Για να αποφευχθεί το «Grexit» των εξαγωγών, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη διοικητική, οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια του ΕΣΥΔ, δηλαδή του εθνικού Οργανισμού Διαπίστευσης (όπως προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 765/2008).
Χάνουμε προθεσμίες
Υπενθυμίζεται πως στις 28 Φεβρουαρίου εξέπνευσε η διετής προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση (EA), στο υπουργείο για το παραπάνω νομοθέτημα συμμόρφωσης σε ευρωπαϊκά πρότυπα και νομοθεσία. Επειτα, η ΕΑ συνέταξε εισήγηση προς την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμοιβαίας Αναγνώρισης, στις 27 Απριλίου 2017, για την αναστολή της αναγνώρισης όλων των διαπιστεύσεων που παρέχει το ΕΣΥΔ. Σε αυτήν επισημαίνεται:
«…Ακόμα και αν θεωρηθεί ότι το ΕΣΥΔ έκανε τη μέγιστη προσπάθεια για να λύσει το πρόβλημα, η ομάδα της ΕΑ προτείνει να παραμείνουν σε εκκρεμότητα τα ευρήματα μη συμμόρφωσης και να ανασταλούν οι αμοιβαίες πολυμερείς συμφωνίες του ΕΣΥΔ, μέχρι να γίνει η τροποποίηση του νόμου, ή τουλάχιστον μέχρι να γίνουν διαθέσιμες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την πορεία τροποποίησης του νόμου».
Μόνο στα λόγια
Οι HellasCert, HellasLab και ΣΕΒ έχουν πληροφορηθεί πως το υπουργείο έχει καταθέσει το σχετικό νομοθέτημα στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως γι’ αυτό. «Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χάναμε την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είχαμε και πριν, στις πρώτες συναντήσεις μας με εκπροσώπους του υπουργείου. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έχουμε και τώρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όντως υπάρχει κάποιο σχέδιο νόμου, αλλά δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας», επισήμανε ο πρόεδρος της HellasCert, Γιάννης Καραγιάννης.
Πρόσθετα, οι εκπρόσωποι των τριών φορέων τόνισαν πως η πιθανή αποτυχία συμμόρφωσής του ΕΣΥΔ στις υποδείξεις της ΕΑ θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των φορέων πιστοποίησης στη χώρα μας, καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων -μερικά από τα οποία είναι και κρατικά- και κατ’ επέκταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με την ανάσχεση των εξαγωγών και συνολικά των συναλλαγών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, από και προς το εξωτερικό.
Τραγικές συνέπειες
Η απευκταία απώλεια της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ εκτιμάται πως επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 26% της συνολικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ (αγροδιατροφή, δομικά υλικά, τουριστικά καταλύματα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, βιομηχανικός εξοπλισμός, μηχανήματα κ.ά.). Οι επιχειρήσεις αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην μπορούν να εκπληρώσουν σχετικές υποχρεώσεις τους να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς και να χάσουν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες. Επιπλέον, θα υποστούν εκ νέου το σχετικό κόστος επαναπιστοποίησης, αναζητώντας πιστοποίηση από κάποιο άλλο διαπιστευμένο φορέα του εξωτερικού, αυτή τη φορά. Οπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, η απώλεια της ευρωπαϊκής αναγνώρισης του ΕΣΥΔ θα ευνοήσει την άμεση δραστηριοποίηση στην Ελλάδα ξένων φορέων. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, υπολογίζεται πως το ελληνικό προϊόν θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον επί δύο φορές. Οσο δε αφορά στο ίδιο το ΕΣΥΔ, θα απολέσει έσοδα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.
Βολές
Ως «ωρολογιακή βόμβα» για την αγορά χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Ακης Σκέρτσος, την απειλή που κρέμεται πάνω από το «κεφάλι» του ΕΣΥΔ για την αναστολή της αναγνώρισής του από τον ευρωπαϊκό φορέα, προσθέτοντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο «τινάζεται στον αέρα η ελληνική παραγωγή». Υποστηρίζοντας πως «είναι απορίας άξιο» γιατί δεν έχει δοθεί λύση εδώ και τόσο καιρό, εξαπέλυσε πυρά κατά του αρμόδιου υπουργείου.
Ιωάννα Φεντούρη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου