Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εφέδρων των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, Ιβάν Τιμότσκο, τόνισε χθες ότι οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Ντονμπάς ως μέρος μιας αναμενόμενης επίθεσης και σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστεί να ξεκινήσουν επίθεση λόγω της αυξανόμενης εσωτερικής πίεσης στο καθεστώς Πούτιν. Οι δηλώσεις των Στόλτενμπεργκ και Τιμότσκο υποστηρίζουν τις πρόσφατες εκτιμήσεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν όρους για να ξεκινήσουν μια επιθετική προσπάθεια, πιθανότατα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, μέσα στους επόμενους μήνες. Οι Ρώσοι μιλμπλόγκερ συνεχίζουν επιπλέον να υποδεικνύουν ότι ο ρωσικός χώρος πληροφοριών θέτει όρους και προβλέπεται μια επικείμενη επίθεση χωρίς όμως να είναι σίγουρη η επιτυχής έκβασή της.
Στο μεταξύ η Γαλλία και η Αυστραλία συμφώνησαν χθες να κατασκευάσουν από κοινού και να στείλουν δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να καλύψουν την «επείγουσα ζήτηση» του Κιέβου. Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε χθες, μετά τη δεύτερη υψηλόβαθμη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Αυστραλίας-Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, οι δύο χώρες επεσήμαναν την από κοινού δέσμευσή τους για την άμυνα και ασφάλεια της Ουκρανίας εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία. Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, και η Αυστραλή ομόλογός της, Πένι Γουόνγκ, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σεμπάστιαν Λεκορνού, και ο Αυστραλός ομόλογός του, Ρίτσαρντ Μαρλς, επανέλαβαν τη σταθερή τους θέση να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. «Οι υπουργοί ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να παράσχουν υποστήριξη στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω της κοινής προμήθειας πυρομαχικών 155 χιλιοστών. Η πρωτοβουλία αξιοποιεί τη συμπληρωματικότητα των αντίστοιχων αμυντικών βιομηχανιών και καλύπτει την επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για πυρομαχικά 155 χιλιοστών», ανέφερε η εκτενέστατη κοινή δήλωση των 34 παραγράφων.
Στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν χθες ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρεζνίκοφ, που έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μακρόν. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση Μακρόν ότι το Παρίσι ανάλογα με τις υπό διαμόρφωση συνθήκες είναι έτοιμο να συνδράμει και με παροχή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία (πέραν των αρμάτων μάχης και των αντιαεροπορικών συστημάτων). Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πολωνία, που επιδιώκει συνεργασίες με άλλα κράτη, για την αποστολή αεροσκαφών και αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ
ΑΣΕΠ: Λήγει η προθεσμία για τις προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Το ΝΑΤΟ ζητάει από Ιαπωνία και Νότια Κορέα να στείλουν όπλα
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζήτησε από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να «εντείνουν » τη στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, προτείνοντας μάλιστα στην πρώτη να επανεξετάσει την επί χρόνια πολιτική θέση της να μην εξάγει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται σε πολεμική σύγκρουση. Ο Στόλτενμπεργκ από τη Σεούλ και το Τόκιο μέσω της τετραήμερης επίσκεψής του ως και των υψηλόβαθμων επαφών που είχε με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών της Ατλαντικής Συμμαχίας με τους συμμάχους και εταίρους στην Απω Ανατολή και την Ωκεανία (Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία) λόγω της πολεμικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, αλλά και του αυξανόμενου ανταγωνισμού της Δύσης με την Κίνα. Σημειώνεται ότι και οι δύο ασιατικές χώρες δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.
Στη Σεούλ προέτρεψε την ηγεσία της χώρας να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το Κίεβο, λέγοντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για περισσότερα πυρομαχικά για τον ουκρανικό στρατό». Είπε ότι ενώ η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία «παρέχουν σημαντική οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία», οι περιφερειακοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η παγκόσμια «ασφάλεια είναι διηπειρωτικά διασυνδεδεμένη». Αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κέρδιζε τον πόλεμο, θα «έστελνε ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα στους αυταρχικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Σεούλ, με «άμεσες συνέπειες» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα και στην Ασία. Επεσήμανε ότι το εκκεντρικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας «στέλνει μαζικά ρουκέτες και πυραύλους στη μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ» ,κάτι που η Πιονγκγιάνγκ διέψευσε, με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρουν προχθές ότι το ταξίδι του Στόλτενμπεργκ στην Ασία φέρνει την περιοχή «κοντά σε ακραία κρίση ασφαλείας με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις…».
Ειδήσεις σήμερα
Πτώση F-4 Phantom: Θρήνος για τον υποσμηναγό, συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη
Σε επικίνδυνο κατήφορο ο Τσίπρας – Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που φεύγει από τη Βουλή