Στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των καταπατημένων κρατικών ακινήτων επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Βασικά σημεία
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
* Η θέσπιση υποχρεωτικότητας στην αιτιολόγηση της απόρριψης πρότασης ρύθμισης. Τόσο οι πιστωτές όσο και οι οφειλέτες υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα τους λόγους της απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος του αυτόματου μηχανισμού.
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Δείτε τις ημερομηνίες που θα πληρωθούν
Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.
* Η δυνατότητα ένταξης μοναδικών οφειλών. Σε διάταξη της τροπολογίας προβλέπεται η κατάργηση του περιορισμού του ποσοστού 90% ανά πιστωτή, δίνοντας τη δυνατότητα και σε οφειλέτες με μία και μόνη οφειλή άνω των 10.000 ευρώ προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να διασώσουν την περιουσία τους.
* Η δυνατότητα διατήρησης των ενήμερων ή ήδη ρυθμισμένων οφειλών στην πρόταση ρύθμισης που του προτείνεται, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης, υπό προϋποθέσεις. Με το υφιστάμενο σύστημα με τη συμφωνία για ρύθμιση οφειλών του ενδιαφερομένου κάθε άλλη ρύθμιση που είχε κάνει για κάποιο μέρος του χρέους του ακυρώνονταν και το υπόλοιπο της ρυθμισμένης οφειλής μεταφερόταν στη συνολική ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού.
* Η τροποποίηση της διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς προς όφελος του οφειλέτη. Συγκεκριμένα, έχοντας εξασφαλισμένη τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και την άρνηση ρύθμισης από πλευράς των τραπεζών ή των servicers, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφεύγει μέσα σε 15 ημέρες από την άρνηση των ΧΠΙ στη διαδικασία διαμεσολάβησης. Αν η διαδικασία δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, τότε η αίτηση ακυρώνεται.
- Η διαγραφή σε ποσοστό 100% των τόκων της ρύθμισης που αντιστοιχούν στις μελλοντικές δόσεις για το Δημόσιο σε περίπτωση προεξόφλησης αυτών. Μέχρι τώρα, όποιος ζητούσε να κάνει προεξόφληση της οφειλής του ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει, εκτός της οφειλής, και το σύνολο των τόκων για τις δόσεις της οφειλής του.
- Η μείωση του επιτοκίου ρύθμισης οφειλών και η μετατροπή του από κυμαινόμενο (Euribor +5%), που σήμερα βρίσκεται κοντά στο 6,7%, σε 3%, το οποίο θα είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Η θεσμοθέτηση θα γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση, της οποίας η υπογραφή έχει δρομολογηθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου.
Μάλιστα, τόσο η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης όσο και η μείωση του επιτοκίου καταλαμβάνουν για το μέλλον και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.