Να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ παραμένουν καθηλωμένα στα ίδια επίπεδα τα τελευταία 13 χρόνια και είναι τα δεύτερα φθηνότερα σε όλη την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων έχει καθυστερήσει σημαντικά και κατά συνέπεια η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ, καθορίζεται από τον βασικό μέτοχο που είναι το Υπερταμείο και κατά συνέπεια το υπουργείο Οικονομικών.
Η εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, είναι να μην γίνει καμία απολύτως αύξηση μέσα στο 2023.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, η επιχείρηση έχει απορροφήσει τα αυξημένα κόστη που έχουν υπάρξει και δεν τα έχει μετακυλήσει στον τελικό καταναλωτή, κάτι που έχει επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία της.
«Ευτυχώς η προσπάθειά μας να εξοικονομήσουμε ενέργεια ξεκίνησε δύο χρόνια πριν από την ενεργειακή κρίση», ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., Χάρης Σαχίνης. «Οι κύριοι τρόποι με τους οποίους έχουμε πετύχει μείωση των αναγκών μας είναι η μερική μεταφορά της διαδικασίας επεξεργασίας νερού από τα Κιούρκα στο Μενίδι (όπου πλέον διυλίζεται το 65% του νερού της Αττικής) και η αύξηση της χρήσης βιοαερίου για την κάλυψη των αναγκών της Ψυττάλειας». Οπως επισήμανε, η κατανάλωση ρεύματος από την ΕΥΔΑΠ υπολογίζεται στα 360 GWh ετησίως, εκ των οποίων περίπου τα μισά παράγονται ήδη από ΑΠΕ, μέσω μικρών φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών. «Εξετάζουμε πολλά σενάρια, ακόμη και την αγορά ενός αιολικού πάρκου», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας, έως το 2026 θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των ενεργοβόρων αντλιοστασίων και ένα έτος αργότερα η ενεργειακή αναβάθμιση βιολογικών καθαρισμών και μονάδων επεξεργασίας νερού.
Χατζηδάκης στο TikTok: Οι τράπεζες δεν μπορούν να βγάζουν από τη μύγα ξίγκι
Οσον αφορά τις επενδύσεις της εταιρείας πάνω στο αντικείμενό της, το 2022 ανήλθαν στα 31,9 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο έτος θα φθάσουν τα 47,3 εκατ. ευρώ. Το βασικότερο κομμάτι των έργων αφορά, όπως είναι επόμενο, την Ανατολική Αττική. Μέσα στο 2023, ανακοίνωσε η εταιρεία, πρόκειται να δημοπρατηθούν τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων Ραφήνας – Σπάτων, Μαραθώνα και Ωρωπού. Σύμφωνα με τον Τάσο Τόσιο, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή δικτύων στους Δήμους Μαραθώνα (Νέα Μάκρη, Νέος Βουτζάς, Ζούμπερι, Μαραθώνας – 7.000 συνδέσεις κτιρίων), Παιανίας (Γλυκά Νερά, Φούρεσι – 2.800 συνδέσεις), Παλλήνης (Γέρακας, Παλλήνη, Ανθούσα – 9.650 συνδέσεις) και Ραφήνας – Πικερμίου (Ραφήνα, Βουτζάς, Καλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη – 8.500 συνδέσεις). Το επόμενο έτος θα δημοπρατηθούν τα δίκτυα Σπάτων – Αρτέμιδας (Σπάτα, βόρεια Αρτέμιδα – 10.000 συνδέσεις), Καπανδριτίου – Αφιδνών (3.300 συνδέσεις) και Παιανίας (4.000 συνδέσεις). Τέλος, ωριμάζουν μελέτες για τα υπολειπόμενα δίκτυα, ανάμεσα στα οποία και αυτά του Δήμου Σαρωνικού που έχει αποφασιστεί τελικά ότι θα οδηγηθούν στον βιολογικό Κορωπίου. Πάντως, η δημοπράτηση του μεγαλύτερου βιολογικού καθαρισμού στα Μεσόγεια (Ραφήνα – Σπάτα) την τελευταία πενταετία μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο λόγω διαφόρων ζητημάτων που ανακύπτουν – το τελευταίο ήταν η ανάγκη (έπειτα από προσφυγή) τροποποίησης των όρων του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε πέρυσι και η επαναπροκήρυξή του.
Οσον αφορά την πτώση των αποθεμάτων νερού της Αττικής, ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι δεν είναι ανησυχητική. «Ολοι οι ταμιευτήρες βρίσκονται σε καλά επίπεδα, δεν υπάρχει κίνδυνος. Βλέποντας όμως τι συνέβη πέρυσι στην κεντρική Ευρώπη, ετοιμάζουμε ένα σχέδιο για να θωρακίσουμε την Αθήνα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το πλάνο περιλαμβάνει αύξηση της ανακύκλωσης νερού για άρδευση και καθορισμός των εναλλακτικών πηγών από τα υπόγεια νερά»
Ειδήσεις σήμερα
Νέα Σμύρνη: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών η… μαφιόζικη εκτέλεση
Market Pass: Αυτά είναι τα μυστικά της επιδότησης