Οι πλέον κερδισμένοι ήταν και φέτος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι γλίτωσαν φόρους συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου εξαιτίας της εφαρμογής των διατάξεων για τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος.
Ωφελήθηκαν
Κερδισμένοι από τις φοροαπαλλαγές είναι φέτος πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά όσοι απέκτησαν πρώτη κατοικία με αγορά, καθώς το συνολικό ύψος των φόρων μεταβίβασης που γλίτωσαν ξεπέρασε τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι το όφελος όσων απέκτησαν πρώτη κατοικία ήταν μόλις 55,35 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται προφανώς και στη σημαντική αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται φέτος στην Κτηματαγορά.
Σε ειδικό τόμο 520 σελίδων που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με την εισηγητική έκθεση και τους αναλυτικούς πίνακες του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025 καταγράφηκαν για το τρέχον έτος 1.116 φοροαπαλλαγές συνολικά, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 18,825 δισ. ευρώ.
Πέρυσι στον αντίστοιχο τόμο που είχε κατατεθεί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 είχαν περιληφθεί 1.064 καταγεγραμμένες φοροαπαλλαγές, το συνολικό κόστος των οποίων είχε υπολογιστεί στα 15,557 δισ. ευρώ.
Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή, μεταξύ του 2023 και του 2024, ο συνολικός αριθμός των φοροαπαλλαγών αυξήθηκε κατά 52 και το συνολικό τους κόστος αυξήθηκε κατά 3,268 δισ. ευρώ!
Ακίνητα
Ως προς το ύψος των φορολογικών απαλλαγών, τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι την κάνουν οι απαλλαγές στη φορολογία ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων (στη φορολογία κεφαλαίου). Οι απαλλαγές αυτές ανέρχονται σε 136 φέτος και αγγίζουν τα 9,5 δισ. ευρώ, έναντι 5,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Μελετώντας τα επιμέρους στοιχεία, διαπιστώνει κανείς ότι η πιο μεγάλη αύξηση στο κόστος των απαλλαγών αυτής της κατηγορίας σημειώθηκε στις μεταβιβάσεις πρώτης κατοικίας: ενώ το 2023 είχαν καταγραφεί απαλλαγές από το φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας ύψους μόλις 55,23 εκατ. ευρώ, το 2024 οι φοροαπαλλαγές των μεταβιβάσεων πρώτης κατοικίας εκτινάχθηκαν στα 2,154 δισ. ευρώ! Το φετινό ποσό είναι 39 φορές μεγαλύτερο από το περυσινό.
Αυξημένο, ωστόσο, είναι φέτος και το ύψος των απαλλαγών από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, καθώς έφθασε τα 6,11 δισ. ευρώ, έναντι 5,348 δισ. ευρώ πέρυσι. Ωφελούμενοι από τις απαλλαγές αυτές είναι 11.932 φορολογούμενοι, κυρίως πρόσωπα που κρύβονται πίσω από εξωχώριες εταιρίες, εφοπλιστές κ.λπ.
«Καλάθι Χριστουγέννων»: Μειωμένες κατά 3% φέτος οι τιμές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2023
ΕΝΦΙΑ
Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι οι 25 συνολικά διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ κόστισαν φέτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό μόλις 75,53 εκατ. ευρώ, τα οποία… μοιράστηκαν σε 4.949.035 ιδιοκτήτες! Μόνο η απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόστηκε και φέτος για οικονομικά αδύναμα φυσικά πρόσωπα ίσχυσε για 999.633 ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα και προκάλεσε απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους ήτοι όφελος για τους δικαιούχους ύψους μόλις 36 εκατ. ευρώ. Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πολυτέκνους με χαμηλά εισοδήματα και αναπήρους ωφέλησε συνολικά μόλις 59.243 άτομα με απαλλαγή από φόρους 4,82 εκατ. ευρώ.
