Η προθεσμία για την ενεργοποίηση των χρηματικών ποινών έληξε στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος του έτους. Αν το υπουργείο τελικά αποφασίσει να ενεργοποιήσει τα πρόστιμα, το ανώτατο ποσό που θα επιβάλλεται είναι οι 2.000 ευρώ, ενώ ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ. Το ποσό που τελικά θα καταβάλλει ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξάνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Το πρόστιμο για δικαιώματα κυριότητας (ψιλής και πλήρους) και επικαρπίας υπολογίζεται για το σύνολο των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί εμπρόθεσμα ακόμα και στις αγροτικές περιοχές.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες, μέχρι να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με το ακίνητό τους (αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή), αλλά ούτε και να εκδώσουν οικοδομική άδεια, καθώς τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.
150.000 εκκρεμείς πράξεις
Σημαντικό «αγκάθι» για το Κτηματολόγιο είναι και οι πράξεις που εκκρεμούν, οι οποίες μάλιστα υπολογίζεται πως είναι περισσότερες από 150.000, αριθμός που θα πολλαπλασιαστεί από τις αρχές του νέου έτους, όταν θα γίνει η μετάπτωση των υπόλοιπων υποθηκοφυλακείων στο φορέα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Κυρανάκης, τονίζοντας ότι το Κτηματολόγιο θα κληρονομήσει όλα τα προβλήματα που κουβαλούν τα υποθηκοφυλακεία.
Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών νομικού ελέγχου των πράξεων, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις, το υπουργείο θα θέσει σε λειτουργία εντός του μήνα μία ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται εξ αποστάσεως έλεγχος από δικηγόρους. Οπως είπε, ήδη έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό θα αυξηθεί το τίμημα ανά πράξη ως ένα επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων δικηγόρων στη διαδικασία.
Οσον αφορά στην πορεία της κτηματογράφησης, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο 39% της χώρας, το 35% βρίσκεται σε φάση ανάρτησης, το 25% στο στάδιο συλλογής των δηλώσεων, ενώ σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία η υποβολή δηλώσεων θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.
Ωστόσο υπάρχουν περιοχές που έχουν μείνει… πίσω, με τα ποσοστά συλλογής να είναι πολύ χαμηλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη (28,34% στο Βόρειο Ηράκλειο, 38,97% στα Χανιά και 33,82% στο Ρέθυμνο), αλλά και οι Κυκλάδες με (61,43%). Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η κτηματογράφηση να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
Τέλος, ο υφυπουργός μίλησε και για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου, που όπως είπε τίθεται σε παραγωγική λειτουργία από 1ης Νοεμβρίου, με στόχο η μεταβίβαση να γίνεται μέσα σε μία μέρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να μην έχει εκκρεμότητες, αλλά να είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο.
Ειδήσεις σήμερα
Καρδίτσα: Με drone μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα σε αποκλεισμένους κατοίκους
Βία ανηλίκων: Διπλή επίθεση στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ειρήνη