Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, υπέβαλε τέσσερα θεσμικά αιτήματα που αφορούν τις σχέσεις και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ παράλληλα πρότεινε και λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ γίνεται σήμερα καθημερινά δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια αναδρομικά τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα οποία αδυνατούν να καταβάλουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες δρακόντειες, και γι’ αυτό ανεφάρμοστες στη σημερινή πραγματικότητα, διατάξεις, που επανήλθαν αυτόματα σε ισχύ μετά τη λήξη των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων του πρόσφατου παρελθόντος.
Συγκεκριμένα τονίζεται από τους ιδιοκτήτες ότι οι ισχύουσες αυτές ρυθμίσεις προβλέπουν πλέον αναδρομικές χρεώσεις 14ετίας που θα αυξάνονται κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση 20ετούς παραγραφής των οφειλών και πρόστιμα έως και 200% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων, που οι ιδιοκτήτες τους τώρα ανακαλύπτουν, επ’ ευκαιρία μιας πώλησης, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, ότι θα έπρεπε να είχαν δηλώσει στον οικείο δήμο, αλλά δεν το γνώριζαν!
Οι προτάσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να εισηγηθεί άμεσα τέσσερις θεσμικές αλλαγές, με τις οποίες έχει συμφωνήσει και η ΚΕΔΕ. Αυτές είναι:
1 Η αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση κενού ακινήτου: Προτείνεται να καταργηθεί η υποχρέωση των ιδιοκτητών για δήλωση των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και να οριστεί ότι από το χρόνο διακοπής της ρευματοδότησης από τον οικείο πάροχο ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Ειδικά για αυτό το αγκάθι, οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για μία πραγματική «καλοστημένη παγίδα» σε βάρος των ανυποψίαστων πολιτών, που δημιουργεί συνεχώς δράματα σε όλη τη χώρα, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ότι η υποβολή δήλωσης διακοπής ρευματοδότησης ακινήτου στον οικείο δήμο απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων και μετά, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος, σε αντίθεση με την προϊσχύσασα διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του Νόμου 3345/2005, η οποία στην πραγματικότητα προέβλεπε αναδρομική απαλλαγή των πολιτών, ανεξάρτητα από το χρόνο κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης. Υπέρ της προηγούμενης νομοθεσίας είχε γνωμοδοτήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, αυτό συμβαίνει γιατί όταν γίνεται διακοπή ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου δημιουργείται η λάθος εντύπωση ότι παύει αυτομάτως και η χρέωση δημοτικών τελών. Γι’ αυτό και ελάχιστοι γνωρίζουν και υποβάλλουν δήλωση διακοπής στις Υπηρεσίες Εσόδων των Δήμων, με αποτέλεσμα, όταν μετά από χρόνια ζητήσουν βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ, να βρίσκονται αντιμέτωποι στη συνέχεια με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις που θα φτάσουν σταδιακά την 20ετία, με τεράστιες προσαυξήσεις τις οποίες αδυνατούν να καταβάλουν (π.χ. σε υπόγεια αποθήκη, κενή από 15ετίας, για δημοτικά τέλη επαγγελματικής χρήσης, πενταπλάσια από τα οικιακά, το ζητούμενο αναδρομικό ποσό με το πρόστιμο 100% συνήθως υπερβαίνει την αξία του ακινήτου) και με περαιτέρω συνέπειες σε βάρος τους που οι πολίτες δεν δύναται να πληρώσουν.
Στη φάκα της ΑΑΔΕ γνωστή αλυσίδα εστίασης και νυχτερινά κέντρα - Είχαν… ξεχάσει να διασυνδέσουν POS με ταμειακές
2 Η διαρκής δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων με σταδιακά αυξανόμενα πρόστιμα: Προτείνεται να νομοθετηθεί η μόνιμη δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών κτιρίων μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της ΚΕΔΕ, με επιβολή σταδιακά αυξανόμενης προσαύξησης επί των οφειλών δημοτικών τελών και ΤΑΠ από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων (Ν. 4495/2017), ήτοι: Για το πρώτο εξάμηνο καθυστέρησης ποσοστό προστίμου +20% και εν συνεχεία +5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, και με ανώτατο όριο το +50%.
3 Η επαναφορά της παραγραφής οφειλών στην πενταετία, όπως στο Δημόσιο, αντί της εικοσαετίας: Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει νομοθετικά στην πενταετία, όπως ισχύει σήμερα πλέον και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκρίνονται στην πληρωμή τους.
4 Να μπει πλαφόν στα πρόστιμα, στο 50% της αρχικής οφειλής, ώστε να είναι εισπράξιμα: Προτείνεται να καθοριστεί ως γενικό ανώτατο όριο προστίμου το 50% του κυρίως τέλους/φόρου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκρίνονται στην πληρωμή τους.
Ειδήσεις σήμερα
Αμετανόητος ο «Ψευτογιατρός»: «Δεν θα πω ότι είμαι άγιος, αλλά σίγουρα δεν είμαι δολοφόνος»
Κορονοϊός: Πάρτι στα νησιά και την Αττική κάνει η πανδημία
Πατήσια: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των αστυνομικών που συνέλαβαν τον «μακελάρη»