Ως γνωστόν, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε πρόωρα την Τετάρτη από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών μέτρα ύψους 870 εκατ. ευρώ θέλοντας να βάλει τέλος στη φιλολογία των έκτακτων πρόσθετων μόνιμων μέτρων που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εν όψει των ευρωεκλογών. Τούτο, ενώ δεν έχει περάσει ακόμη ένας μήνας όταν τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός διέψευδαν κατηγορηματικά τη φημολογία για έκτακτο επίδομα το Πάσχα στους οικονομικά ευάλωτους.
Χωρίς αποκλίσεις
Η νέα αρχή της οικονομικής πολιτικής είναι ότι πλέον τα πλεονάσματα δεν θα γίνονται έκτακτα επιδόματα, αλλά δημοσιονομικά «μαξιλάρια», τα οποία θα διασφαλίζουν χωρίς αποκλίσεις την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αλλά και την «οροφή» των καθαρών πρωτογενών δαπανών που θα είναι πλέον το βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση της Ελλάδας με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο. Οι κανόνες αυτοί τυπικά ισχύουν από φέτος. Ωστόσο, θα έχουμε την πλήρη ενεργοποίησή τους από το 2025, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η νομοθετική διαδικασία.
Ωστόσο, οι αριθμοί φανερώνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει από νωρίς «το μάθημά της». Τούτο με δεδομένο ότι η εφαρμογή του τετραετούς προγράμματος μείωσης του χρέους για την Ελλάδα, η οποία θα συζητηθεί μέσα στο καλοκαίρι για να συμφωνηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει με «μαξιλάρι» που έρχεται από το 2023, της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Εκθεση
Επίσημα αυτό αποκαλύπτεται στην ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, όπου γίνεται η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 έφτασε το 1,4%, δηλαδή 3 δισ. ευρώ, αντί του 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,4 δισ., που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2024. Αυτό δημιουργεί «μαξιλάρι» για το 2024 της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο με την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων για το 2023 από τη Eurostat και θα βοηθήσει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για το 2024 και το 2025, όταν το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει το 2,1% του ΑΕΠ και το 2,3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.
Η δημιουργία αποθεμάτων θα διασφαλίζει δημοσιονομικούς στόχους και ροή πόρων από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, θα δίνει σωστή βάση ούτως ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα χωρίς περικοπές ή αναβολές. Ο φιλόδοξος στόχος για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% την περίοδο 2025-2027 μπορεί να οδηγήσει σε θεσμικά μέτρα τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση για όλους.
Η υψηλή ανάπτυξη θα οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των εισοδημάτων. Πρακτικά αυτό θα σημάνει αύξηση των εισοδημάτων μεγαλύτερη από αυτή που έχει ήδη ανακοινωθεί, δηλαδή τα 950 ευρώ για τον κατώτερο μισθό και τα 1.500 ευρώ για τον μέσο μισθό. Αλλος ένα στόχος θα είναι η ταχύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας ειδικά προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας, που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Φοροδιαφυγή
Επίσης, από την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής δεν θα προκύψουν οφέλη μόνο για τα δημόσια έσοδα αλλά και για την κοινωνική πολιτική. Με τη μείωση των αδήλωτων πόρων θα προκύψουν πόροι και μετά την επανεξέταση του υφιστάμενου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων και από την καλύτερη στοχοθέτηση των επιδομάτων θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ποσοστού της φτώχειας.