Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το επιμελητήριο με το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο με τίτλο: “Business Transformation Stories” ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της: «…τις τελευταίες μέρες ακούσαμε, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, να προαναγγέλλονται αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων. Οι δηλώσεις αυτές είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο, που – μαζί με την πρόκληση του μετασχηματισμού – καλείται να διαχειριστεί και εμπόδια, όπως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και η άνοδος των επιτοκίων. Προκαλούν ανησυχία γιατί αφορούν τις μικρομεσαίες, δηλαδή το 98% των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να αυξήσουν το μέγεθός τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία. Καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, σε μια περίοδο όπου μείζον ζητούμενο είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων υπονομεύει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οδηγεί σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους και εντείνει τη φοροδιαφυγή. Ελπίζουμε ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε αυτό το παρελθόν. Στα επόμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον».
Η πρόεδρος συνέχισε αναφέροντας ότι η λέξη “μετασχηματισμός” πρωταγωνιστεί σήμερα στην ατζέντα του επιχειρηματικού κόσμου καθώς ζούμε σε ένα περιβάλλον που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, οπότε, ο μεγάλος εχθρός για τις επιχειρήσεις δεν είναι η αλλαγή, αλλά η στασιμότητα, ο εφησυχασμός.
Όπως είπε: “Έχουμε δει να γεννιέται ο όρος των superteams: που αναφέρεται στο συνδυασμό ανθρώπων και τεχνολογιών, ώστε να αξιοποιούνται συμπληρωματικές δεξιότητες και να επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτό το περιβάλλον ο μετασχηματισμός δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Προϋποθέτει κατάλληλες στρατηγικές από την πλευρά των επιχειρήσεων, αλλά και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον”.
Στο μεταξύ, αντίθετος στην τακτική των οριζόντιων μέτρων, που όπως εξήγησε δεν απευθύνονται δίκαια στους πολίτες, είναι ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, χαρακτηρίζοντας άστοχες τις δηλώσεις υποψήφιων βουλευτών περί αύξησης φόρων, σημειώνοντας ότι προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνία, «Δεν μπορείς να έχεις την ίδια φορολογία σε εισοδήματα των 50.000€ και των 5.000.000€», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση και για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. «Η μεγάλη επιχείρηση μπορεί να είναι δικαιούχος σε επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ η μικρή μένει εκτός»”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τις τελευταίες ημέρες, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, έχει ξεκινήσει ένας έντονος πολιτικός διάλογος μετά από δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού σχετικά το μείζον θέμα της φορολόγησης επιχειρήσεων».
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
«Οφείλω να επισημάνω, πρόσθεσε, ότι είναι αναγκαίο για την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης και τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας, κάθε άποψη που εκφράζεται να αιτιολογείται κιόλας με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης το ακριβές σχέδιο όσων διεκδικούν την ψήφο του. Γιατί αν δεν είναι όλα ξεκάθαρα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σχηματισμού λάθος εντυπώσεων ή ακόμα και παρερμηνείας των όσων ακούγονται στη δημόσια σφαίρα».
Φτάνοντας στην ουσία του θέματος, δηλαδή στην επιβολή φόρων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε, «γνωρίζουμε καλά ότι σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας τα φορολογικά έσοδα για ένα κράτος είναι από τα κρισιμότερα μεγέθη για την άσκηση πολιτικής. Το ζητούμενο όμως είναι να υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη στην εφαρμογή της όποιας φορολογικής πολιτικής. Και σίγουρα δεν θεωρώ δίκαια την επιβολή του ίδιου ποσοστού φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων. Είτε είναι 5%, είτε 15%. Γιατί μπορεί να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα μερίσματα μεταξύ επιχειρήσεων. Άρα ίσως να χρειαστεί μία εκτενής συζήτηση για κάποιες διαφοροποιήσεις με στόχο να μην υπάρχει διεύρυνση ανισοτήτων, όπως έχουμε δει σε διάφορες περιπτώσεις».
«Γιατί αν θέλουμε την οριζόντια αντιμετώπιση σε όλα, τότε πρέπει να δούμε από την αρχή τη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, από τα οποία ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει ουσιαστικά αποκλεισμένος, λόγω των προϋποθέσεων που υπάρχουν. Αυτό συμβαίνει και στο θέμα του τραπεζικού δανεισμού. Η ψαλίδα μεταξύ “μεγάλων” και “μικρών” έχει ανοίξει κατά πολύ, εξέλιξη από την οποία ευνοούνται μόνον οι “μεγάλοι”».
«Επειδή λοιπόν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι πολλά και σύνθετα, εκτιμώ ότι μετά από 13 χρόνια συνεχόμενων κρίσεων θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να εκπονήσουν ένα αναπτυξιακό πλάνο μακρόχρονης προοπτικής που να συνδυαστεί με τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Μόνο έτσι υπάρχει η ελπίδα να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν να κλείσουν, να εφαρμοστεί επιτέλους ένα σταθερό φορολογικό σύστημα ώστε να προσελκύσουμε ως χώρα νέες επενδύσεις αλλά και για να στηριχθεί η απασχόληση, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η κοινωνία» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.
Ειδήσεις σήμερα
ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21: Ανοιχτή η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων – Οι 4 σημαντικές αλλαγές!
Κοινωνικός τουρισμός: Πως κάνω την αίτηση – Ο χάρτης των επιδοτήσεων [πίνακες]