Το ύψος του επιδόματος έχει αυξηθεί και φτάνει τα 2.500 ευρώ για κάθε φοιτητή σε περίπτωση συγκατοίκησης.
Συγκεκριμένα, στους προπτυχιακούς φοιτητές χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα 1.500 ευρώ, το οποίο αυξάνεται σε 2.000 ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που φοιτούν σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο 2.000 ευρώ.
Αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα ορίζεται στο ποσό των 2.500 ευρώ.
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Οι δικαιούχοι
Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα δικαιούται κάθε πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, ενώ σε περιπτώσεις συζύγων που έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος μόνο ο ένας από τους δύο γονείς, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.
Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
- είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
- οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από 25 ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1996)
- είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος
Η αίτηση
Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά́ στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:
- Τον αριθμό́ της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή́,
- Τον ΑΦΜ του ιδίου, του ετέρου γονέα (σε περιπτώσεις διαζευγμένων, θανόντων ή άγαμων γονέων, το αντίστοιχο πεδίο παραμένει κενό́) και του φοιτητή́ εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου και του συζύγου του στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής,
- Τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,
- Τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).
Σε περίπτωση συγκατοίκησης συμπληρώνονται τα ακόλουθα στοιχεία:
- Αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,
- Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,
- Α.Φ.Μ. του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή
Κριτήρια
Τα κριτήρια για το συγκατοικούντα φοιτητή είναι τα ακόλουθα:
- Ο συγκατοικών φοιτητής δεν είναι κάτοχος άλλου πτυχίου Α.Ε.Ι..
- Ο συγκατοικών φοιτητής δεν έχει υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο εξαμήνων φοίτησης.
- Ο συγκατοικών φοιτητής φοιτά στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα σπουδών με τον φοιτητή για τον οποίο γίνεται η αίτηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
- Ο ΑΦΜ που έχει δηλωθεί ως μισθωτής για λογαριασμό του έτερου φοιτητή, ταυτίζεται με τον ΑΦΜ του συγκατοικούντος φοιτητή ή συμπεριλαμβάνει τον φοιτητή ως προστατευόμενο τέκνο στη δήλωσή του.
- Το μισθωτήριο της αίτησης φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος περιλαμβάνει ως μισθωτή τον ΑΦΜ που δηλώθηκε για τον συγκατοικούντα φοιτητή.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Οκτωβρίου: Μπαίνει χρήμα στα ταμεία – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω
Συντάξεις: Αναδρομικά σε 30.000 συνταξιούχους δημοσίου και απόστρατους