Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει να ενισχύσει με ποσό που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ τις εξής καλλιέργειες: ντομάτα θερμοκηπίου, αγγούρια θερμοκηπίου, μελιτζάνα, ανοιξιάτικη πατάτα και πρώιμο καρπούζι.
Παράλληλα, τρέχουν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου οι αιτήσεις των αιγοπροβατοτρόφων προκειμένου να αποζημιωθούν με το ποσό των 30,15 εκατ. ευρώ για τη μείωση των τιμών που υπέστησαν λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία θεσπίζεται καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι κτηνοτρόφοι αιγών και προβάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα, οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:
- Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) και έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2019. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται ετησίως από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) σε νησιά, στα οποία λόγω ελλείψεως μεταποιητικών μονάδων δεν ήταν δυνατή η παράδοση γάλακτος.
- Εχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019 έως και την 31η/12/2019.
- Διατήρησαν την εκμετάλλευσή τους ενεργή έως και την 31η/12/2019, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ).
- Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στις 31/12/2019, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό.
- Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη, με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του ΔΕΕ.
Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ανά ενήλικο ζώο και θα προκύψει από τον αριθμό των τελικώς δηλωθέντων αιγοπρόβατων διά του ποσού που έχει δεσμευθεί για την παρούσα δράση. Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει ο παραγωγός (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα χρήματα καταβάλλονται στους δικαιούχους το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του ΥπΑΑΤ, η πληρωμή των δικαιούχων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ, ενισχύσεις έως 24.000 ευρώ το μήνα και για διάστημα έως 90 ημέρες θα λάβουν οι αλιείς που αναγκάστηκαν να διακόψουν την αλιευτική τους δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19.
Σε απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Φωτεινή Αραμπατζή και Κώστας Σκρέκας καθορίζονται οι όροι και οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 3.1.9 του ΕΠΑΛΘ 2014-2020, το οποίο αφορά στην «προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης Covid-19».
Σύμφωνα με αυτήν, ενίσχυση μπορούν να λάβουν οι αλιείς ιδιοκτήτες μηχανότρατας, γρι-γρι, σκαφών παράκτιας αλιείας, καθώς και σκαφών που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά είδη και χορηγείται για την προσωρινή παύση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ης Μαρτίου και μέχρι την ημερομηνία που θα καθοριστεί στη σχετική πρόσκληση.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σημειώνεται ότι η στήριξη μπορεί να δοθεί για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών για κάθε σκάφος, ωστόσο όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και χρηματοδοτούνται από άλλο ενωσιακό ή εθνικό πρόγραμμα (de minimis) δεν θα αποζημιωθούν.
Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων της δράσης είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων είναι νηολογημένα ή λεμβολογημένα /εγγεγραμμένα σε ΒΕΜΣ ως ενεργά σκάφη, φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) και έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα για τουλάχιστον 120 ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
Τα σκάφη που προβαίνουν σε προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους θα πρέπει: (α) Να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια/Λεμβολόγια /ΒΕΜΣ και καταχωρισμένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ) και τα στοιχεία της άδειας και των λοιπών πιστοποιητικών εγγράφων να συμφωνούν με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο δικαιούχος πρέπει να μεριμνήσει για τον επανέλεγχο των ναυπηγικών χαρακτηριστικών του σκάφους και τη διόρθωση των σφαλμάτων. Παράλληλα, πρέπει να διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια και ειδική άδεια αλίευσης (εφόσον απαιτείται) σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ένταξη όσο και κατά καθ’ όλη την περίοδο που αιτούνται ενίσχυση για την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας του σκάφους, αλλά και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
Εν αναμονή της πληρωμής των ενισχύσεων ύψους 19,5 εκατ. ευρώ βρίσκονται και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών και σπαραγγιών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 14,8 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση κυμαίνεται από τα 500 ευρώ για αυτούς που πωλούν τα προϊόντα τους σε τοπικές λαϊκές, και φτάνουν τα 1.500 ευρώ για αυτούς που τους απαγορεύθηκε η μετακίνηση σε λαϊκή αγορά άλλης περιφέρειας είτε οι λαϊκές στην περιοχή τους έκλεισαν λόγω της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς σπαραγγιών, το ύψος του ποσού ενίσχυσης ορίζεται σε 270 ευρώ ανά στρέμμα και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους ανέρχεται στα 4,73 εκατ. ευρώ.
Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος που κυκλοφόρησε με τον Ελεύθερο Τύπο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr