Στο μηνιαίο δελτίο της για την οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος επαναλάμβανε, χθες, την πρόβλεψή της ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί 2,2% για φέτος αντί 2,5% του ΑΕΠ που προβλέπει επίσημα το ΥΠΕΘΟ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει ανάπτυξη για φέτος 2,2%, ο ΟΟΣΑ 2% και το ΔΝΤ 2,3% . Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται αυτόν τον καιρό σε εξέλιξη με την Commission, οι ελληνικές αρχές βλέπουν ότι το 2,5%, το οποίο έχει οριστεί ως στόχος για φέτος, μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2024 -2025, «δεν περνάει» από τους κοινοτικούς και μάλλον θα αναθεωρηθεί στο 2,3% στο τελικό σχέδιο του μεσοπρόθεσμου το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.
Αναθεώρηση
Οι λόγοι της αναθεώρησης είναι πολλοί. Η αδυναμία της Ευρωζώνης να ανακτήσει ρυθμό ανάπτυξης λίγο πάνω από 1% για φέτος (1,3% προέβλεπε τον Μάιο η Commission) έχει επηρεάσει ήδη τις εξαγωγές αγαθών και πλέον οι επαγγελματίες του τουρισμού μιλούν από τώρα για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αλλά για μικρότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση.
Μια παράμετρος η οποία είναι και στοιχείο διάστασης απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η επίδραση των επενδύσεων και ειδικότερα των δημοσίων επενδύσεων στο ΑΕΠ. Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των ελληνικών αρχών για την πρόοδο των έργων του ΤΑΑ. Τούτο με δεδομένο ότι λίγο πριν κλείσει το εννεάμηνο, από τα 4,6 δισ. ευρώ των πόρων του ΤΑΑ που πρέπει να γίνουν δαπάνες για την οικονομία, έχουν διατεθεί λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ και πλέον θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος των 4,6 δισ. ευρώ. Επίσης εκτιμάται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα εισπράξουν αρνητική επίδραση από τη διατήρηση του κόστους χρήματος σε υψηλά επίπεδα.
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Δείτε τις ημερομηνίες που θα πληρωθούν
Υψηλότερα
Αντίθετα με την ανάπτυξη, ο μέσος πληθωρισμός για φέτος ( σε όρους ΔΤΚ) αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω από το 2,4%, που είναι ο επίσημος στόχος, στο 3% και ίσως λίγο υψηλότερα. Ο λόγος είναι ότι η ενεργειακή κρίση που έχει προκύψει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη βάζοντας φωτιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τα «εθνικά» χαρακτηριστικά που έχουν αποκτήσει οι τιμές σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες έχουν ως αποτέλεσμα ο ελληνικός πληθωρισμός να επιμένει στο 3% ενώ ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί κοντά στο 2%.
Τα οφέλη
Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να είναι δυσάρεστες για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, αλλά μπορεί να αποδειχθούν θετικές για τους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά. Η αύξηση που περιμένουν να πάρουν για τον επόμενο χρόνο διαμορφώνεται από το μισό του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας συν το μισό του πληθωρισμού. Με βάση την επίσημη πρόβλεψη θα είχαμε φέτος ανάπτυξη 2,5% και πληθωρισμό 2,4%. Από το μισό του αθροίσματος των δύο μεγεθών η ετήσια αύξηση διαμορφώνεται κοντά στο 2,5% .
Με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις, αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 2,3% και ο ετήσιος πληθωρισμός φτάσει το 3,1% (βρίσκεται στο 2,9% στα τέλη Αυγούστου) τότε η μέση αύξηση για τους συνταξιούχους θα φτάσει 2,7%.
Μικρή η διαφορά, αλλά πάντως θετική. Κατά την ίδια λογική, θα πρέπει να περιμένουμε και λίγο μεγαλύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, καθώς η απώλεια εισοδήματος λόγω πληθωρισμού θα είναι λίγο μεγαλύτερη.