Η αύξηση των ενοικίων δείχνει σημαντική αντοχή παρά τις αναταράξεις της πανδημίας ή του πληθωρισμού, ειδικά σε περιοχές που γνωρίζουν ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το υπόλοιπο Αττικής, που στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας 2019-2022 καταγράφεται η μεγαλύτερη άνοδος στην Αθήνα κατά 32%. Ονομαστικά, η υψηλότερη τιμή ενοικίασης στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας καταγράφεται σταθερά στα νότια προάστια με μέση τιμή στα 10,6 ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2022, αν και είναι πολλές πλέον οι περιπτώσεις όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο, εκτός των περιοχών της Βουλιαγμένης, το Καβούρι και τη Βούλα, που παραδοσιακά είναι ακριβότερες.
Ακτινογραφία
Μία καλή εικόνα για την πορεία των ενοικίων δείχνουν τα στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos (Spitogatos Property Index – SPI). Ο δείκτης καταρτίζεται με βάση της τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες, π.χ. στις αγγελίες, και αποτελεί ένα εργαλείο για να φανούν οι τάσεις στην ελληνική αγορά του Real Estate. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα άκρα είναι η αστρονομική αύξηση των ενοικίων κατά 43,9% στις Κυκλάδες το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ η μεγαλύτερη μείωση ενοικίων καταγράφεται στην Αρκαδία με μείωσης της τάξης του -12,5%. Στις 45 εξεταζόμενες περιοχές, μόνο οι δώδεκα παρουσιάζουν μείωση ενοικίων, ενώ η πλειονότητα των έχει σημαντική αύξηση. Το κέντρο της Αθήνας παραμένει σταθερό στα 9 ευρώ/τ.μ., τα βόρεια προάστια είχαν αύξηση τιμών κατά 9,1% στα 10 ευρώ, τα νότια με +5,9% ανέβηκαν στα 10,59 ευρώ/τ.μ., τα δυτικά με άνοδο 5,6% έφτασαν τα 7,31 ευρώ ανά τετραγωνικό και στα ανατολικά προάστια, από τις φθηνότερες περιοχές της Αττικής, οι τιμές των ενοικίων είδαν αύξηση κατά 5,6%, στα 7,65 ευρώ/τ.μ. Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αγγίζει σήμερα τα 8,5 ευρώ/τ.μ., από 7,8 ευρώ/τ.μ. κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και 7,39 ευρώ/τ.μ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι για να ενοικιάσει κάποιος ένα ακίνητο 100 τ.μ. θα απαιτηθούν 850 ευρώ/μήνα, έναντι 740 ευρώ πριν την κρίση της πανδημίας. Μία διαφορά της τάξης των 110 ευρώ για το ίδιο ακίνητο! Σε σχέση με το 2019 υπάρχουν περιοχές που η μέση ζητούμενη τιμή έχει αυξηθεί κατά 25-26%.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Για παράδειγμα, στα βόρεια προάστια που συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση και αρκετά ακίνητα μεγάλης επιφάνειας, η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει σήμερα τα 10 ευρώ/τ.μ., από 8,1 ευρώ/τ.μ. κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και 9,2 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Ουσιαστικά, είναι λιγοστά τα διαμερίσματα επιφάνειας 100 τ.μ. και πάνω τα οποία να μπορούν να εκμισθωθούν σε τιμές χαμηλότερες των χιλίων ευρώ το μήνα.
Τα στοιχεία που βγαίνουν από το δίκτυο του Spitogatos, το οποίο έχει πάνω από 2 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες, είναι ενδεικτικά της τάσης στην αγορά. Οι τιμές των αγγελιών μπορεί να μην είναι και οι τελικές στις οποίες συμφωνούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, όμως η αύξηση των ζητούμενων ενοικίων αποτυπώνει τις υψηλές προσδοκίες των ιδιοκτητών, και αν καταλήγουν χαμηλότερα, δεν παύουν να αποτυπώνουν τη γενικότερη τάση που παραπέμπει σε σημαντική άνοδο, την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες σε αυτήν τη συγκυρία δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και ζητούν περαιτέρω αυξήσεις λόγω πληθωρισμού.