Νοικοκυριά
Οι φορολογικές απαλλαγές των νοικοκυριών είναι αυτές που έχουν νομοθετηθεί κυρίως στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κόστους των απαλλαγών αυτών βασίζεται σε πληροφορίες και στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023, οι οποίες υποβλήθηκαν φέτος.
Το κόστος των απαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή το συνολικό όφελος των νοικοκυριών από αυτές, υπολογίστηκε σε 5,098 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων που αφορούν στο έτος 2023, έναντι 5,396 δισ. ευρώ που είχε μετρηθεί πέρυσι με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν για το 2022. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των 5,098 δισ. ευρώ, το οποίο μετρήθηκε με βάση τις φετινές δηλώσεις, προέρχεται από την εφαρμογή των διατάξεων για το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Το φορολογικό κόστος των διατάξεων αυτών, που αποτελεί όφελος για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους, υπολογίστηκε σε 3,96 δισ. ευρώ, με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, και ήταν περίπου 100 εκατ. ευρώ παραπάνω από αυτό που είχε προκύψει από τις δηλώσεις του 2023. Ωφελούμενοι από το αφορολόγητο όριο στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων 6.689.237 φορολογούμενοι αυτών των κατηγοριών, ενώ πέρυσι οι ωφελούμενοι ήταν 6.784.699.
Ειδικές περιπτώσεις
Μια άλλη μεγάλη κατηγορία φορολογικών απαλλαγών, η οποία είχε κόστος 809 εκατ. ευρώ φέτος στα κρατικά ταμεία, περιλαμβάνει τις περιπτώσεις απαλλαγών διαφόρων κατηγοριών τακτικών και εκτάκτων εισοδημάτων από τον φόρο εισοδήματος. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα αφορολόγητα εισοδήματα (συντάξεις κ.λπ.) των αναπήρων, τα αφορολόγητα επιδόματα υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και ορισμένες έκτακτες παροχές και ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω εκτάκτων αναγκών, όπως αυτές που προέκυψαν την περίοδο του CΟVID-19 ή σε περιστατικά καταστροφών από πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ.. Πέρυσι το κόστος των απαλλαγών αυτών ανερχόταν στα 1,263 δισ. ευρώ, οπότε φέτος διαπιστώνεται σημαντική μείωση, προφανώς διότι εξέλιπαν οι λόγοι καταβολής πολλών τέτοιων εκτάκτων ενισχύσεων.
Ελαφρύνσεις στους έμμεσους φόρους
Το 55,12% των φορολογικών εισπράξεων, δηλαδή περί τα 34 δισ. ευρώ, δεν προέρχεται ούτε από το εισόδημα των νοικοκυριών ούτε από τα κέρδη των εταιριών ούτε από τις μεταβιβάσεις ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, αλλά από τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν τις εισαγωγές, την εγχώρια παραγωγή και την κατανάλωση προϊόντων. Ωστόσο οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται στην έμμεση φορολογία είναι ελάχιστες.
Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό κόστος των απαλλαγών από τον ΦΠΑ υπολογίζονται φέτος σε 968,6 εκατ. ευρώ, οι απαλλαγές από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (από τους φόρους που επιβαρύνουν κυρίως τα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό, τα αλκοολούχα ποτά, τα προϊόντα καπνού και καφέ) φθάνουν στο 1 δισ. ευρώ και οι απαλλαγές από τα Τέλη Ταξινόμησης ανέρχονται μόλις στα 247,4 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι απαλλαγές από τα Τέλη Ταξινόμησης για υβριδικά- ηλεκτρικά οχήματα έφτασαν στα 208,1 εκατ. ευρώ έναντι 133,2 εκατ. ευρώ πέρσι, δείγμα του αυξανόμενου μεριδίου των «καθαρών» αυτοκινήτων.
Ειδήσεις σήμερα
Αμαλιάδα: Η Ειρήνη Μουρτζούκου παρίστανε τη μητέρα του Παναγιωτάκη στο τηλέφωνο [βίντεο]