Στην έκθεση προόδου που παρουσιάστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκφράζει μεν την ικανοποίησή του για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για τη ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού, αλλά δεν παραλείπει να επισημάνει την ανάγκη για «σκληρότερη δουλειά» από τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες οι οποίες υπολείπονται ακόμη σε βαθμό εγκρισιμότητας αιτήσεων για ρυθμίσεις σε σχέση με το Δημόσιο.
Ο πήχης
Ο στόχος που θέτει η ΕΓΔΙΧ για ρυθμίσεις οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο πεντάμηνο βασίζεται στην πορεία υποβολής και αξιολόγησης των τελικών αιτήσεων ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα σε αυτό το διάστημα η Ειδική Γραμματεία καταγράφει :
* Οφειλές 344 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
* Οφειλές 719 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς ή/και το Δημόσιο
* Οφειλές464 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο
Αισιόδοξο σενάριο
Η ΕΓΔΙΧ έχει και ένα πιο αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο, για το επόμενο πεντάμηνο, το ύψος των ρυθμίσεων θα φτάσει τα 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέρχονται από:
* Οφειλές 344 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
* Οφειλές 846 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χρηματοπιστωτικούς Φορείς ή/και το Δημόσιο
* Οφειλές 642 εκατ. ευρώ από αιτήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο
Η πορεία
Από τον Ιούλιο που λειτούργησε πρώτη φορά το σύστημα του εξωδικαστικού μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου έχουν ρυθμιστεί μέσα από 2.705 αιτήσεις που υποβλήθηκαν οριστικά οφειλές 510 εκατ. ευρώ ενώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης οφειλές ύψους 344 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για το σύνολο λειτουργίας του εξωδικαστικού:
* Aπό τα 4,7 δισ. ευρώ σε οφειλές που έχουν υποβληθεί οριστικά, μόλις το 51%, δηλαδή τα 2,4 δισ. ευρώ, έχουν αξιολογηθεί και εξ αυτών έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 76%, δηλαδή μόλις τα 1,8 δισ. ευρώ, με 2,9 δισ. ευρώ σε οφειλές να μένουν εκτός ρύθμισης.
* Από το 1 δισ. ευρώ που έχει αξιολογηθεί από το Δημόσιο, το ποσοστό των εγκρίσεων αφορά στο κατά πολύ υψηλότερο 93%, δηλαδή 968 εκατ. ευρώ.
* Τέλος, από το 1,4 δισ. ευρώ που έχει αξιολογηθεί από τους Χρηματοπιστωτικούς Φορείς, έχει εγκριθεί το 63%, ήτοι 854 εκατ. ευρώ.
* Από το σύνολο των αιτήσεων που έγιναν σε αρχικό στάδιο, παραπάνω από τις μισές έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα 14.571 αιτήσεις (ποσοστό 37% επί του συνόλου) έγιναν στην Αττική με στόχο να ρυθμιστούν οφειλές ύψους 9,2 δισ. ευρώ και 6.919 (ποσοστό 16%) έγιναν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με στόχο τη ρύθμιση οφειλών ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Οι επιδόσεις Δημοσίου-Χρηματοδοτικών Φορέων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρατηρείται μία «ψαλίδα» στις επιδόσεις του Δημοσίου και των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα αξιολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων ρύθμισης Συγκεκριμένα το Δημόσιο έχει κάθε μήνα ένα ποσοστό εγκρίσεων των αιτήσεων για ρυθμίσεις πάνω από 90% ενώ οι τράπεζες και οι servicers υπολείπονται αισθητά. Μόνο για τον Δεκέμβριο το Δημόσιο είχε εγκρίνει το 93% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ενώ οι Χρηματοδοτικοί Φορείς μόλις το 63%.
Η αποδοχή των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις
Οσον αφορά στην εικόνα της αποδοχής των οφειλετών στις προτεινόμενες ρυθμίσεις όπως αυτή περιγράφεται στην έκθεση προόδου, το 54% των προτάσεων ρύθμισης έχει γίνει αποδεκτό από τους οφειλέτες και αφορά σε 991 εκατ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ.
Η αποδοχή ρυθμίσεων των οφειλετών για τις διμερείς αιτήσεις κυμαίνεται στο 66%, ενώ για τις πολυμερείς στο 54%.
Σημειώνεται δε πως, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο είναι 18 έτη και για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς είναι 15 έτη, ενώ το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.