Η αναμενόμενη πτώση του τζίρου σε τουρισμό και εστίαση σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που τέθηκαν από την αρχή του μήνα απειλούν με λουκέτα και άνοδο της ανεργίας το φθινόπωρο. Στην προσπάθεια ανάσχεσης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης που συνεχίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από τον Ιούλιο και τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν σε φάση εφαρμογής.
Σε πρώτη φάση εξετάζεται η επέκταση μέτρων που εφαρμόζονται από τον Μάρτιο όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και ίσως της καταβολής μειωμένου κατά 40% ενοικίου στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και τους εργαζομένους τους αλλά και το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία για άλλους δύο μήνες ώστε να στηριχτούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και οι ίδιες οι επιχειρήσεις.
Ωστόσο το βάρος για το επόμενο διάστημα θα πέσει κυρίως στην παροχή ρευστότητας συνολικού ύψους 3,6 δισ. προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να προετοιμάζεται ο 3ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω του οποίου θα διατεθούν σε χαμηλότοκα δάνεια προς πληττόμενες επιχειρήσεις 1 δισ. ευρώ και επιπλέον 200 δισ. ευρώ που είναι τα υπόλοιπα από την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ. Η χορήγηση των συνολικά 1,2 δισ. θα γίνει με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων για το διάστημα Μαρτίου Ιουλίου και η όλη διαδικασία αναμένεται να τρέξει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζει άλλο ένα κύκλο εγγυοδοσίας ύψους 1 δισ. μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο θα τρέξει επίσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας αφορά νέες χρηματοδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης. Τα δάνεια είναι εγγυημένα κατά 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει:
Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης του 2019 ή
Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της εταιρείας για το 2019, με δυνατότητα υπέρβασης κατ’ εξαίρεση.
Αναδρομικά
Ενίσχυση προς την πραγματική οικονομία θεωρείται και η έναρξη της καταβολής των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ από συντάξεις σε 900 χιλιάδες δικαιούχους του ιδιωτικού και περίπου 500.000 του δημοσίου τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή τακτική συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, αφού θα πρέπει να προηγηθεί μια κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει τους όρους και τις διαδικασίες καταβολής των ποσών στους συνταξιούχους.
Συντάξεις: Πόρισμα - «βόμβα» για την ΕΑΣ - Οι δύο μεγάλες ανατροπές που προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη
Μέτρο ανακούφισης μπορεί να θεωρηθεί και η ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως και 2,5% για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναβληθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Η νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από τις αρχές Οκτωβρίου και οι δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις αρχές του 2021. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να πάει στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Στήριξη απασχόλησης, ενθάρρυνση προσλήψεων και μειώσεις φόρων
Εκτός από τις επεκτάσεις των ήδη υφιστάμενων μέτρων η κυβέρνηση σχεδιάζει και τα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ η οποία ως γνωστόν για φέτος θα γίνει με βάση τους περιορισμούς που επιβάλλει η ανάγκη περιορισμού των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης θα περιλαμβάνονται εκτός από τα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και εφόσον υποχωρήσει και η πίεση της υγειονομικής κρίσης ένα πλέγμα μέτρων για την ενθάρρυνση προσλήψεων με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και φοροαπαλλαγών για νέες θέσεις εργασίας.
Μειώσεις
Παράλληλα, όπως ανέφερε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει και μειώσεις φόρων. Σε πρώτη φάση θα ανακοινώσει και επίσημα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% το 2021 και μια σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Οι μειώσεις φόρων θα μπορέσουν να εφαρμοστούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί με τη λειτουργία και την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα πρώτα χρήματα του ταμείου στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα πρέπει να αναμένονται ως τα τέλη του Απριλίου του 2 021. Τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των εγκρίσεων των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης των κρατών μελών και θα εκταμιευθεί ως προκαταβολή το 10% του ποσού των επιχορηγήσεων κάθε χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πάρει το 10% των 19,5 δισ. που ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής του Ιουλίου, δηλαδή 1,95 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά καλύπτουν και με το παραπάνω τη δαπάνη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τον επόμενο χρόνο χωρίς να δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr