Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ σημείωσε ότι το περίγραμμα της αναδιάρθρωσης μπορεί να συζητηθεί πριν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ.Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα από την Ελλάδα, αλλά ζητά να εφαρμοσθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συνομολογηθεί από το 2016.
Συνεχιζοντας η κ.Λαγκάρντ είπε ότι βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ακόμη υπάρχει διχογνωμία στο αν θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ή όχι.
Υιοθετώντας ουσιαστικά τη γραμμή Σόιμπλε, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει σε μέτρα για το χρέος πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Νωρίτερα, η κ.Λαγκάρντ είχε σημειώνει ότι θα ήθελε να μπορούσε να πει ότι «μιλάμε για νίκη στην Ελλάδα», αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Όλοι ξέρουμε και σκεφτόμαστε τη μεσαία τάξη, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, όλοι ξέρουμε την ανεργία και ειδικά των νέων στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε πόσοι νέοι επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα».
Για την επικεφαλής του ΔΝΤ κρίσιμο είναι «να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε οι επενδυτές να επιστρέψουν.»
Όπως επισήμανε η κ.Λαγκάρντ, ο μέσος όρος του δημοσίου χρέους στις προηγμένες οικονομίες βρίσκεται σε μεταπολεμικό υψηλό στο 108% του ΑΕΠ και οι λύσεις που μπορεί να δοθούν γι’ αυτό είναι τρεις:
1. Πόλεμος, κάτι που βεβαιως δεν αποτελεί επιλογή
2.Μαζική αναδιάρθρωση των χρεών, κάτι που επίσης δεν αποτελεί επιλογή και
3.Ο μακροπρόθεσμος δρόμος για την απομείωση των χρεών μέσα από επώδυνες μεταρρυθμίσεις.