Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν καταβολή της «καθολικής υπηρεσίας» ύψους κοντά στα 180 εκατ. ευρώ, εθελουσία έξοδος, επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και σε μια πενταετία είσοδος στρατηγικού επενδυτή, που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το σχέδιο που εγκρίθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Οπως αναφέρθηκε, προβλέπει ότι μετά την περίοδο εξυγίανσης της εταιρίας θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο στρατηγικός επενδυτής (αναμένεται το 2025), προκειμένου το Δημόσιο να πάρει πίσω τμήμα των κεφαλαίων που θα καταβάλει.
Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η Eurobank, η οποία ελέγχει το 10% των ΕΛΤΑ. Επισημαίνεται ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πριν από την πανδημία σημείωναν μηνιαίο έλλειμμα περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ με την πανδημία αυτό διευρύνθηκε στα 35 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι των ΕΛΤΑ από τους 5.600 που απασχολούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται και μειώσεις στο μισθό των εργαζομένων που θα παραμείνουν, οι οποίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 8%.
Προβλέπει την πλήρη αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων καθώς επίσης και σημαντικές επενδύσεις για την ψηφιοποίηση του οργανισμού, καθώς η τεράστια τεχνολογική υστέρηση δεν του επιτρέπει σήμερα να επωφεληθεί από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και γενικά των ταχυμεταφορών. Σημειώνεται πως τα ΕΛΤΑ οφείλουν περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, για τα οποία θα υπάρξει ρύθμιση στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Ταυτόχρονα, προς το σκοπό της διασφάλισης της αδιάλειπτης παροχής καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, δρομολογείται η απόδοση στην ΕΛΤΑ Α.Ε. του πλήρους ανταλλάγματος από τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για τα έτη 2013-2020, όπως αυτό υπολογίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε ετήσια βάση. Το ποσό ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ.
Κεντρικός σκοπός του σχεδίου είναι η εταιρία να διασφαλίσει και να ενδυναμώσει το κοινωνικό της αποτύπωμα ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αποδοτικότητά της.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:
* ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελουσίας εξόδου εργαζομένων,
* ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρίας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες,
* η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας,
* η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η καλλιέργεια μιας νέας εταιρικής κουλτούρας, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας.
Σύμφωνα δε με τη σχετική ανακοίνωση, «η λύση που επιλέχθηκε επιφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογουμένους. Υιοθετεί, δε, τις αρχές μετασχηματισμού που ακολούθησαν την τελευταία δεκαετία όλες οι χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες τους».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου