Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η επιδότηση θα φτάνει έως και το 50%, ενώ η μείωση κατανάλωσης της ενέργειας εκτιμάται να φτάσει μέχρι και το 30%. Ταυτόχρονα, αν η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη, η κυβέρνηση θα αναζητήσει πόρους ώστε να επωφεληθούν και οι επιλαχόντες.
Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, με νέες, καλύτερες και ενεργειακά αποδοτικότερες. Οπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας, οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.
Παράλληλα, η συμμετοχή, αν είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους, προκειμένου και οι υπόλοιποι που υπέβαλαν αίτηση να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.
Διαδικασία
Πώς, όμως, θα λειτουργεί; Τις επόμενες ημέρες, και ηλεκτρονικά, θα μπορούν οι πολίτες να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται τα ωφελούμενα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές.
Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, ηλεκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.
Τιμολόγια ρεύματος, «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Θερμοσίφωνα» – Τι να περιμένουν οι καταναλωτές [βίντεο]
Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.
Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.
Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 kWh το χρόνο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 kWh το χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.
Από την εξοικονόμηση αυτή υπολογίζεται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ το χρόνο. Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh το χρόνο.
Οπως έχει τονίσει το ΥΠΕΝ, η χώρα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.
Στο ίδιο πλαίσιο, το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ποιες, όμως, συσκευές… καίνε; Σόμπα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνας και ψυγείο είναι μόνο μερικές από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που εκτοξεύουν τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη. Ενδεικτικά, το ψυγείο αποτελεί μία οικιακή συσκευή που καίει επίσης πολύ ρεύμα. Ειδικότερα, τα παλιά μοντέλα και όσα δεν ανήκουν στην κατηγορία Α+++ καίνε σχεδόν το 30% του ρεύματος.