Σημαντικό είναι ότι τους ίδιους μήνες του 2022, ο Νοέμβριος είχε εκρηκτική επίδοση με άνοδο 137 εκατ. ευρώ, ενώ ο Δεκέμβριος ήταν αρνητικός με μείωση κατά 87 εκατομμύρια. Η επίδοση του Δεκεμβρίου πέρσι ήταν 107 εκατ. μεγαλύτερη από τον ίδιο μήνα του 2022 και αυτό αποτελεί αντανάκλαση του διαφορετικού κλίματος στην αγορά. Μαζί με τα παραδοσιακά εργαλεία της καταναλωτικής πίστης, ισχυρή άνοδο έχουν και τα μοντέλα μικροπιστώσεων «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα» (buy now, pay later), όπου ανοδικά κινήθηκαν οι «συνήθεις ύποπτοι» Tbi Bank και Klarna.
ΤΙ άλλαξε
Η ουσιαστική διαφορά με τα «εορτοδάνεια» των προ Μνημονίων χρόνων είναι ότι δεν δίνονται εύκολα, ακόμα και αν χορηγούνται μέσα σε λίγα λεπτά. Τώρα, μπορεί η τεχνολογία να έχει φέρει δάνεια μέσω Διαδικτύου, που μπορείς να τα λάβεις μέσα σε μερικά λεπτά, όμως σε καμία περίπτωση δεν δίδονται δίχως έλεγχο. Τα «fast loans» μπορεί να φαίνονται πως χορηγούνται με ταχύτητα αστραπής, όμως σε αυτά τα λίγα λεπτά οι αλγόριθμοι προλαβαίνουν να ελέγξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία του δανειολήπτη, όπως ετήσιο εισόδημα, εγγραφές στον «Τειρεσία» κ.λπ.
Η δεύτερη ασφαλιστική δικλίδα είναι τα μικρά ποσά των δανείων. Αυτά τα μικρά καταναλωτικά που δεν έχουν εξασφαλίσεις σπάνια ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμα και αν δεν πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρόβλημα να είναι διαχειρίσιμο τόσο για τον δανειολήπτη όσο και για τον πιστωτή.
Στην ίδια κατηγορία τα δάνεια του «λεπτού», περίπου 20λέπτου για να ακριβολογούμε, τα καταναλωτικά που δίνονται απευθείας από τα ταμεία των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, πάντα σε συνεργασία με κάποιο πιστωτικό ίδρυμα. Αυτή η κατηγορία, μαζί με τα υπόλοιπα προγράμματα και προσφορές διευκόλυνσης πληρωμών που μπορεί κάποιος να λάβει επιτόπου στα εμπορικά καταστήματα, εκτιμάται από τους γνώστες της αγοράς ότι κυμάνθηκε στο όριο των 200 εκατ. ευρώ.
Επιτάχυνση
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος του 2023 η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη, όμως οι μεταβολές στο συνολικό υπόλοιπο της κατηγορίας δείχνουν πως οι καταναλωτές πάτησαν «γκάζι» στις αγορές τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, όπως σχεδόν κάθε χρόνο.
Στοιχεία των ελληνικών τραπεζών δείχνουν ότι για τους μεγάλους του κλάδου η άνοδος στη χρήση πιστωτικών καρτών φαίνεται να ξεπέρασε το 5%, αλλά οι αγορές ήταν μεγαλύτερης αξίας από ό,τι πέρσι. Κάτι που εκτιμάται πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών από Νοέμβριο 2022 σε Νοέμβριο 2023 και από Δεκέμβριο σε Δεκέμβριο, μετά από ένα έτος υψηλού πληθωρισμού.
Ειδήσεις σήμερα
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση
Φορολογικός οδηγός: Τι αλλάζει στις δηλώσεις σε φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9
Σύνταξη χηρείας: Ανατροπές και αυξήσεις – Οι τρεις αλλαγές [πίνακας]