Oπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει οδηγία στις Δασικές Υπηρεσίες για τους περίπου 3.000 ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, που εμπρόθεσμα υπέβαλαν και μόνον αίτημα τακτοποίησης στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου με παράβολο ύψους 250 ευρώ, αμέσως να ανασταλούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα αυθαιρέτων που τους έχουν επιβληθεί και να μην καταλογιστούν νέα, όπως επίσης να εξαιρεθούν από κατεδάφιση, ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
Παράλληλα, «το οικείο Δασαρχείο ή η Διεύθυνση Δασών (άνευ Δασαρχείου) οφείλει, κατόπιν γραπτού αιτήματος του ενδιαφερoμένου που θα συνοδεύεται από το αποδεικτικό υποβολής του αιτήματός του για υπαγωγή στη διάταξη του άρθρου 55 με αναγραφή του αριθμού πρωτοκόλλου, να ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) περί αναστολής όλων των σχετικών με την εν λόγω κατοικία και τις συνοδεύουσες αυτήν κατασκευές διοικητικών κυρώσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, μέχρι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας είχαν υποβληθεί 2.772 δηλώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 382.653 παράνομα τετραγωνικά. Πρωταθλήτρια στις δηλώσεις είναι η Αττική με 2.094 δηλώσεις και 301.353 τ.μ. αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ακολουθεί η Κορινθία με 253 δηλώσεις και 29.226 παράνομα τετραγωνικά και η Εύβοια με 106 δηλώσεις και 15.964 τ.μ. αυθαιρέτων.
Το γεγονός πάντως ότι η συμμετοχή ήταν τόσο μειωμένη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Περιβάλλοντος και για αυτό δεν έδωσε άλλη πίστωση χρόνου στη διαδικασία. Οπως αναφέρουν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», οι περίπου 3.000 αιτήσεις που τελικά υποβλήθηκαν προκαλούν ερωτήματα στην ηγεσία του ΥΠΕΝ και αυτό γιατί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών προέκυψαν αρκετά κτίσματα εντός των οικιστικών πυκνώσεων, με τις αρχικές εκτιμήσεις να προέβλεπαν πάνω από 1 εκατ. δηλώσεις αυθαιρέτων.