Μετά από 17 χρόνια
Αξίζει να αναφερθεί ότι, μετά από πολλά χρόνια μνημονιακής αποδόμησης και μετα-μνημονιακής ανηφόρας, μία μεγάλη τράπεζα θέλει να επενδύσει στο ελληνικό σύστημα. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση ξένου στρατηγικού εταίρου τέτοιου μεγέθους στον τραπεζικό κλάδο της χώρας μετά από 17 χρόνια. Η UniCredit είναι η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, η 34η στον κόσμο, και η είσοδός της στην ελληνική αγορά από μόνη της θα ήταν θετική εξέλιξη, όμως το «τριπλό deal» περιλαμβάνει περισσότερα από μία απλή αγορά μετοχών.
Από την πλευρά της UniCredit, ο CEO, Andrea Orcel, δήλωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει τα καθαρά κέρδη της UniCredit κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. «Βλέπουμε αξία στη Ρουμανία και στη διεύρυνση της παρουσίας μας στην Ελλάδα στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών και επενδυτικών προγραμμάτων», τόνισε, ενώ πρόσθεσε: «Η συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία θα ενισχύσει την παρουσία μας σε μια οικονομία με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης».
Μέρισμα
Από την πλευρά της Alpha Bank, ο CEO, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε πως παραμένει κεντρικός στόχος η διανομή μερίσματος στους μετόχους της τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι οι προσδοκίες για τα καθαρά της κέρδη παραμένουν αμετάβλητες, ενώ παράλληλα η συναλλαγή ενισχύει τα κεφαλαιακά αποθέματα της Alpha Bank κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης.
Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο πωλητής, αμέσως επιβεβαίωσε και καλωσόρισε την προσφορά. Μέσω σχετικής ανακοίνωσης τόνισε ότι θα εξετάσει την προσφορά στο πλαίσιο της Στρατηγικής Αποεπένδυσης, η οποία θεωρείται ιδιωτική πώληση και περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία.
Από την πλευρά του επόπτη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επεσήμανε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία», καθώς αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Αντανακλά, επίσης, και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ανακοινώσεις έφεραν χαμόγελα και στο υπουργείο Οικονομικών. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε: «Το γεγονός ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς την οποία η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει».
Αναλυτές
«Συναρπαστικές» χαρακτηρίζουν τις αποτιμήσεις της Alpha Bank οι αναλυτές της Morgan Stanley, τονίζοντας ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να αγνοήσουν τη μετοχή της. Η JP Morgan το πάει ένα βήμα πιο πέρα, διατηρεί συστάσεις υπεραπόδοσης και ενώ συστήνει τιμή-στόχο τα 2,2 ευρώ με περιθώριο ανόδου 73%. Οι Ελβετοί της UBS, στην πρώτη εκτίμηση για το τι μπορεί να φέρει αυτή η συμφωνία, αναμένουν αύξηση κερδών ύψους 100 εκατ. ευρώ. Με καλό μάτι βλέπει τη συμφωνία και η Euroxx, αναφέροντας ότι η Alpha φέρνει έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο για τις εγχώριες επιχειρήσεις της.
Το τριπλό deal και τα ψιλά… γράμματα
1 Εξαγορά του 9% των μετοχών της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ. Υποβολή προσφοράς από τη UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που σήμερα κατέχει στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία με το ΤΧΣ, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει στην αγορά μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου ίσο ή μεγαλύτερο από το 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών, με τη UniCredit να επενδύει ένα συνολικό προσυμφωνημένο ποσό εντός μιας περιόδου 24 μηνών. Αναμενόμενα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε χθες σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Alpha Bank έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την πολυεπίπεδη συμφωνία.
2 Συνεργασία στην ελληνική αγορά, με διαμόρφωση πλαισίου εμπορικής συμφωνίας στη χώρα μας για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, που συνδέονται µε µερίδια αµοιβαίων κεφαλαίων (unit linked) της UniCredit, καθώς και τη δημιουργία νέου σχήματος μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από τη UniCredit, για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων.
3 Συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία και δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμανική τραπεζική αγορά βάσει συνόλου ενεργητικού. Η Alpha Bank έχει το 9,9% στο νέο σχήμα. Ενδιαφέρον ότι, στη Ρουμανία, τα πελατολόγια των δύο τραπεζών είναι συμπληρωματικά, με τη UniCredit να έχει ως βάση τους εταιρικούς πελάτες και την Alpha Bank Romania τη λιανική τραπεζική. Το νέο σχήμα έχει στόχο να κρατήσει τα θετικά στοιχεία και των δύο.