Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας χθες το νομοσχέδιο για το Υπερταμείο μίλησε για ένα σχέδιο που θα εκτυλιχθεί σε 4 άξονες, με σημαντικότερη την παρέμβαση σε 8 ΔΕΚΟ του Υπερταμείου, οι οποίες κυριολεκτικά γυρίζουν σελίδα.
Πέντε αλλαγές
Ειδικότερα θα γίνουν συνολικά πέντε παρεμβάσεις με στόχο οι δημόσιες επιχειρήσεις να προσφέρουν καλής ποιότητας υπηρεσίες τους πολίτες. Ο κ Χατζηδάκης, εκτός από τη γενικότερη προσπάθεια, επικεντρώθηκε κυρίως στη διάσωση των ΕΛΤΑ και το «συμμάζεμα» των εταιριών συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Συγκεκριμένα:
1 Οι διοικήσεις θα εμπλουτισθούν με στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, με βάση τυπικά προσόντα και πραγματική εμπειρία, αποφεύγοντας τις καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ.
2 Οι προσλήψεις στις επιχειρήσεις θα επιταχυνθούν με το περιορισμό του ελέγχου νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ μόνο εκ των προτέρων. Αυτό θα απαλείψει την καθυστέρηση τυχόν προσφυγών που γίνονται εκ των υστέρων, οι οποίες καθυστερούν τις τοποθετήσεις νέου προσωπικού.
3 Οι αμοιβές για τα ΕΛΤΑ και όλες τις ΔΕΚΟ εκτός Γενικής Κυβέρνησης απελευθερώνονται. Για όσες θυγατρικές βρίσκονται εντός της Γενικής Κυβέρνησης όπως για παράδειγμα οι συγκοινωνιακές εταιρίες του λεκανοπεδίου (ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΤ Υ και ΣΤΑΣΥ) θα ισχύει το μισθολόγιο του ΕΦΚΑ.
4 Λειτουργία πειθαρχικών συμβουλίων στις ΔΕΚΟ χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών, για να διευκολύνονται οι αποχωρήσεις ακατάλληλων υπαλλήλων που σήμερα εκκρεμούν για χρόνια λόγω των συνδικαλιστών.
5 Ο κανονισμός προμηθειών θα υποβάλλεται στην ΕΑΔΥΣΗ, η οποία θα έχει χρόνο 60 ημέρες να εκφράσει γνώμη ή αντίρρηση, διαφορετικά οι προμήθειες θα εγκρίνονται και θα προχωρούν.
Ποιες αφορά
Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν εκτός από τα ΕΛΤΑ, τον ΟΑΣΑ (ΟΣΥ ΣΤΑΣΥ), την HELLEXPO ΔΕΘ, τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, την εταιρία Διώρυγα Κορίνθου Α.Ε., την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τις Ελληνικές Αλυκές και την ΓΑΙΑΟΣΕ.
Ανατροπές
Eνας άξονας αφορά την αλλαγή της διοίκησης του ίδιου του Υπερταμείου. Σε ό,τι αφορά την κεντρική διοίκηση του Υπερταμείου θα υπάρχει μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το εποπτικό συμβούλιο (όπου συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των θεσμών) στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας όπου συμμετέχουν στελέχη διορισμένα από την ελληνική κυβέρνηση. .
Η δεύτερη παρέμβαση θα αφορά τις συγχωνεύσεις ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο θα συγχωνεύσει το ΤΧΣ, η λειτουργία του οποίου λήγει στο τέλος του 2025, ενώ δεν θα έχει πλέον πεδίο δραστηριότητας αφού θα διατεθεί μέχρι και το 18% μεριδίου που κατέχει στην Εθνική μέχρι και το τέλος του 2024. Επίσης θα συγχωνεύσει και το ΤΑΙΠΕΔ μετά τη σημαντική μείωση του χαρτοφυλακίου του.
Οι εργαζόμενοι
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι υπάλληλοι των δύο συγχωνευόμενων οργανισμών θα μπορούν να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στο Υπερταμείο ή θα αποχωρήσουν, ωστόσο θα πρέπει να λυθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις της μετάβασης και θα ρυθμιστούν με την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου .
H ΕΤΑΔ στη μάχη για το στεγαστικό
Σε ό,τι αφορά την ελληνική Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑΔ), ο κ Χατζηδάκης τόνισε ότι η δραστηριότητα θα επικεντρωθεί στη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων από τα οποία θα αποτιμηθούν τα 6.000 και τελικά θα επιλεγούν 1.000 ακίνητα για τα οποία θα δημιουργηθούν εταιρίες holding, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν μαζικά ανάλογα με τη χρήση γης του κάθε πακέτου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος από τα ακίνητα της ΕΤΑΔ να διατεθούν για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
Προτεραιότητα η διάσωση των ΕΛΤΑ
Μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την αλλαγή καθεστώτος στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου επικεντρώνεται στη διάσωση των ΕΛΤΑ. Η εταιρία είναι ελλειμματική εδώ και πολλά χρόνια δημιουργώντας έλλειμμα 6 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Το πρόγραμμα διάσωσης που ξεκίνησε από το 2022 με την αλλαγή της διοίκησης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ και είναι αμφίβολο αν τελικά θα πετύχει να ανατάξει την εταιρία. Εκτός από το μεγάλα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, η λειτουργίας της πάσχει και από ελλείψεις προσωπικού. Συγκεκριμένα, τα ΕΛΤΑ έχουν παραμείνει με οργανικό προσωπικό 3.500 ατόμων, ενώ απασχολεί με συμβάσεις άλλους 1.500. Το δίκτυο των καταστημάτων της παραμένει δυσανάλογα μεγάλο με αυτό που απαιτείται πραγματικά κι έτσι η διοίκηση, εφαρμόζοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ζήτησε η κυβέρνηση και το Υπερταμείο από δύο ανεξάρτητους διεθνείς οίκους, επιχειρεί να μειώσει δραστικά τον αριθμό των υποκαταστημάτων και να ενισχύσει μερικά κεντρικά σημεία. Οι αντιδράσεις δεν είναι λίγες.
Επενδυτικό Ταμείο με προίκα 300 εκατ. €
Ο τέταρτος άξονας παρέμβασης θα είναι η δημιουργία ενός επενδυτικού Ταμείου, με την αποζημίωση που θα δοθεί από την επιστροφή του 515 της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου στο κεντρικό δημόσιο. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το Ταμείο θα συσταθεί με τη συνδρομή της Black Rock και δεν θα είναι ανταγωνιστικό άλλων ταμείων του εξωτερικού ή του εσωτερικού (π.χ. ΕΤΑΝΕ, το πρώην ΤΑΝΕΟ) σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας.
Το πρώτο κεφάλαιο του Ταμείου θα είναι 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μισό της αποτίμησης του 51% των δύο εταιριών ύδρευσης που μεταφέρθηκαν στο Δημόσιο. Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 600 εκατ. ευρώ που ήταν η συνολική αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή θα δοθούν για τη μείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό νόμο του Υπερταμείου. Ο στόχος του επενδυτικού ταμείου θα είναι η συν επένδυση με άλλα αντίστοιχα ταμεία της αγοράς και να μην έχει πουθενά πλειοψηφικό πακέτο στις συμμετοχές του.