ΗΠΑ, Ανταπόκριση: Πέτρος Κασφίκης
«Σίγουρα η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της. Αλλά δεν ταυτίζομαι με τον Σόιμπλε που πιστεύει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος, αλλά μόνο να αυξήσει την παραγωγικότητα της».
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στέλνοντας σαφή μηνύματα τόσο προς το Βερολίνο όσο και προς την Αθήνα, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η ρύθμιση του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Παράλληλα, όμως, τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που θα μπορέσουν, όπως είπε, να στηρίξουν βραχυχρόνια την πορεία της ανάκαμψης.
«Εμείς στο ΔΝΤ πιστεύουμε πως όντως η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο χρέος για να γίνει περισσότερο παραγωγική. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνιστούμε τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούν να έχουν αντίκτυπο και να αντέξουν μέσα στον χρόνο. Αυτού του είδους οι βιώσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό, μπορούν να στηρίξουν την ανάκαμψη και να απελευθερώσουν τις όποιες παραγωγικές δυνατότητες υπάρχουν».
Όσον αφορά την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η γενική διευθύντρια επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ που στηρίζεται στα «δύο πόδια» του προγράμματος, δηλαδή στα δύο σκέλη που αφορούν τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ρύθμιση του χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει στο κομμάτι της ερώτησης που αφορούσε την αντίφαση ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα και την θέση για όχι περισσότερη λιτότητα που έχει εκφράσει το Ταμείο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως πριν από μερικές εβδομάδες σε παρόμοια εκδήλωση του Atlantic Council ο Πολ Τόμσεν είχε παραδεχθεί ξεκάθαρα πως οι υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη.