Στόχος των δύο υπουργών, είναι να μεταβούν αύριο στις Βρυξέλλες ώστε να συναντηθούν με τα μέλη της Ευρωομάδας και να επιχειρήσουν γεφυρώσουν το χάσμα και να ξεπεράσουν όποια εμπόδια προκύπτουν.
Η κίνηση αυτή, έρχεται ως συνέχεια του μαραθωνίου επαφών που έχει ξεκινήσει η Αθήνα ενεργοποιώντας όλους τους διαύλους επικοινωνίας στο ανώτατο πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.
Μάλιστα η κυβέρνηση απορρίπτει τα απισιόδοξα σενάρια υποστηρίζοντας ότι «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα»”.
Μάλιστα αναμένεται τις επόμενες ώρες, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών που πραγματοποιούν ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησης, να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
H Ελλάδα τέταρτο θέμα στο Eurogroup της Παρασκευής – Κανένα παράθυρο για συμφωνία
Πόθεν έσχες: Παράταση στην προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων έως 28/2
Η ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έρχεται να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις πως η Ελλάδα δεν έχει πολλά και ουσιαστικά να περιμένει από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Τα μέτρα του 2018 και των επόμενων ετών, το εργασιακό και η αγορά ενέργειας είναι τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνόδου του Eurogroup της 7ης Απριλίου , αλλά θα είναι τέταρτο θέμα.
Αναλυτικά, η ατζέντα αναφέρει ότι τι Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που σημειώθηκε στις συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) και των ελληνικών αρχών από την τελευταία συνάντηση του Μαρτίου.
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα βασικά, εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για ένα συνολικό πακέτο πολιτικών που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενέργειας και την επανεξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά»
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του συνεδρίαση το Μάρτιο, το Eurogroup είχε ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση, μετά την αποστολή στην Αθήνα. Είχε αποφασιστεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών θα εντατικοποιούνταν στις Βρυξέλλες, με έμφαση στα βασικά εκκρεμή ζητήματα και με στόχο να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία σε ένα πακέτο πολιτικών.
Στην επίσημη ανακοίνωση της ατζέντας του Eurogroup τονίζονται τα ακόλουθα: «Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESMκαι ΔΝΤ) και των ελληνικών αρχών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά το προηγούμενο Eurogroup του Μαρτίου.
Αυτές οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στα βασικά θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το συνολικό «πακέτο», η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στον κλάδο ενέργειας καθώς και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα π.χ. μετά το 2018».