφθησαν το 2023 από τον κάθε φορολογούμενο. Τα στοιχεία για τα ληφθέντα δάνεια στέλνονται στις αρχές κάθε χρόνου από τις τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Στις δηλώσεις των προηγουμένων ετών τα εν λόγω ποσά συμπληρώνονταν από τους φορολογούμενους, βάσει δεδομένων που υπήρχαν σε αναλυτικούς πίνακες οι οποίοι «αναδύονταν» εφόσον ο κάθε φορολογούμενος έκανε «κλικ» πάνω στη σχετική ένδειξη του ηλεκτρονικού εντύπου.
β) Τα ποσά διαφόρων κατηγοριών εισοδημάτων που είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε φοροαπαλλάσσονται, όπως π.χ. επιδόματα τέκνων, μισθοί – συντάξεις αναπήρων, τόκοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων ή ρέπος κ.λπ..
Τα παραπάνω ποσά χρησιμεύουν για την κάλυψη πρόσθετων διαφορών φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.