Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται έξτρα χρόνος ως 3 έτη με προαιρετική ασφάλιση για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης με διατάξεις οι ασφαλισμένοι που έμειναν εκτός εργασιακού βίου, αρκεί να έχουν πραγματοποιήσει 500 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία. Χρήση αυτής της δυνατότητας, όπως προκύπτει από τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, θα μπορούν να κάνουν όσοι έχουν εξαντλήσει τους πλασματικούς χρόνους που μπορούν να αναγνωρίσουν, όσοι έχουν μείνει εκτός εργασίας είτε λόγω απόλυσης είτε με κίνητρα εθελούσιας αποχώρησης, και σε κάθε περίπτωση όσοι χρειάζονται ένσημα για να συμπληρώσουν την 40ετία και να συνταξιοδοτηθούν στο 62ο έτος της ηλικίας τους.
Εξάμηνο
Επίσης, ασφαλισμένοι των Ταμείων του ΕΦΚΑ (πλην του ΟΓΑ), οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και τους λείπουν ως 150 ένσημα (6 μήνες) για να συμπληρώσουν τις 4.500 ημέρες (ή 15 έτη) ασφάλισης, μπορούν να αναγνωρίσουν το διάσημα που χρειάζονται και να πάρουν σύναξη γήρατος. Για την εξαγορά θα καταβάλουν το 20% της εισφοράς σύνταξης επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού, δηλαδή 140 ευρώ το μήνα με βάση τον νέο κατώτατο μισθό που -εκτός απροόπτου- θα αυξηθεί στα 703 ευρώ από την 1η Μαΐου.
«Αποδείξεις»
Συντάξεις χηρείας: Τι θα συμβεί με τις διακρίσεις και τις αδικίες στα ποσά για παλαιούς και νέους δικαιούχους
Στην ίδια τροπολογία, και προκειμένου να μη στερούνται ούτε ένα ένσημο από την ασφάλισή τους οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, προβλέπεται ότι για την απόδειξη της ασφαλιστέας τους ιδιότητας και του ασφαλιστικού τους χρόνου αξιοποιούνται τα βιβλιάρια ασθενείας όσον αφορά την ασφάλιση στο ΙΚΑ, λαμβάνεται υπόψη κάθε έγγραφο δημόσιας υπηρεσίας στην οποία είχε απασχοληθεί ο αιτών σύνταξη με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής σύνταξης, εφόσον προκύπτει ασφάλιση και καταβολή εισφορών, και επίσης αξιοποιείται ο χρόνος επικουρικής ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για θεμελίωση δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.
Σε άλλο σημείο προβλέπεται ότι οι επανυπολογισμοί συντάξεων που είναι σε εκκρεμότητα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη θα γίνονται μηχανογραφικά (αυτόματα από το σύστημα του ΕΦΚΑ) και με χρήση στατιστικών μεθόδων για την αναπροσαρμογή συντάξεων όταν λείπουν διαθέσιμα στοιχεία. Στην πράξη θα εφαρμοστεί ένας μέσος όρος αποδοχών στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να επανυπολογιστούν οι παλιές πριν το νόμο Κατρούγκαλου συντάξεις.
Οφειλέτες
Στις αιτήσεις συνταξιοδότησης από οφειλέτες θα γίνεται αυτοματοποιημένος έλεγχος για την ύπαρξη οφειλών του ασφαλισμένου προς τον ΕΦΚΑ άνω του ορίου που αποκλείει τη συνταξιοδότηση (άνω των 20.000 ευρώ) και θα παρέχεται δίμηνη προθεσμία εξόφλησης των οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, προκειμένου ο ασφαλισμένος να έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μετέπειτα συμψηφισμού της οφειλής με τη σύνταξη σε 60 δόσεις. Σε περιπτώσεις που η σύνταξη συναρτάται με την αναπηρία του ασφαλισμένου, η έναρξη επεξεργασίας του αιτήματος θα γίνεται αφού προσκομισθεί βεβαίωση από το αρμόδιο ΚΕΠΑ σχετικά με το ποσοστό αναπηρίας του αιτούντος.
Ελεγχοι
Οι συντάξεις που θα βγαίνουν εντός τριμήνου θα υπόκεινται σε έλεγχο μετά τη συνταξιοδότηση εντός 3 ως 5 ετών. Αν προκύψουν διαφορές στα ποσά συντάξεων, θα γίνονται αυξομειώσεις. Αν έχουν δηλωθεί ψευδή στοιχεία από τους ασφαλισμένους, θα επιστρέφονται συντάξεις ως 3 ετών. Αν έχει δηλωθεί επιπλέον χρόνος ως 2 έτη χωρίς να προκύπτει από τον έλεγχο, θα πρέπει να τον πληρώσουν για να μη χάσουν τη σύνταξη.