Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο, το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στις αξιόπιστες, υγιείς και δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή αποτυπώνεται στη βελτίωση της δημοσιονομικής της θέσης και στη σταθερή προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αποτυπώνει, επίσης, την προοπτική για ισχυρή ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα, με «επιταχυντή» την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει με πολλούς τρόπους την προσπάθεια της Ελλάδας να επιτύχει πραγματική σύγκλιση με τις χώρες της ευρωζώνης και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της, σε ένα όλο και πιο ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, λόγω των υψηλών επιτοκίων, των γεωπολιτικών αναταράξεων και των προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική κρίση, τόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις της χώρας μπορούν να διασφαλίσουν καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Η ελληνική οικονομία αποκτά, συμβολικά και πρακτικά, τη δυνατότητα να προσελκύσει ακόμη περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Η Ελλάδα έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα μπροστά, η προσπάθεια όμως θα πρέπει να συνεχιστεί, με συνέπεια και συνέχεια όλα τα επόμενα χρόνια. Είναι σημαντικό η χώρα να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Η δημοσιονομική εξυγίανση, μέσω της δραστικής πάταξης της φοροδιαφυγής και του ριζικού ανασχεδιασμού των κρατικών δαπανών, είναι μονόδρομος αν θέλουμε να περιοριστούν στο μέλλον ακόμα περισσότερο οι έμμεσες και άμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Θα πρέπει, παράλληλα, να επιταχυνθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου η Ελλάδα να απαγκιστρωθεί από χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες, που εμποδίζουν μέχρι σήμερα το κράτος, τους θεσμούς, τις αγορές και τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Είναι, τέλος, απαραίτητη η διατήρηση πολιτικών φιλικών προς την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια: με φορολογικές, ασφαλιστικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και δικτύων, αποτελεσματικότερη σύνδεση του τριγώνου της γνώσης, επένδυση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί πράγματι ένα παράθυρο ευκαιρίας για το μέλλον της χώρας. Το κλειδί για να την αξιοποιήσουμε, είναι ο συνδυασμός της δημοσιονομικής αποτελεσματικότητας, της απρόσκοπτης προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής πολιτικών που απελευθερώνουν τις παραγωγικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.